Kaotikusan indult a Las Vegas-i Nagydíj, hazazavarták a nézőket + videó

Hatalmas a felhajtás az idei Formula–1-es világbajnokság utolsó előtti állomásán, Las Vegasban, ahova 41 év szünet után tért vissza az autósport elitkategóriája. Ám a földkerekség legnagyobb szórakoztatóipari központjában a „buli”, már ami a versenyprogramot illeti, rosszul indult, az első szabadedzésen egy nem megfelelően rögzített csatornafedél átírta a programot. A pilóták helyi idő szerint pénteken hajnali négy órakor (!) szálltak ki az autóikból, és a második gyakorlásra már nem engedték be a nézőket.

2023. 11. 17. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Las Vegas-i Nagydíj programja helyi idő szerint csütörtökön 20.30-kor, magyar idő szerint péntek reggel 5.30 órakor kezdődött az első szabadedzéssel, és rögtön homokszemek kerültek a gépezetbe. Még tíz perc sem telt el az első gyakorlásból, amikor piros zászlóval félbeszakították, miután a spanyol Carlos Sainz Ferrarija nagy csattanás után megállt az aszfalton. Már előtte is több autó padlólemeze szikrázott, és kiderült, hogy a pálya hibája miatt: egy nem megfelelően rögzített csatornafedél okozta a gondot. Az első szabadedzést le is fújták, hogy az összes csatornafedelet ellenőrizzék. S több problémával szembesültek.

Carlos Sainz
Carlos Sainz autója súlyosan megsérült. Forrás: X/Formula 1

– Carlos azt jelentette, hogy áthajtott valamin a pályán, de nem tudta megmondani, mi volt az. Teljesen tönkrement a monocoque (a túlélőcella – a szerk.), a motor, illetve az akkumulátor. Egy vagyonba kerül ez nekünk! S Carlos nem vehet részt a második gyakorláson, mivel a kocsi kétharmadát cserélni kell – mondta dühösen Frédéric Vasseur, a Ferrari csapatfőnöke; de az istálló szerelői csodát tettek, és Sainz visszaülhetett az autójába. S még a francia Esteban Ocon (Alpine) autóját is javítani kellett a „bűnös” csatornafedél miatt, nála csak a túlélőcella szenvedett károsodást. 

A második gyakorlás hosszú halasztás után helyi idő szerint pénteken 2.30-kor kezdődött, az éjszaka közepén. De ez már szurkolók nélkül, mert a szervezők nem tudták volna koordinálni őket, így a hivatalos közlemény szerint logisztikai okok miatt mindenkit hazaküldtek. A fő ok az, hogy az alkalmazottaknak lejárt a munkaideje. A száguldó cirkusz rajongóinak a Las Vegas-is „cirkusz” nem nyerte el a tetszését.

A Ferrari és Charles Leclerc volt a leggyorsabb

Az első, kurta szabadedzésen Charles Leclerc (Ferrari) autózta a legjobb köridőt (1:40,909 perc), ám ez nem volt mérvadó. Ezt az is mutatja, hogy második nekifutáson az ugyancsak leggyorsabbnak bizonyuló monacói pilóta neve mellé 1:35,265-ös idő került.

Csodák csodájára a peches Sainz végzett a második helyen, míg a harmadikon a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso (Aston Martin). A harmadik vb-címét idén már korábban bebiztosító holland (Red Bull) a hatodik helyet szerezte meg. A Ferrari és Sainz ugyanakkor egyáltalán nem örülhet felhőtlenül. Miként Vasseur jelezte, a spanyol pilóta autójának javítása komoly kiadást jelent számukra, Sainz pedig tíz rajthelyes büntetést kapott a futamra az akkumulátor cseréje miatt, és a maranellóiak az esetében ezzel túllépték az engedélyezett mennyiséget. A Ferrari hiába hivatkozott a rendkívüli körülményekre. A versenybírák közölték, a szabályok alapján meg kellett büntetniük Sainzot, nincs jogkörük felülbírálni a regulákat. Ugyanakkor együttérzésükről biztosították a Ferrarit, mert ők is tudják, hogy az akkumlátor sérülése a Las Vegas-i pálya hibája miatt következett be.

2. szabadedzés:

1. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:35,265 perc
2. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 1:35,782
3. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 1:35,793
4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 1:36,085
5. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 1:36,129
6. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:36,183

További program:
szombat: 3. szabadedzés 5.30, időmérő edzés 9.00
vasárnap: futam 7.00

Carlos Sainz és a csatornafedél:

Borítókép: Hosszú kényszerszünet akasztotta meg a programot Las Vegasban (Forrás: X/Formula 1)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.