Bolgár–magyar: nem lesz meccs, máris kijutottunk az Eb-re?

A magyar labdarúgó-válogatott újabb lépéssel közelebb került az Európa-bajnokságon való részvételhez. Az eredetileg csütörtökre tervezett mérkőzésnek otthont adó város, Plovid önkormányzata ugyanis nem járult hozzá a találkozó megrendezéséhez. A Bolgár Labdarúgó-szövetség változtatta meg korábban a mérkőzés eredeti helyszínét, Szófia helyett Plovdiv lett a beugró. A friss bejelentés után az is eldőlt, hogy a magyar válogatott nem játszik csütörtökön Bulgáriával, tehát a szabályok szerint 3-0-s gólkülönbséggel megkapja a három pontot. S ha ez így lesz, akkor a magyar válogatott biztosan a selejtezőcsoportja első két helyén végez, azaz bebiztosítja a jövő évi Eb-n való szereplését. Ha ez valóban így lesz…

2023. 11. 13. 14:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A  plovdivi önkormányzat ma közleményben erősítette meg a korábbi döntését: nem járul hozzá a Bulgária–Magyarország Eb-selejtező megrendezéséhez a Hriszto Botev Stadionban. 

A plovdivi Hriszto Botev Stadion, Bulgária-Magyarország EB-selejtező, bolgár szövetség, UEFA, MLSZ
Nem vállalja a felelősség a plovdivi önkormányzat, hogy ebben a stadionba legyen a bolgár–magyar Eb-selejtező. Forrás: PIMK

A bolgár Sportal.bg portál idézi az önkormányzat állásfoglalását. „A Bolgár Labdarúgó-szövetségnek küldött levelében a plovdivi önkormányzat ma megerősíti pénteki döntését, nevezetesen: nem tudja biztosítani a BFS számára a Hriszto Botev Stadion használatát a 2023. november 14. és 16. közötti időszakban. Ilian Filipov Filipov, a DZZD építőipari cég képviseletében a mai napon tett nyilatkozatában arról számol be, hogy az építkezési tevékenység befejezésének, a leszerelésnek és az építkezés olyan állapotba hozásának határideje, amelyben nem veszélyezteti a polgárok életét és egészségét, túl rövid, és kizárt, hogy ez a megadott időpontokig megtörténjen” – írta a Sportal.bg.

A Bolgár Labdarúgó-szövetség tegnap kijelentette, hogy a Magyarország elleni Eb-selejtezőt nem lehet új helyre költöztetni, mert ebben az esetben az UEFA törli a meccset, 3-0-s magyar győzelemmel zárja le a vitát, és Bulgáriát kizárhatják. Ha ez így lesz, akkor a magyar válogatott nemcsak a gólkülönbségét javíthatja, hanem a szerzett pontjainak a számát is növelheti. A jelenlegi 14 pontja után 17 lehet a hivatalos játéknap után, s ha valóban így dönt az UEFA, akkor a magyar válogatott csoportelsőként végezne a csoportja élén, és ezzel bebiztosítaná az Eb-részvételét. 

Minden rendezési feltételről az UEFA mondja ki az utolsó szót. Most erre várunk.

 

Újabb helyszín a képben

Erol Mümün, Kardzali város polgármestere a sportal.bg megkeresésére elárulta: a Bolgár Labdarúgó Szövetség hivatalos kérvényt nyújtott be az UEFA-nak, hogy a válogatott magyarok elleni Eb-selejtezője kerüljön át az Arda Arénába. Erol Mümün megtiszteltetésnek veszi, hogy Kardzaliban kerülhet sor az összecsapásra – írja az m4sport.hu.

Megtiszteltetés lenne számunkra, ha a bolgár válogatottat fogadhatnánk. A stadionunknak van engedélye ilyen mérkőzésekre, készen állunk egy tökéletes szervezésre, a szurkolóknak is örülünk a környéken. Az Arda Arena Bulgária egyik legjobb létesítménye

 – idézi a sportal.bg a polgármestert.

Mümün a Darik nevű rádiócsatornának azt is elárulta, hivatalos kérvényt is benyújtottak az UEFA-nak a helyszínváltoztatás miatt. 

A dolog 99 százalékig biztosnak tűnik, az UEFA megkapta a kérelmet, hogy Plovdid helyett Kardzaliban legyen a meccs, várjuk a hivatalos megerősítést. Szerintem minden rendben lesz, ha jól tudom, közönség nem lesz. Nem is gondolom, hogy amikor a válogatott játszik, akkor helye lenne tiltakozásnak.

Kardzsali nem alkalmas helyszín?

Az UEFA  versenykiírásában az szerepel, hogy minden rendező szövetségnek 2022 november 10-ig el kellett küldenie az UEFA-nak azon stadionok listáját, amelyekben a hazai mérkőzéseit kívánják rendezni. Nem tudni, hogy erre a listára a bolgárok feltették-e az Arda Arénát. Az Arda Arénában egyébként válogatott mérkőzést korábban nem rendeztek.

A kardzsali stadion több szempontból sem alkalmas helyszín: a válogatott mérkőzés helyszínének ugyanis a legközelebbi nemzetközi reptértől autóbusszal 90 percen belül elérhetőnek kell lenni. Kardzsali közelében két nemzetközi repülőtér található, az egyik éppen a plovdivi, amely 92 kilométerre van a stadiontól, autóval legalább egy óra negyven percig tart megtenni az utat. 

A városban csupán háromcsillagos szállodák találhatóak, ami alulmúlja a nemzetközi labdarúgásban megszokott szállások komfortfokozatát.

Mindeközben Kardzsali polgármestere, Erol Mümün a sportal.bg lapnak arról beszélt, 99 százalékos biztonsággal kijelenthető, hogy a 2020-ban felújított létesítményben rendezik a mérkőzést.

A már említett UEFA-szabályzat a vészhelyzetek esetéről is rendelkezik: az a célja hogy biztosítsa a mérkőzés megrendezését, amennyiben szükséges, nézők nélkül. Ilyen kell biztosítani egy „tartalék” stadiont, ami lehet, hogy mentesül a stadionokra vonatkozó előírások alól.

Borítókép: A magyar válogatott akár játék nélkül is kijuthat az Eb-re (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.