A svédek szórakoznak a futballistával, aki magyar válogatott lehetne

Remek idényt zárt Sebastian Nanasi, aki nemcsak bajnok lett a Malmö FF futballcsapatával, hanem őt választották meg a svéd élvonal legjobb játékosának. A 21 éves támadó középpályás a hazánkból elszármazott nagyapja révén a magyar válogatottban is szerepelhetne, ahogy azt az édesapja floorball-játékosként megtette korábban. Nanasi korábban kinyilvánította, hogy nem zárkózik el a magyar színek képviseletétől, és hamarosan eljöhet az idő, amikor felkerül Marco Rossi radarjára, a svédek ugyanis jelenleg nem becsülik meg úgy, ahogy arra a teljesítményével rászolgálna.

2023. 11. 18. 17:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Nanasi családi hátterét januárban tártuk fel. Elértük az édesapját, Dennis Nanasit, aki már Svédországban született, nem is beszél magyarul, de floorball-játékosként volt magyar válogatott, a 2006-os világbajnokságon vezéregyinésg volt, hat meccsen 18 gólt lőtt hazánk színeiben. Tőle megtudtuk, hogy az apja – Sebastian nagyapja – származott el Magyarországról, a 83 éves Nánási József Nyíracsádhoz kötődik.

Sebastian Nanasi ebben az idényben megállíthatatlan volt a Malmőben. Fotó: TT News Agency via AFP

A nagypapa jogán Sebastian Nanasi a magyar válogatottban is szerepelhetne annak ellenére, hogy januárban két barátságos meccsen már pályára lépett a svéd nemzeti csapatban, hiszen csak tétmérkőzések után válik lehetetlenné az országváltás.

Nanasi az egyik legnagyobb tehetség jelenleg a svéd futballban, vezéregyénisége volt a múlt hétvégén a bajnoki címet nagy izgalmak közepette megszerző Malmö FF csapatának. A 21 éves támadó középpályás 29 bajnokin 11 gólt és 7 gólpasszt jegyzett, teljesítménye pedig olyannyira kimagaslott a mezőnyből, hogy idén őt választották meg a bajnokság, az Allsvenskan legjobb futballistájának.

Miért nem kell a svédeknek?

Mindennek ellenére Nanasi január óta továbbra sem kapott meghívót a svéd felnőttválogatottba, csupán az U21-es nemzeti csapatnak a tagja. És még ott is mintha szórakoznának vele: csütörtökön a finnek ellen hazai pályán 3-0-ra nyerő korosztályos együttesben is csak öt percet játszott csereként. Ennél biztosan többre vágyik a svéd élvonal legjobbja, aki hétfőn, a hollandok elleni U21-es Eb-selejtezőn talán nagyobb szerephez juthat.

Azért is érthetetlen, hogy Janne Andersson szövetségi kapitány miért nem számol vele, mert a svédek borzalmasan szerepeltek az Európa-bajnoki selejtezőkön, az utolsó két meccsük már tét nélküli, mivel korábban eldőlt, hogy Ausztria és Belgium mögött nem jutnak ki a jövő évi Eb-re. Így aztán az utolsó két fordulóban, Azerbajdzsán és Észtország ellen Andersson bátran lehetőséget adhatott volna Nanasinak, akit így le is foglalhatott volna a svéd futball számára, beelőzve a magyarokat.

Nem Nanasi az egyetlen esélyre váró tehetség

Svédország csütörtökön újabb arcpirító pofonba szaladt bele, 3-0-ra kikapott Azerbajdzsántól idegenben. Nem Nanasi az egyetlen tehetség, akinek a mellőzése kérdéseket vet fel, a 18 éves Roony Bardghji már zokon is vette, hogy nem kap lehetőséget a teljesen szétesett válogatottban.

– Mit kellene még tennem? – tette fel a költői kérdést a svéd sajtóban Bardghji, aki ebben az idényben 25 meccsen 11 gólt számlál a dán FC Köbenhavnban, amelynek színeiben nemrég győztes gólt szerzett a Bajnokok Ligájában a Manchester United ellen 4-3-ra megnyert meccsen.

Janne Andersson azzal indokolta a kihagyását, hogy szerinte még nem áll készen, de majd az utódja biztosan örülni fog neki. Valószínűleg Nanasi is ebben bízhat, hiszen a svéd szövetségi kapitány már lemondott a posztjáról, amikor eldőlt, hogy a válogatott nem jut ki az Eb-re. Andersson utolsó mérkőzése vasárnap az észtek elleni lesz a válogatott kispadján, aztán valaki más veszi át a stafétát. Valaki (Graham Potter az egyik megerősített jelölt), akinek új csapatot kell építenie, s ebben az olyan fiatalok is szerepet kaphatnak, mint Bardghji és Nanasi.

Mi lökheti a magyar válogatott felé?

A magyar felmenőkkel rendelkező Nanasi januárban így fogalmazott: – Ha Magyarországról hívnának, akkor természetesen át kellene tekinteni a lehetőségeket, de egyelőre a svéd együttesre koncentrálok.

Ha jövő év elején az új svéd szövetségi kapitány sem számít rá, akkor új szintre léphet Nanasi és Magyarország kapcsolata. A Transfermarkt aktuálisan 4,5 millió euróra becsüli az értékét, amivel a hetedik legértékesebb magyar lenne, és most például sérülése miatt is lehetne helye keretében. Arról nem is beszélve, hogy az Eb-re már kijutott magyar válogatott jelenleg vonzóbbnak tűnik a svédnél.

Borítókép: Sebastian Nanasi jelenleg a svéd U21-es válogatottal készül (Forrás: Twitter/Svensk Fotboll)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.