Simone Biles történelmi csodaugrásán ámul a tornászvilág + videó

A tornászok antwerpeni olimpiai kvalifikációs világbajnokságán vasárnap férficsapatunk nem tudta megszerezni a kvótát, csak a 20. helyen zárt, s az első 12 között kellett volna végeznie. Mészáros Krisztofer ugyanakkor egyéni kvótát szerzett. Ma női csapatunk is harcba száll a párizsi részvételért. A női selejtező már vasárnap elkezdődött, az Egyesült Államok csapata letudta a gyakorlatait, vezet a versenyben, a nagy visszatérő Simone Biles pedig brillírozott.

2023. 10. 02. 11:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az antwerpeni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a tavalyi liverpooli vb eredményei alapján már csak 24 csapat indulhat, valamint egyéni versenyzők, a párizsi ötkarikás játékokon pedig 12 együttes vehet részt. A tavalyi vb dobogósai, az amerikaiak (akiknél egy éve nem volt ott), a britek és a kanadaiak már megszerezték a kvótát, de borítékolhatjuk, hogy most is ott lesznek a legjobb 12 között, így a többi csapat számára is ez a feladat. A magyar együttes Liverpoolban a 14. helyen végzett, az idei Európa-bajnokságon pedig negyedik lett, de a háromszoros Európa-bajnok két nappal az indulás előtt megsérült, nem állhat a csapat rendelkezésére. Együttesünk azonban Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett összeállításban is bízik a kvótaszerzésben. A magyar csapat ma a 8. csoportban 17.45-kor lép a szerekhez. A csapatokat tíz csoportba sorolták, a tizedik 21.15-kor kezd, s csak azután lesz végleges, hogy kik szereztek kvótát, miután itt is lemegy az utolsó gyakorlat. Vasárnap három csoportban hét csapat és jó néhány egyéni versenyző szerepelt. Nem meglepetés, hogy az Egyesült Államok nagy fölénnyel vezet, 171,395 pontot szerzett, mögötte a britek (166,130) és az olaszok (162,230) következnek az első nap után. Az amerikai csapatban ott van a 26 éves, négyszeres olimpiai bajnok Simone Biles is, aki mind a négy aranyát 2016-ban, Rio de Janeiróban szerezte (egyéni összetett, ugrás, talaj, csapat), s egy bronz (gerenda) is összejött neki.

Simone Biles
Simone Biles Rióban az ugrást is megnyerte (Fotó: MTI/EPA/Ho Hvi Jung)

2021-ben, Tokióban viszont be kellett érnie egy ezüsttel (csapat) és egy bronzzal (gerenda). Emlékezetes, hogy a japán fővárosban négy egyéni döntőtől is visszalépett mentális problémák miatt, a csapatdöntőben az első rotáció, az ugrás után szállt ki. A szerenkénti döntők második napján aztán a gerendára felmerészkedett egy könnyített gyakorlattal. Az összeomlása után bevallotta, hogy gondja támadt a térérzékelésével, főleg a csavart ugrásoknál, elveszítette a biztonságérzetét. „A levegőben fogalmam sem volt, hogy hol vagyok” – mondta. Ez az angolul twistiesnek nevezett állapot főleg nagy nyomás alatt jelentkezik, és ismert a tornasportban. Biles idén augusztusban két év kihagyás után tért vissza, és arról is beszélt, nagyon megviselte, hogy a sportágban rengeteg hír szólt az őt és több társát szexuálisan zaklató, hosszú börtönbüntetésre ítélt Larry Nassar csapatorvosról. (Az illetőt azonban már 2018-ban rács mögé tették). 

BILES, Simone
Tokióban a gerenda döntőjére összekapta magát (Fotó: Hou Hvi Jung)

Amikor Biles a nyáron 732 napos kihagyás után visszatért a US Classic elnevezésű versenyen, nyoma sem volt a problémájának a térérzékelésével, remek gyakorlatokkal nyerte meg az összetett versenyt, s borítékolhattuk, hogy megcélozza a párizsi olimpiát. Majd az amerikai bajnokságon három aranyat (összetett, gerenda, talaj) és egy bronzot (felemás korlát) szerzett.

Simone Biles vasárnap szenzációsan tornászott

S vasárnap a vb-n a selejtezőben is brillírozott: 58,865 pontot tornászott össze, ezzel toronymagasan került az élre honfitársa, Shilese Jones (56,932) és a regnáló összetett Európa-bajnoknő, a brit Jessica Gadirova (56,766) elé. Ugrásban, gerendán és talajon is Biles kapta a legmagasabb pontszámot, s felemás korláton is csak Jones előzte meg. 

– Ez igazán csodálatos, mindenki hisz bennem, szóval nekem is el kell kezdeni egy kicsit jobban hinni magamban. Imádom a közönséget! – mondta elérzékenyülve Biles.

Ugrásban megcsinálta a Jurcsenko dupla szaltó bicska mozdulattal elnevezésű ugrást, ami jelenleg a legnehezebb ugrás a női mezőnyben, és csak ő tudja. Biles 2021-ben már bemutatta, s most augusztusban a US Classicon is, de világbajnokságon most láthattuk először, így el is nevezik az amerikai tornásznőről. A mihez tartás végett: az ugrás nehézségi értéke 6,4 pont, a tavalyi vb-n pedig 5,6-os volt a legnehezebb gyakorlat a nőknél.

Biles ugrása az augusztusi US Classicon:

Ez pedig a vb-n a vasárnapi selejtezőben:

Borítókép: Simone Biles történelmet írt a világbajnokságon (Forrás: Twitter/USA Gymnastics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.