Visszavonulót fújt a WADA, ártatlan a doppingvádban a magyar úszó

Tavaly decemberben két magyar úszó doppingesetét hozta nyilvánosságra a Magyar Antidopping Csoport, a folyamatban lévő vizsgálat jogi normái szerint név nélkül. Később egyikük, Kenderesi Tamás önként állt a nyilvánosság elé, hogy róla van szó, ő azóta is küzd az igazáért. A másik úszó Ilyés Laura, junior Európa-bajnoki ezüstérmes úszó volt, az ő nevét most ismerhettük meg, miután az ügye happy enddel zárult: a 21 éves sportoló elleni vádak alaptalannak bizonyultak.

2023. 11. 27. 19:18
ILYÉS Laura Vanda
Kaposvár, 2022. november 17. A gyõztes Ilyés Laura Vanda a 200 méteres pillangóúszás döntõje után a 18. rövidpályás úszó országos bajnokságon Kaposváron 2022. november 17-én. MTI/Kovács Anikó Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a magyar szakértői csapat jogi védekezésének elemzése után hétfőn azonnali hatállyal visszavonta a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) benyújtott fellebbezését Ilyés Laura junior Európa-bajnoki ezüstérmes válogatott úszó doppingügyében. A sportoló jogerősen nyert, a biológiai útlevele alapján megfogalmazott doppingvád teljességgel alaptalannak bizonyult.

ILYÉS Laura Vanda
Ilyés Laura fellélegezhet, felmenették a doppingügyben (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A magyar szövetség (MÚSZ) hétfői közleménye kiemeli: ezzel végérvényesen és jogerősen elismerték, hogy Ilyés soha nem követett el doppingvétséget, mindig is tisztán versenyzett, nem élt semmilyen tiltott teljesítményfokozó szerrel vagy módszerrel.

Jogszabályi korlátozás miatt a magyar bajnok, korosztályos csúcstartó neve a széles nyilvánosság előtt eddig nem lehetett ismert, azonban a CAS hétfői hivatalos tájékoztatását követően Ilyés Laura maga kívánta informálni a közvéleményt és a magyar sport szereplőit arról, hogy az ellene felhozott vádak valótlanok, jogilag is alaptalanok, azaz ártatlanságához és tisztaságához semmilyen kétség sem férhet.

Ilyés Laura tavaly szeptember 1-jén kapta meg az első értesítést az ügyben, majd novemberben rövidpályás magyar bajnoki címet nyert 200 méter pillangón, karrierje legjobb eredménye után függesztették fel. A nyilvánosság elé decemberben került az ügy, két magyar úszót vádoltak meg a biológiai útlevele alapján.

Ilyést első fokon májusban felmentették, így vissza tudott térni, ám három nappal az augusztusi Egyetemi Világjátékok előtt a WADA fellebbezett a CAS-nál. Mindössze húsz napjuk volt erre válaszolni. A bíróság már ki is jelölte tárgyalás napját, ám a WADA két hónapnyi elemzést követően egyoldalúan és azonnali hatállyal visszavonta jogorvoslati kérelmét és ejtette az Ilyés Laura elleni vádakat, ami szinte példa nélküli.

– Amellett, hogy rendkívül boldogok vagyunk, rengeteg további tanulsággal is szolgál az ügy – jelentette ki a MÚSZ elnöke, Wladár Sándor. – A szakértői csapat fantasztikus munkát végzett, Nagy Zsigmond nemzetközi jogász mellett az ügybe bekapcsolódó orvosok rendkívüli alapossággal és szakmai felkészültséggel segítették Laura tisztázását, nem egyszer éjfélkor érkeztek e-mailek, hihetetlenül precíz és aprólékos elemzésekkel, amelyek kapcsán a másik oldalon érdemes lehet egy sor konzekvenciát levonni.

Mi lesz sorsa a doppingügyben?

A másik vádlott, a 2016-ban olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás hosszadalmas jogi csatározásra kényszerült, aminek a finanszírozásához a MÚSZ 40 millió forintos kölcsönnel támogatta.

Kenderesi Tamás ügye továbbra sem zárult le, ő eddig hiába tiltakozott és érvelt, azt a WADA szakértői idén január 11-én nem fogadták el, és idehaza a független elsőfokú doppingbizottság is vele szemben elmarasztaló ítéletet hozott, így is a CAS-nál keresi az igazát.

Borítókép: Ilyés Laura ártatlansága bizonyosságot nyert (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.