Marco Rossi válogatottja ma 1976 óta nem látott bravúrt vihet véghez

A jövő évi Európa-bajnokságra való kijutás már zsebben van, de így sem tét nélküli a magyar labdarúgó-válogatott utolsó Eb-selejtezője Montenegró ellen, amelyet ma 15 órakor rendeznek a várhatóan telt házas Puskás Arénában. Marco Rossi válogatottja megszerezheti a csoport első helyét, aminek az Eb-sorsolás miatt van jelentősége, valamint megőrizheti idei veretlenségét, amire 1976 óta nem volt példa a nemzeti csapat életében.

2023. 11. 19. 6:45
ROSSI, Marco
Telki, 2023. november 18. Marco Rossi szövetségi kapitány a magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatóján a másnapi, Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezõ mérkõzés elõtt a telki edzõközpontban 2023. november 18-án. MTI/Peter Lakatos Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenhét évvel ezelőtt néhány nap leforgása alatt két aranylabdás is pályára lépett a magyar válogatott ellen, ám a franciák klasszisa, Michel Platini 1-0-s vereséget szenvedett csapatával, Oleh Blohin pedig 1-1-es döntetlent ért el a Szovjetunio színeiben Baróti Lajos együttese ellen. Most négy nap alatt Bulgária és Montenegró az ellenfél, amelyeknek jelenleg nincsenek hasonló klasszisai, de válogatottja ugyanazt a bravúrt viheti véghez, mint amit legutóbb a Baróti-csapat tudott 1976-ban: veretlenül futballozhatja végig a teljes évet.

SZOBOSZLAI Dominik; GYELEV, Szpasz; KRASZTEV, Filip
Bulgáriában kemény őrizetet kapott, Montenegró is felkészülhet belőle. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ehhez már csak egyetlen meccset kell kipipálni, idén utoljára ma Montenegró elleni lép pályára a válogatott. 1976-ban Baróti Lajos csapata tíz hivatalos mérkőzésen maradt veretlen, amelyeken öt-öt győzelmet és döntetlent ért el. Marco Rossi együttesének a Montenegró elleni lesz a tizedik fellépése 2023-ban, az eddigi mérleg öt győzelem és négy döntetlen. Tehát ha sikerül megőrizni a veretlenséget, a legrosszabb esetben is ugyanaz lesz az arány, mint Barótiéknál, de egy győzelemmel még jobb (hat-négy) is lehet.

Marco Rossi a szombati sajtótájékoztatón határozottan kijelentette, hogy szeretnék győzelemmel megajándékozni a szurkolókat, akik az eladott jegyek alapján megtöltik majd a Puskás Arénát. Ünnepre mindenképpen lesz ok, a válogatott csütörtökön a Bulgáriában kiizzadt 2-2-es döntetlennel már bebiztosította a kijutását a 2024-es németországi Eb-re, így 1985 óta először kvalifikált egy világversenyre közvetlenül a selejtezős csoportjából. Akkor Détári Lajosék csoportelsőként jutottak ki az 1986-os mexikói világbajnokságra. A Rossi-csapatnak ugyanehhez még csak győznie sem kell, az iksz is elég Montenegró ellen. Az első helynek nemcsak szimbolikus, hanem gyakorlati jelentősége is lenne: így a második kalapba kerülne a csapat az Eb csoportjainak decemberi sorsolásán.

Mezey György és Baróti Lajos nyomdokában

Jelenleg a magyar válogatott két ponttal előzi meg Szerbiát a G csoport élén, és déli szomszédaink csak abban az esetben előzhetnek meg minket, ha kikapunk Montenegrótól, s persze ők meg győznek otthon Bulgária ellen. Ha ugyanis mi ikszelünk, akkor is legfeljebb pontegyenlőség lehet a két válogatott között, ilyenkor pedig az egymás elleni eredmény rangsorol, ami nekünk kedvez, hiszen oda-vissza legyőztük a szerbeket.

Rossi tehát két legyet üthet egy csapásra, ha nem kap ki Montenegrótól, megismétli két legendás elődje bravúrját is. Mezey György után ő lesz az első szövetségi kapitány, aki csoportelsőként vezeti ki a válogatottat egy világversenyre, Baróti Lajos után pedig ő lesz az első, aki veretlenül zár egy évet.

Sztevan Jovetics a legnagyobb veszélyforrás

Mindazonáltal egyszerű dolga nem lesz a magyar válogatottnak, s nem csak azért, mert a sok sérült hiánya nyomot hagyott a csapat játékán a legutóbbi két Eb-selejtezőn Litvánia és Bulgária ellen, amelyeken nyögvenyelős játékkal vért kellett izzadni az elégséges döntetlenért.

Azért is nehéz meccs elébe nézünk, mert Montenegrónak mindenképpen győznie kell a Puskás Arénában, csak így lehet esélye megelőzni Szerbiát a második továbbjutó helyen. Várhatóan oroszlánként küzdenek majd Sztevan Joveticsék. Apropó, a Fiorentinát, a Manchester Cityt, az Intert, a Sevillát és a Herthát is megjárt, 34 évesen jelenleg az Olympiakoszban futballozó csatárra oda kell figyelni: a legutóbbi öt válogatott meccsén három-három gólt és gólpasszt hozott össze.

Marco Rossi: Montenegró agresszív, de ez bók, nem sértés

– A nyáron Montenegróban azt mondtam angolul az ellenfélre, hogy agresszív, ami nálam pozitív jelző – fogalmazott Marco Rossi a riválisról. – Azt jelenti, az ellenfél igyekszik elszívni a levegőt, bemozog a szabad területekre. A fordítást úgy értelmezték a helyiek, hogy nem tisztelem őket. Mi soha nem lépünk úgy pályára, hogy ne tisztelnénk az ellenfelet, ez számunkra alap.

Eb-selejtező, G csoport, 8., utolsó forduló

Vasárnap:
Magyarország–Montenegró 15.00 (tv: M4 Sport)
Szerbia–Bulgária 15.00

A csoport állása:
1. Magyarország 15 pont/7 mérkőzés
2. Szerbia 13/7
3. Montenegró 11/7
4. Litvánia 6/8
5. Bulgária 3/7

Borítókép: Marco Rossi a magyar válogatott sajtótájékoztatóján a Montenegró elleni meccs előtt (Fotó: MTI/Peter Lakatos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.