Ki fizetné Hosszú Katinka edzőtáborát, és hogyan lehet ott a párizsi olimpián?

Hosszú Katinka bejelentette, hogy az augusztusi gyermekáldása után hamarosan újra úszni láthatjuk versenyen, és célba veszi a jövő nyári párizsi olimpiát. Nem lesz könnyű dolga, a két fő számában a terhessége előtti utolsó világversenyén sem úszott az olimpiai szintidő közelében, a 34 éves úszónak látványos formajavuláson kellene keresztülmennie ahhoz képest. Hosszú Katinka ráadásul elvileg támogatásra sem számíthat, így az is kérdés, hogy ki finanszírozná a tervezett dubaji edzőtáborát.

2023. 11. 27. 18:34
HOSSZÚ Katinka
Róma, 2022. augusztus 16. Hosszú Katinka a nõi 200 méteres vegyesúszás döntõje után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 16-án. A magyar versenyzõ a nyolcadik helyen végzett. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

legutóbb tavaly nyáron, a római Európa-bajnokságon versenyzett, aztán az esküvője után az ősszel pihenőre vonult, majd márciusban bejelentette, hogy babát vár. Kamília, a háromszoros olimpiai bajnok első gyermeke augusztusban jött világra. Hosszú terveiről, hogy mikor és milyen szinten folytatja az úszást (hisz a visszavonulását nem jelentette be) eddig semmit sem lehetett tudni.

HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka 2022 nyara óta nem versenyzett, de ott lenne a párizsi olimpián (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Hétfőn az Indexnek adott interjúban öntött tiszta vizet a pohárba: a szülés után hat héten belül elkezdett mozogni, az edzéseknek köszönhetően a terhességből adódó súlyfelesleg nagyját már ledolgozta, jövő áprilisban, májusban újra versenyeken indulna, és ki szeretne jutni a jövő nyári párizsi olimpiára.

Milyen szintidőt kellene teljesítenie?

Hosszú Katinka jelenleg nem rendelkezik szintidővel az olimpiára, hiszen idén indult a kvalifikációs időszak, ő pedig 2023-ban érthető okokból nem versenyzett. A háromszoros olimpiai bajnok úszónő úgy fogalmazott, hogy továbbra is a 200 és 400 méteres vegyesúszás áll hozzá a legközelebb, tehát elsősorban a két nevével összeforrt számban gondolkodik.

Ezekben 2:11,47 és 4:38,53 a szintidő, amiket minimálisan teljesíteni kell ahhoz, hogy valaki egyáltalán szóba jöhessen az olimpiai csapatba kerülésnél. A fénykorában úszó Hosszú Katinka ezeket az időket az álmából felkeltve is simán teljesítette volna, de az a Hosszú Katinka, akit legutóbb láttunk versenyezni, képtelen volt ilyen eredményeket elérni.

Hosszú a 2022-es római Eb-n a 200 vegyes döntőjében 2:14,37-tel lett nyolcadik (az elődöntőben 2:12,52-t úszott), 400 vegyesen pedig 4:45,07-tel a döntőbe sem jutott be, mert volt nála két jobb magyar is. Tehát a legutóbbi nagy versenyén Hosszú mindkét számban jelentősen elmaradt az olimpiai szintidőtől.

Hosszú Katinka terve reális?

Hogy jövő tavasszal, két évvel idősebben, májusban már a 35-öt betöltve, túl egy szülésen, ami után még mindig csak óvatosan edzhet, közben egy kisbaba igényeit is kiszolgálva, mennyi esélye lehet a látványos formajavulásra?

– Mindenkinek megvan a joga felkészülni, ha ő úgy gondolja és hisz benne, akkor azt örömmel látjuk, szerencsére az úszás egy mérhető sportág, ha ő lesz a legjobb, akkor úszik, ha nem, akkor nem – reagált Sós Csaba szövetségi kapitány még szeptemberben a Hosszú visszatéréséről szóló első pletykákra. Hosszúnak nem elég megúsznia a szintidőt, az adott számban a két legjobb magyar egyikének is kell lennie.

Ki fizetné a dubaji edzőtábort?

Sós Csabának volt egy, a Hosszú-ügyben most még aktuálisabb kijelentése is szeptemberben. Akkor ismertette, hogy azok az úszók, akik ez év végéig nem teljesítik az olimpiai szintidőt, jövőre nem kapnak támogatást. Ez azért fontos, mert Hosszú reményét fejezte ki egy januári, melegégövi edzőtábor kapcsán, Dubajba menne az év elején, ahol aztán ahogy fogalmazott, „lehet edzeni ezerrel”.

Kérdés, hogy ki finanszírozná ezt az edzőtábort, hiszen neki feltehetően nem lesz teljesített szintideje az év végéig, így Sós Csaba kijelentése alapján az úszószövetség nem támogatná anyagilag a felkészülését. Nem véletlen, hogy több hasonló cipőben járó magyar úszó a decemberi Győr Openen utolsó kísérletet tesz arra, hogy még idén szintidőt teljesítsen, ami miatt a bukaresti rövid pályás Eb-t is feláldozzák, hiszen nekik is létkérdés a támogatás jövőre. 

Hosszú egyébként júniusban úszhat utoljára olyan időt, amivel bekerülhet az olimpiai csapatba, jövőre még számos verseny lesz, ahol bizonyíthat.

Csak a pénzről szól az egész?

Érdekes egybeesés, hogy Hosszú Katinka férje, Gelencsér Máté, aki egyben az edzője is, eleshet a havi 690 ezer forintos támogatásától, amelyet a Kiemelt edzői program (KEP) keretében kap, hiszen annak egyik feltétele, hogy legyen aktív válogatott kerettag sportolója. Mivel Hosszú 2022 nyara óta nem versenyzett, megvonhatják az edzőjétől a fizetést. Ha viszont Hosszú folytatja a versenyzést, „megmentheti” férje jövedelmét, és ő is tovább kaphatja aktív sportolóként a neki járó juttatásokat.

Legkésőbb jövő tavasszal kiderül, hogy mennyire gondolta komolyan Hosszú Katinka a folytatást. Ahogy Sós Csaba fogalmazott, az úszás mérhető sportág. S főként: nem csak pénzben mérhető.

Borítókép: Hosszú Katinka hamarosan újra versenyezhet, célja a párizsi olimpia (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.