Ellenszegül Marco Rossi kívánságának a magyar válogatott csatára?

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya korábban felszólította a német másodosztályú Hamburg 21 éves csatárát, Németh Andrást, hogy ha szerepelni akar a jövő évi Európa-bajnokágon, váltson klubot, mert ahhoz játékban kell lennie. Németh azonban a jelek szerint ellenszegül Rossi kívánságának, mert egy friss németországi interjúban arról beszélt, hogy a Hamburg színeiben szeretne megküzdeni a helyéért.

2023. 11. 23. 9:05
NÉMETH András; PASKOTSI, Maksim;
Budapest, 2023. március 23. Németh András, a magyar (j) és Maksim Paskotsi, az észt válogatott játékosa a Magyarország - Észtország felkészülési mérkõzésen a Puskás Arénában 2023. március 23-án. A magyar válogatott 1-0-ra nyert. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németh András március óta először volt az A válogatott keret tagja a novemberi Európa-bajnoki selejtezőkön, amelyeken Bulgária és Montenegró ellen is pályára küldte őt csereként. A 21 éves csatár a német másodosztályban szereplő patinás Hamburg játékosa, amelyben az esetek döntő többségében csak csereszerepre van kárhoztatva, emiatt Rossi arra kérte, hogy váltson klubot, mert többet kellene játszania a jövő évi Eb miatt.

NÉMETH András, BARANOV, Nikita
Németh András maradna Hamburgban, és ott lenne az Eb-n is, kérdés ehhez mit szól Marco Rossi. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Őszintén megmondtam neki: mennie kell a Hamburgból – nyilatkozta a szövetségi kapitány nemrégiben. – Ha kijutunk az Európa-bajnokságra (ez azóta megtörtént – a szerk.) és meghívót szeretne, folyamatosan játszania kell a klubcsapatában. Mindegy, hogy Németországban vagy máshol, de játszania kell. Ez mindenkire vonatkozik.

Németh egyébként rendszeresen pályára lép a Hamburg színeiben, ebben az idényben a Bundesliga II 13 fordulójából tízben játszott, de mindannyiszor csak csereként, így a tényleges játékideje valóban nem túl nagy: mindössze 137 percet futballozott. Ezalatt gólja és gólpassza sincs a bajnokságban.

Németh András: Nagy célom az Eb

A válogatottban tavaly Luxemburg ellen góllal bemutatkozó csatár a minap a német Bildnek adott interjút, amelyben a jövőjéről is szót ejtett, ami alapján nem tervezi a klubváltást a téli átigazolási időszakban.

– Nagy célom az Eb, de a szövetségi kapitánynak kell döntést hoznia róla, hogy ott lehetek-e – fogalmazott Németh. – Mindent megteszek ezért, és megpróbálom a lehető legtöbb időt a pályán tölteni a Hamburgban. Tartjuk egymással a kapcsolatot, sokat beszélgetünk és jó a kapcsolat. Azt mondja, hogy minél többet kell játszanom és a lehető legtöbbet fejlődnöm, amiért sokat dolgozom.

A liga legjobb csatárát kellene kiszorítania

Németh helyzete nem könnyű a Hamburgban, mert a kezdő középcsatár, Robert Glatzel a liga egyik legjobb támadója, az előző két idényben 22, illetve 19 gólt hozott össze a Bundesliga II-ben, a jelenlegi szezonban pedig 13 bajnokin már tízszer volt eredményes. Őt nehéz lesz kiszorítani a kezdőből, emiatt főként csereként számítanak a fiatal magyar csatárra.

– Néha csak öt, tíz vagy húsz percig vagyok a pályán, de ez nem számít – árulta el Németh. – Az a fontos, hogy készen álljak, amikor lehetőséget kapok. Elfogadom a helyzetet.

Németh azt is elmondta, hogy hálás a Hamburgnak, amiért a tavaszi sérülése alatt mindenben támogatta őt, és visszavárta a csapatba. Az a célja, hogy a Hamburg színeiben feljusson a Bundesligába, amire ebben az idényben minden esélye megvan, hiszen a csapat jelenleg az automatikus feljutást érő második helyen áll a bajnokságban.

Marco Rossi csatárdilemmája: Varga, Ádám, Németh

Kérdés, hogy ebben a szerepkörben maradva elérheti-e Németh egyszerre a feljutást a Hamburggal és az Eb-kerettagságot a magyar válogatottal. Rossi centerposzton elsősorban a Fradi gólvágójával, Varga Barnabással számol, mögötte Némethnek Ádám Martinnal kell versenyre kelnie a cserecsatár szerepéért, mert az nem biztos, hogy Rossi három játékosnak is helyet szorítana a keretben erre a posztra.

Borítókép: Németh Andrásnak többet kellene játszania a klubjában ahhoz, hogy bitosan ott lehessen az Eb-n (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.