Tizennégy gólt lőttek a franciák, Mbappé lekörözte a Messi, Ronaldo duót

Egészen hihetetlen eredményt hozott az egyik szombat esti Európa-bajnoki selejtező: Franciaország–Gibraltár 14-0. Futballról van szó, amit ez esetben muszáj kiemelni. A franciák történelmet írtak a bődületes KO-val, a meccsen mesterhármast elérő Kylian Mbappé pedig 24 éves korában előrébb tart a gólokban, mint Lionel Messi és Cristiano Ronaldo annak idején. Már Hollandia is kijutott a 2024-es Eb-re.

2023. 11. 19. 9:15
UEFA EURO 2024 qualification - France vs Gibraltar
epa10983634 Kylian Mbappe celebrates scoring a goal during the UEFA EURO 2024 Group B qualification match between France and Gibraltar in Nice, France, 18 November 2023. EPA/SEBASTIEN NOGIER Fotó: SEBASTIEN NOGIER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország 2006-ban 13-0-ra győzte le San Marinót Európa-bajnoki selejtezőn, s hosszú ideig ez volt a legnagyobb különbségű kiütés a sorozat történetében. Tekintettel arra, hogy egyre szűkül az olló a nagy csapatok meg a kisebbek között, folyamatosan sűrűsödik a mezőny, azt gondolhattuk, hogy nem is nagyon fog megdőlni a németek rekodja. Aztán tessék, a franciák 14 góllal tömték ki Gibraltár kapuját. Mostantól a nizzai 14-0 az új Eb-selejteztős csúcs.

UEFA EURO 2024 qualification - France vs Gibraltar
A franciák nem kegyelmeztek Gibraltárnak. Fotó: EPA/Sebastian Nogier

A francia válogatott már a harmadik percben megszerezte a vezetést egy gibraltári öngóllal, öt perc után már 2-0 volt, az első negyedóra után már 3-0, a félidőben meg hét. A miniállam helyzetét nehezítette, hogy a 18. percben Santos durva belépője után emberhátrányba került.

Az öngólt leszámítva a tizenhárom francia gólon kilenc játékos osztozott: Thuram, Zaire-Emery, Clauss, Fofana, Dembélé és Rabiot egyszer-egyszer talált be, Kingsley Coman és duplázott, pedig mesterhármast ért el.

A PSG 24 éves csatára ezzel profi karrierje 300. találatát jegyezte a meccsen, ami azért különleges, mert 25 éves kora előtt sem sem nem tartott ennyinél. Ebből is látszik, Mbappé még mindig nagyon fiatal.

Hollandia és Románia is kijutott az Eb-re

A B csoport másik meccsén Hollandia is megszórhatta volna Írországot, ám csak egy helyzetét tudta gólra váltani: a 12. percben Weghorst lőtte ki a bal felsőt. Hollandia ezzel a góllal nemcsak a három pontot szerezte meg, hanem matematikailag is bebiztosította Eb-részvételét.

Az I csoportban Románia Felcsúton győzte le 2-1-re Izraelt, s ezzel szintén kijutott az Eb-re, erről bővebben itt írtunk.

Borítókép: Kylian Mbappé három góllal terhelte meg Gibraltár kapuját (Fotó: EPA/Sebastian Nogier)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.