Indulhat a matek: már ma továbbjuthat a Fradi az európai csoportkörből?

Az Origó szerint az év eddigi legfontosabb meccse előtt áll a Ferencváros, amely a szerb Csukaricski vendégeként lép pályára a Konferencialiga csoportkörének ötödik fordulójában csütörtökön. Ahogy a cikk rámutat, Dejan Sztankovics csapata az egész mezőny leggyengébben teljesítő együttese ellen győzelmi eséllyel lép pályára. De vajon a siker máris biztos kupatavaszt jelentene a Fradi számára?

2023. 11. 30. 10:22
STANKOVIC, Dejan
Leskovac, 2023. november 29. Dejan Stankovic vezetõedzõ a Ferencváros labdarúgócsapatának sajtótájékoztatóján a szerbiai Leskovacban 2023. november 29-én. A csapat a következõ napon a szerb Cukaricki vendégeként lép pályára a Konferencia-liga csoportmérkõzések ötödik fordulójában. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fradi idén az Európa-liga nyolcaddöntőjében szerepelt, amivel történelmi sikert hajtott végre, s tizenkilenc év után az első magyar klubként élte meg a kupatavaszt a nemzetközi porondon. Most a zöld-fehérek egymás után másodszor hajtanak arra, hogy az idény második felében is legyen nemzetközi tétmeccsük, hiszen a Konferencialiga csoportkörében egy fordulóval a vége előtt a továbbjutó második helyen állnak.

A Csukaricski ebben a stadionban várja a Fradi elleni meccset (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A helyzet azonban nem egyszerű, mivel az F csoportban éllovas olasz Fiorentina (8 pont), a Fradi (6) és a belga Genk (6) is harcban van még a folytatást jelentő első két helyért, így izgalmas lehet a végjáték. Ugyanakkor a Dejan Sztanókovics vezette magyar bajnok ma óriási lépést tehet a továbbjutás felé. Az Origó emiatt az év leggfontosabb meccsének nevezte a Csukaricski elleni csatát. Mint a lap helyszíni tudósítója rámutatott, a Fradi sokkal jobb csapat, ez már az első egymás elleni meccsen is kiderült, amelyen 3-1-es magyar siker született. Másfelől a továbbjutásra már esélytelen Csukaricski pont nélkül, 1-12-es gólkülönbséggel áll, amivel az egész Konferencialiga legrosszabb mérlegét tudhatja jelenleg a magáénak.

Továbbjuthat-e már ma a Fradi?

– A győzelem nagyon fontos, mert ez visz közelebb minket a célunkhoz, ami nem lehet más, mint a továbbjutás – idézte Sztankovicsot az Origó, amely le is írta a siker receptjét: a Fradinak a hátralévő két meccsén több pontot kell szereznie, mint a Genknek.

Matematikailag ma még azonban nem biztosíthatja be a továbbjutását a Fradi még akkor sem, ha legyőzi a Csukaricskit, a Genk pedig kikap a Fiorentinától. Ez esetben ugyan az utolsó forduló előtt három pont lenne az előny a belgák előtt, de az még behozható.

Pontegyenlőségnél sorrendben az egymás ellen szerzett pontok, az egymás elleni gólkülönbség, majd az egymás ellen rúgott több gól rangsorol, de mivel a Fradi és a Genk mindkétszer ikszelt egymással (0-0, 1-1), mindhárom tényező megegyezne. A következő perdöntő tényező a csoportmeccseken elért gólkülönsbég. Az jelenleg szintén egál, +2 mindkét csapatnak, így a több gól dönt aktuálisan a Fradi javára (6 vs. 5), de ez még bizonytalan tényező maradhat az utolsó körre.

A hatodik forduló párosítása: Genk–Csukaricski, Fradi–Fiorentina.

Konferencialiga, F csoport, 5. forduló

Csütörtök
Csukaricski–Ferencváros 21.00 (tv: M4 Sport)
Fiorentina–Genk 21.00

Az állás
1. Fiorentina 8 pont
2. Ferencváros 6 (6-4)
3. Genk 6 (5-3)
4. Csukaricski 0

Borítókép: Dejan Sztankovics bízik a Fradi továbbjutásában (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.