Dibusz szerint látszott, hogy Szoboszlai Dominiket bántotta, ami két éve történt

Dibusz Dénes legalább akkora hős volt a védéseivel a magyar labdarúgó-válogatott vasárnapi, Montenegró elleni utolsó Eb-selejtezőjén, mint a két gólt szerző Szoboszlai Dominik. A Fradi kapusa a Nemzeti Sportnak adott interjúban elárulta, hogy a csapatnak azért is volt fontos a csoportgyőzelem, mert így az Európa-bajnokságon könnyebb helyzetbe kerülhetnek, márpedig Németországba nem statisztának utazna a válogatott. Dibusz arról is beszélt, mi bántotta Szoboszlait.

2023. 11. 22. 11:43
DIBUSZ Dénes
Budapest, 2023. november 19. Dibusz Dénes, a magyar válogatott kapusa a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkõzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én. MTI/Hegedüs Róbert Fotó: Hegedüs Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

tavaly őszi sérülése után gyakorlatilag lett a magyar válogatott első számú kapusa, ő védte végig mind a nyolc Eb-selejtezőt, amelynek a végén csapata a szerbeket megelőzve, csoportja első helyezettjeként jutott ki a jövő évi németországi tornára. A Nemzeti Sport osztályzatai alapján Dibusz lett 7,4-es átlaggal a válogatott legjobb játékosa a kvalifikáció alatt.

DIBUSZ Dénes
Dibusz Dénes volt az Eb-selejtezőkön az egyik biztos pont. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

– A Szerbia és a Montenegró elleni két találkozón voltak bravúrjaim, amelyekre nagy szükség volt. Nem hasonlítgatom magam a többiekhez, inkább örülök, hogy kiegyensúlyozott teljesítménnyel megháláltam a bizalmat – hárította el szerényen a dicséretet Dibusz a lapnak adott interjúban, majd inkább a csapattársait méltatta: – Mindenki büszke lehet magára, mert minőségi játékosok kiesése ellenére is elértük a célunkat. Ráadásul többen kevés játéklehetőséget kapnak a klubjukban, így még inkább tiszteletre méltó, hogy többször az utolsó percekben, hátrányból mentettünk pontot. Minden körülmények között érezhető a csapaton az erő.

Dibusz itt arra utalt, hogy többek közt és Varga Barnabás sérülésével több alapember hiányzott, így Litvánia, Bulgária és Montenegró ellen is vért kellett izzadni a veretlen mérleg megőrzéséhez.

 

Dibusz a harmadik Eb-jén először léphet pályára

A Fradi kapusa már a 2016-os Eb-n is ott volt, de akkor Király Gábor, legutóbb 2021-ben pedig Gulácsi Péter cseréjeként egyetlen percet sem játszott. Harmadjára eljöhet az ő ideje? – Addig még sok idő eltelik – reagált a felvetésre. – Lesznek felkészülési mérkőzéseink, a klubokban is rengeteg feladat vár ránk, kár lenne most még erről beszélni. Szeretnék továbbra is jól szerepelni a Fradiban és a nemzeti csapatban, és ahhoz, hogy a jövő évi kontinenstornán ott legyek, így kell folytatnom. Bízom benne és minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy ha már kijutok az Európa-bajnokságra, pályára is lépjek!

 

Szoboszlai ezért akart bizonyítani

Dibusz kitért arra is, hogy az előző két Eb tapasztalata sokat számíthat Németországban, ugyanakkor a mostani csapat vezérének, Szoboszlai Dominiknek ez lesz az első nagy tornája, mivel 2021-ben sérülés miatt nem lehetett a csapat tagja.

– Bár az európai futballban talán Szoboszlai Dominiknak van a legtöbb tapasztalata közülünk, ő sem volt ott 2021-ben, és az utóbbi két évben látszott is rajta, hogy ez nagyon bántotta, az idei játékán lehetett látni, mennyire motivált – fogalmazott Dibusz.

 

A selejtezős csoportgyőzelem sokat érhet

– A célunk 2024-re, hogy magunkat és az országot olyan élményekkel gazdagítsuk, mint az előző két Eb-n is – jegyezte meg. – Abban egyeztünk meg márciusban, az első összetartáson, hogy a csoportgyőzelem azért is lenne fontos a selejtező végén, mert nem statisztaszerepre készülünk Németországban, és elkerülnénk egy olyan beosztást, mint amilyet 2021-ben kaptunk.

A magyar válogatott a második kalapból várja az Eb-csoportok december 2-i sorsolását. Legutóbb 2021-ben a halálcsoportba kerültünk Franciaország, Portugália és Németország mellé, Dibusz arra célzott, hogy ezúttal könnyebb beosztást kaphatunk, de most is összejöhet a három évvel ezelőttihez hasonló halálcsoport.

A Nemzeti Sport teljes interjúja ide kattintva olvasható.

 

Borítókép: Dibusz Dénes szerint a magyar válogatott nem statiszta lesz az Eb-n sem (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.