Djokovics ugyanúgy elbánhat az olasz kedvenccel, mint Federerrel

Djokovics nem szereti, ha ki van szolgáltatva. Tegnap ki volt: Jannik Sinner kezében volt a sorsa, és a hazai pályán játszó olasz megtette neki azt a szívességet, hogy a pályafutása során először legyőzte Holger Runét, és ezzel továbbvitte magával a Grand Slam-rekorder szerb zsenit a torinói ATP-világbajnokság elődöntőjébe. Mindeközben Djokovics a gyerekeivel játszadozott, esze ágában sem volt nézni azt a meccset, ami az ő sorsáról döntött. Apropó, Djokovics: a szerb korábban kétszer is úgy nyerte meg a vb-t, hogy előtte a csoportkörben becsúszott neki egy-egy vereség. Idén is ugyanez lesz a forgatókönyv? Sinner játékát látva aligha.

2023. 11. 17. 10:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics akkor is szolgáltat témát, amikor éppen nem a megszokott terepén, a teniszpályán van dolga. A 36 éves szerb teniszező csütörtökön abban a tudatban lépett pályára a torinói ATP-vb csoportkörében, hogy ha két szettben nyer a lengyel Hubert Hurkacz ellen, biztosan továbbjut, ha háromszettes meccsbe bonyolódik, akkor Jannik Sinner viheti őt tovább a négy közé abban az esetben, ha legyőzi a dán Holger Runét. Djokovics nem is volt különösebben boldog a 7:6, 4:6, 6:1-es győzelme után, néhány olasz mondattal próbálta növelni a szimpátiaindexét a helyi közönségnél, majd elviharzott. Állítása szerint a szülői teendőinek tett eleget, ugyanis a Torinóba érkező gyerekeivel kívánta tölteni a nap hátralevő részét, és még csak véletlenül sem szerette volna követni az ő sorsáról döntő meccset.

Novak Djokovics. Forrás: Twitter

A már biztosan továbbjutó olasz Janik Sinner sportszerűségből jelesre vizsgázott: simán kipöckölhette volna a világelsőt, ha mérsékelt lelkesedéssel játszik a pályán. Sinner azonban odatette magát, és pályafutása során először legyőzte a dán ellenfelét. Ő lett az első olasz, aki bejutott az ATP-vb elődöntőjébe, és az Open-éra kezdete óta legalább hatvan győzelmet tud felmutatni egy naptári évben. Sinnernek a Rune elleni sikere volt a pályafutása 20. top 10-es játékos elleni győzelme. 

A csata két és fél órán keresztül tartott, Sinnernek egy brék is elég volt a döntő szettben, de Boris Becker tanítványa megizzasztotta az olaszt, sőt a döntő szettben 4:4-nél bréklabdája volt, de Sinner innen fordított, 6:2, 5:7, 6:4 lett a vége.

Sinner tehát ott van a négy között, és ezzel lehetőséget kínál Novak Djokovicsnak arra, hogy a pályafutása során harmadszor a csoportkörben elszenvedett veresége után nyerje meg az ATP-vb-t. 

2008-ban Jo Wilfried Tsonga ellen kapott ki, majd Nikolaj Davigyenko ellen nyert a döntőben 6:1, 7:5-re. 2015-ben 7:5, 6:2-re kikapott Roger Federertől a csoportkörben, majd a döntőben visszavágott, 6:3, 6:4-re diadalmaskodott. Van még egy statisztikai adat, amely Djokovics végső győzelme mellett szól: az ATP-vb-k történetében a 47 eddigi végső győztes közül 26 vereséget szenvedett a csoportkörben, és ezután tudta megnyerni az év végi trófeát.

Sinner és a torinói közönség nem örülne ennek a végkimenetelnek.

 

Borítókép: Novak Djokovics (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.