Marco Rossi szerint vannak, akik azt kívánják, bárcsak leégnénk

Marco Rossi szerint két negatív eredmény is teljesen átírhatná a sikertörténetet, amit elért a magyar labdarúgó-válogatott az utóbbi időben, ezért minden egyes meccs számít, különösen a telt házas Puskás Arénában. A szövetségi kapitány megható pillanatokra, örömünnepre készül a Montenegró elleni utolsó Európa-bajnoki selejtezőn vasárnap, amely abból a szempontból már tét nélküli, hogy válogatottunk csütörtökön kiharcolta a kijutást a jövő évi tornára. Rossi megmagyarázta azt is, hogy mire gondolt a Bulgária elleni meccs után, amikor a válogatottat nem szerető magyarokról beszélt.

2023. 11. 18. 14:55
ROSSI, Marco
Szófia, 2023. november 16. Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya (j) a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk kilencedik fordulójában, a G csoportban játszott Bulgária - Magyarország mérkõzés után a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban 2023. november 16-án. A találkozó 2-2-es döntetetlenre végzõdött, a magyar válogatott kijutott a jövõ évi Európa-bajnokságra. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat délután megtartotta a sajtótájékoztatóját a magyar válogatott a Montenegró elleni vasárnapi mérkőzés előtt. A nemzeti csapat csütörtökön a Bulgária ellen idegenben egy utolsó pillanatos öngólnak köszönhetően kiharcolt 2-2-es döntetlennel már bebiztosította a kijutását a 2024-es németországi Eb-re, így az utolsó selejtezőmeccs a Puskás Arénában félig-meddig tét nélküli már. Azért csak félig-meddig, mert a csoportelsőség még nem dőlt el. az újságírói kérdéseket megelőzve magához ragadta a szót, szerette volna megmagyarázni a Bulgária elleni meccs után adott nyilatkozatának egy részletét.

ROSSI, Marco
A Marco Rossi vezette magyar válogatott már kijutott a 2024-es Európa-bajnokságra. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Szófiában az Eb-kijutás okozta örömmámor közepette Rossi többek között arról is beszélt, hogy több millió magyar szereti a válogatottat, de van a nemzetnek egy olyan része is, amely nem támogatja a csapatot. Rossi most ezzel kapcsolatban a következőket mondta.

Marco Rossi: Vannak, akik a vesztünket kívánják

– A Bulgária elleni meccs után nem volt tolmács, nem az anyanyelvemen fejezhettem ki magam, és angolul olyan kifejezést használtam, ami nem tükrözte azt, amit ki akartam fejezni. Távol áll tőlem, hogy bárkinek megítéljem a gondolkodását, hiszen demokráciában élünk, de az ember látja, mi történik körülötte, ki hogyan viselkedik a mérkőzések előtt. Valamilyen szinten én is érzékelem, hogy vannak, akik azt kívánják, bár veszítenénk, bárcsak leégnénk. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ne támogassa a válogatottat. De az egy dolog, ha valaki nem szurkol, és az egy más minőség, ha valaki kifejezetten ellenünk szurkol. Ezt a pontosítást szerettem volna megtenni.

Bár a Montenegró elleni meccsnek a kijutás szempontjából számunkra már nincsen tétje, Rossi több okból is fontos találkozóra készül.

– Jó lenne, ha csoportelőséként fejeznénk be a sorozatot, hiszen akkor a december eleji Eb-sorsoláson a második kalapba kerülnénk – világított rá Rossi a mérkőzés valódi tétjére.

Magyarország jelenleg kétpontos előnnyel áll a csoport élén Szerbia előtt, tehát Montenegró ellen már a döntetlen is elég lenne a csoportgyőzelemhez, mert pontazonosságnál az egymás elleni eredmény rangsorol, a szerbeket pedig oda-vissza megvertük.

Két rossz meccs átírhatná az eddigi sikertörténetet

– Igaz, hogy felszabadulttá tesz a kijutás, de a barátságosnak nevezett meccsek előtt is ki szoktam emelni, hogy címeres mezben nincs barátságos meccs – tette hozzá Rossi. – Telt házas Puskás Arénában fogunk játszani, olyan szurkolók előtt, akik szeretnék megünnepelni a kijutásunkat, ez pedig úgy lehetne a legszebb, ha győzelemmel tudnánk megtenni. Megható lesz a holnapi meccs, az ember életében nincs sok ilyen ünnepnap. Meg akarjuk örvendeztetni a szurkolóinkat, meg szeretnénk tartani a támogatást, a pozitív légkört, ami szükséges a további fejlődéshez.

Kár lenne szépíteni, a magyar válogatott a legutóbbi két selejtezőn, Litvánia és Bulgária ellen nem futballozott jól, de a két kiizzadt döntetlennel teljesítette a kijutáshoz szükséges minimumot. Hogy ennyi elég volt, azt saját magának és a korábbi nagyszerű eredményeinek köszönhette. Rossi figyelmeztetett, hogy a siker törékeny, vigyázni kell rá.

– A legutóbbi két mérkőzésen voltak olyan időszakok, amikor döcögősebben ment a játék – ismerte el a kapitány. – Mindig függünk az aktuális meccsektől, hiszen meghatározhatják a jövőnket. Gondoljunk csak bele, ha kikaptunk volna legutóbb Bulgária ellen, és holnap meg kellene feszülnünk a három pontért, ne adj Isten azt is elveszítenénk, mi történne! Két negatív eredmény teljesen átírná a komplett történetünket.

Három-négy változás várható a válogatott kezdőjében

Csütörtökön Bulgária ellen így állt fel a válogatott: Dibusz – Lang, Szalai, Botka – Nego, Nagy, Styles, Kerkez – Csoboth, Ádám, Szoboszlai. Egy kényszerű változás biztosan lesz Montenegró ellen, hiszen Kerkez Milost kiállították, ő az eltiltását tölti. Rossi elárulta, hogy ezen kívül több változtatást is tervez:

– Miloson kívül még kettő-három változtatáson gondolkodom, összességében tehát három-négy helyen változik a kezdőnk. Ennek oka, hogy Montenegró ellen másként kell játszani, más karakterekre van szükségünk.

A szövetségi kapitány hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban nem panaszkodott a sok sérült (Willi Orbán, Varga Barnabás, Fiola Attila), a sok hiányzó miatt, mert nem akart alibit, kifogásokat keresni, és ezt továbbra sem teszi meg.

Eb-selejtező, G csoport, 8., utolsó forduló

Vasárnap:
Magyarország–Montenegró 15.00 (tv: M4 Sport)
Szerbia–Bulgária 15.00

A csoport állása:
1. Magyarország 15 pont/7 mérkőzés
2. Szerbia 13/7
3. Montenegró 11/7
4. Litvánia 6/8
5. Bulgária 3/7

Borítókép: Marco Rossi szerint félreérthető volt a korábbi nyilatkozata (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.