A románok nem kerülhetnek a magyar válogatott Eb-csoportjába

Kedd este véget ért a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének csoportköre. Ebből a fázisból utolsóként Horvátország kvalifikálta magát a mezőnybe, a maradék három hely sorsa a márciusi pótselejtezőkön dől el. Kialakultak a kalapok is, amelyekből december 2-án kisorsolják a németországi Eb csoportjait. Az már korábban eldőlt, hogy a magyar válogatott a második kalapból várja a sorsolást, Svájc elleni sikerükkel ide kerültek a románok is.

2023. 11. 21. 22:41
Ante Budimir Horvátország
Fotó: X/UEFA EURO 2024
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen Eb-kvóta sorsa dőlt el kedden. A legutóbbi két világbajnokságon érmesként zárt Horvátország várta kedvező helyzetből a játéknapot a D csoportban, abban a tudatban, hogy ha hazai pályán nyer Örményország ellen, a Wales–Törökország meccs eredményétől függetlenül kijut az Európa-bajnokságra. A törökök már biztos Eb-résztvevőkként léptek pályára, de legalább egy pontra szükségük volt a biztos csoportelsőséghez, Wales saját győzelme mellett örmény pontszerzésben bízott. Neco Williams már a hetedik percben vezetést szerzett Walesnek, de az első félidő végén már újra a horvátok álltak kijutásra, Ante Budimir góljával. Wales a második félidő derekán még messzebb került a kvalifikációtól, Yazici büntetőjével a törökök egyenlítettek, így megőrizték első helyüket a csoportban. Horvátország is készülhet az Eb-re, Wales a pótselejtezőre.

Románok Svájc
A románok Svájc fölé kerekedtek a csoportban (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

Az I csoportban a két kijutó, Románia és Svájc ki-ki meccset vívott a csoportelsőségért, a döntetlen a házigazda románoknak kedvezett volna. A második félidő elején még a vezetést is megszerezték a románok, a fiatalon az Internazionale csapatában is megfordult, ma már Katarban légióskodó Denis Alibec találata végül győzelmet és csoportelsőséget ért.

A B csoportban már semmiféle tétje nem maradt az utolsó fordulónak, a teljes sorrend kialakult előtte. A hollandok hozták a kötelező gólgálát Gibraltár ellen, a franciák viszont nem nyertek Görögországban, így csak Portugália zárta százszázalékos teljesítménnyel a selejtezőt.

Eb-selejtezők, utolsó forduló

B csoport
Görögország–Franciaország 2-2
Gibraltár–Hollandia 0-6

A csoport végeredménye: 1. Franciaország 22 pont, 2. Hollandia 18, 3. Görögország 13, 4. Írország 6, 6. Gibraltár 0.

D csoport
Wales–Törökország 1-1
Horvátország–Örményország 1-0

A csoport végeredménye: 1. Törökország 17 pont, 2. Horvátország 16, 3. Wales 12, 4. Örményország 8, 5. Lettország 3.

I csoport
Románia–Svájc 1-0
Andorra–Izrael 0-2
Koszovó–Fehéroroszország 0-1

A csoport végeredménye: 1. Románia 22 pont, 2. Svájc 17, 3. Izrael 15, 4. Fehéroroszország 12, 5. Koszovó 11, 6. Andorra 2.

Kik lehetnek Magyarország csoportellenfelei az Eb-n?

December 2-án készítik el az Európa-bajnokság csoportbeosztását. A németországi Eb-n a legutóbbi két kontinenstornához hasonlóan hat négy csapatos csoportban küzdenek a válogatottak, mindegyik kalapból mindegyik csoportba egy válogatott kerül.

  • 1. kalap: Németország (rendezőként az A csoportba kerül), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia.
  • 2. kalap: MAGYARORSZÁG, Törökország, Dánia, Albánia, Románia, Ausztria
  • 3. kalap: Skócia, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Hollandia, Horvátország
  • 4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc, a három pótselejtezős csapat

A márciusi pótselejtezőn tizenkét csapat lesz érdekelt. A C ágon már kialakult a párosítás, Grúzia Luxemburgot, Görögország Kazahsztánt fogadja. A csütörtöki sorsoláson dől el, hogy melyik párharc győztese vívhatja hazai pályán az ág döntőjét, amelynek a győztese részt vehet az Eb-n.

Szintén a sorsoláson dől el, hogy Finnország, Ukrajna és Izland közül melyik kettő kerül a B ágra, s melyik válogatott szerepel az A ágon. Előbbi Izrael és Bosznia-Hercegovina vívhatja az elődöntőt hazai pályán a hármas egyik tagja ellen, utóbbin Lengyelország Észtországot fogadja, míg Wales a fenti trió A ágra kerülő tagját.

Borítókép: Ante Budimir lőtte ki az Európa-bajnokságra a horvátokat (Fotó: X/UEFA EURO 2024)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.