Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szoboszlai Dominik: Kértem aput, hogy pofozzon fel, ha…

Szoboszlai Dominik a szemünk előtt vált klasszis futballistává. Útja, amelyet az édesapja által vezetett Főnix Gold FC-ből a Liverpool kezdőjéig bejárt, jól ismert Magyarországon, azon mégis újra és újra megdöbbenhetünk, hogy ez mennyire nem volt zökkenőktől mentes. Szoboszlai a Premier League hivatalos oldalán készült, róla szóló dokumentumfilmben mesélt a megpróbáltatásairól, és azt is elárulta, hogy az apjának mikor kell felpofoznia őt.

2023. 11. 23. 7:35
SZOBOSZLAI Dominik
Toulouse, 2023. november 9. Szoboszlai Dominik, a Liverpool játékosa fejel a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, az E csoport negyedik fordulójában játszott Toulouse Liverpool mérkõzésen Toulouse-ban 2023. november 9-én. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor a nyáron 70 millió euróért a Liverpool játékosa lett, a magyarországi sajtótájékoztatóján megígérte, hogy nem fog emiatt megváltozni, ő továbbra is ugyanaz a srác, aki beül a kamionos barátjával egy jó zúzapörköltre, merthogy az a kedvenc étele. Azóta eltelt egy-két hónap, mialatt Szoboszlai dicséretcunamit kapott Angliában, az első pillanattól meghatározó lett a játéka a Liverpoolban, a magyar válogatottat pedig veretlenül vezette ki a 2024-es Európa-bajnokságra, de ezek után sem hazudtolta meg önmagát: – Ezt a sztárjátékos sztorit engedjük el, ugyanolyan játékosa vagyok a válogatottnak, mint az összes többi – hangoztatta vasárnap a Montenegró elleni győzelem után, amit a klasszis duplájával ő döntött el.

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik a magyar válogatott vezére. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A változás, illetve annak elkerülése volt az egyik központi témája a Premier League által Szoboszlai Dominikról készített dokumentumfilmnek is, amely idehaza szerda este volt látható a Spíleren. A beszélgetésből októberben már láthattunk egy rövidebb előzetest, amelyben Szoboszlai a magyarságáról vallott, Puskás Ferencről és Steven Gerrardról is szót ejtett. A teljes verzió legerősebb mondata azonban a változásáról szólt, íme:

– Nem akarok megváltozni. A barátaim közül sokan kérdezték, megváltoztatott-e, hogy híres lettem, vagy több pénzem lett, vagy ilyesmi, de mindig azt mondom, hogy ugyanaz az ember vagyok, mint előtte. Nem akarok sosem megváltozni. Ahogy apámnak is mondtam, hogy ha látja rajtam, hogy a pénz, a hírnév vagy valami megváltoztat, adjon egy pofont és mondja, hogy koncentráljak.

Klopp egy étteremből hívta fel először

Szoboszlai mesélt arról az interjúban, hogy csak egyszer beszélt Jürgen Klopp-pal telefonon arról, hogy igazoljon a Liverpoolba.

– Épp étteremben volt a családjával és azt mondta, azt akarja, hogy Liverpoolban játsszak. Erre azt mondtam, hogy ha rajtam múlik, megyek – idézte fel a 24 éves középpályás.

Jürgen Klopp is megszólalt az adásban: – Egy játékost látsz, aki a Lipcse mezében jó dolgokat csinál. Aztán beszélgettünk és magabiztos, kedves, vicces fiatalember volt, de fogalmam sem volt róla, hogyan illeszkedik a csapatba, az öltözőbe, mert ez nyilvánvalóan különleges dolog. Iyen természetes magabiztosságot, karizmát nem tudsz fejleszteni. Vagy van, vagy nincs és neki van.

Szoboszlai meg akarta mutatni a benne kétkedőknek

A magyar játékos beszélt arról is, hogy amikor a Liverpool játékosa lett, sokan kételkedtek benne: – A külvilágból azt éreztem, azt mondják: egy magyar srác megy a Premier League-be. Úgysem fog játszani. Nem lesz jó. Túl nagy lépés neki. Túl lassú. Ezektől viszont még erősebb leszek és azt mondtam: Nem, én megmutatom nekik.

SZOBOSZLAI Dominik; POPOV, Viktor
Sok játékos számára már megállíthatatalan. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Édesapja, Szoboszlai Zsolt felfedte, hogy a fia bűvöletében nőtt fel.

– Cristiano Ronaldo-szurkoló volt – árulta el Szoiboszlai Zsolt. – Ő a példaképe. Én azt mondtam neki, ne Ronaldo vagy akarjon lenni, hanem legyen Dominik. Ő nem Puskás Ferenc, nem Albert Flórián. Ő Szoboszlai Dominik!”

Apja kulcsfigura volt a karrierjében, és főleg a kezdeti időszakban nagyon szigorúan bánt vele. Amikor a Salzburg akadémiájára került tinédzserkorában, magányos volt, de ez nem lágyította meg az apja szívét.

– A salzburgi időszak eleje nem volt könnyű – vallotta be Dominik. – Nem beszéltem angolul, nem beszéltem németül. Egyedül voltam a családom és a barátaim nélkül. Ráadásul, ha egy másik országból mész oda, akkor persze segítenek neked, de azért érzed, hogy nem olyan vagy, mint ők.

– Néha felhívott, de én szívtelen apa vagyok, és letettem a telefont – vette át a szót Szoboszlai Zsolt. – Mondtam, neki, hogy oldja meg. Olykor hívott, hogy elég volt, senki nincs az akadémián, megyek haza. Azt feleltem, hogy nem mész sehova, te most ott élsz, találd fel magad. Ezek a nehézségek mind megerősítették.

Mindent meg akar nyerni a Liverpool mezében

– Hogy mit hoz a jövő? – tette fel a kérdést a film végén Szoboszlai Dominik. – Szeretnék annyit játszani a Liverpoolban, amennyit csak tudok. Trófeákat akarok nyerni. Mindegyiket. Mi vagyunk a világ egyik legnagyobb klubja, szóval csak előre tekintek, hogy ezt megtegyük.

Borítókép: Szoboszlai Dominik a Liverpool mezében egyre magasabbra tör (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.