A szövetségi kapitány sem tudja, mikor láthatjuk Milák Kristófot újra versenyezni

Egy hónap múlva, október 20-án rendezik a Duna Arénában az úszók Világkupa-sorozatának budapesti állomását. Az esemény legnagyobb különlegessége, hogy ezen a versenyen térhetnek vissza szigorú feltételek mellett a háború miatt eltiltott orosz és fehérorosz úszók világversenyen, derült ki a Magyar Úszószövetség mai sajtótájékoztatóján. Sós Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya lapunknak nem tudta megerősíteni, hogy Milák Kristóf ott lesz a viadalon.

2023. 09. 20. 13:56
null
Kaposvár 20221117 Úszás 2022 Rövid pályás országos bajnokság OB Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport Milák Kristóf Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy mértékben függ a magyar úszósport eredményessége szereplésétől, ezt Sós Csaba szövetségi kapitány is hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, felelevenítve, hogy nyáron a fukuokai világbajnokságon sokáig érem nélkül álltunk, ami elgondolkodtató volt. Végül 200 háton szerzett aranyérme mindenkit kárpótolhatott, de ha Milák nem hagyja ki a vb-t, és hozzáteszi a maga két győzelmét a terméshez, mindenki elégedettebb lehetett volna.

Milák Kristóf
Milák Kristóf már megkezdte a felkészülést

Milák azonban nem utazott el Japánba, helyette pihent, és szeptember 4-én kezdte újra az edzéseket Virth Balázs irányításával. Most a legnagyobb kérdés, hogy mikor láthatjuk őt újra versenyezni, és erre kiváló alkalom lehetne a budapesti Világkupa-forduló, melyet október 20. és 22. között rendeznek meg a Duna Arénában.

Mikor lehet a visszatérő Milák Kristóf első versenye?

– Milák újra edz, és reméljük, hogy minden rendben lesz körülötte, ezért is jó, hogy ilyen korán van a Világkupa, mert nem lehet bujkálni, mindenkiről kiderül, milyen hatékonysággal készül – jegyezte meg Sós Csaba, aki lapunk kérdésére nem tudta megmondani, hogy Milák indul-e a budapesti Világkupán.

– Minden attól függ, hogy milyen állapotban lesz addig, hiszen hosszú kihagyás után viszonylag rövid ideje van a versenyig. Remélhetőleg indul, de erről végleges döntés még nem született – válaszolta Sós Csaba Milákról.

Neki is megvan a joga felkészülni

Szóba került egy másik magyar klasszis, Hosszú Katinka visszatérésének a kérdése is. A háromszoros olimpiai bajnok márciusban lett édesanya, de a visszavonulását nem jelentette be, és arról terjednek a hírek, hogy elkezdett edzeni.

– Mindenkinek megvan a joga felkészülni, ha ő úgy gondolja és hisz benne, akkor azt örömmel látjuk, szerencsére az úszás egy mérhető sportág, ha ő lesz a legjobb, akkor úszik, ha nem, akkor nem – reagált Sós Csaba szövetségi kapitány a Hosszú Katinka esetleges visszatéréséről szóló pletykákra.

HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka visszatéréséről nincs információ. Fotó: Illyés Tibor

Ha Hosszú és Milák esetleg nem is áll rajthoz a Világkupán a Duna Arénában, azt több mint negyven ország közel ötszáz úszója biztos megteszi. Lesznek köztük nagy sztárok is, mint az olasz világrekorder, Thomas Ceccon vagy a britek mellúszóklasszisa, Adam Peaty. Budapesten térnek vissza az orosz és a fehérorosz úszók is.

Visszatérnek az orosz és a fehérorosz úszók

Ahogy a legtöbb sportágban, úszásban is eltiltották az orosz és a fehérorosz sportolókat az Ukrajna ellen megindított háború miatt, ám szigorú feltételek mellett a budapesti Világkupán térhetnek vissza az érintett sportolók, ezt Szántó Dávid, a szervezőbizottság vezetője jelentette be. – Az úszósportot nemzetközileg is kiemelt figyelem övezi, ezért nagyon meg kellett fontolni, hogy milyen döntést hoznak ebben a kérdésben – jelezte Szántó Dávid. – A World Aquatics legfőbb döntéshozó testülete a legutóbbi ülésén elfogadta , hogy először Budapesten indulhatnak az eltiltott sportolók, és erre az európai szövetség is az áldását adta.

Szigorú feltételeknek kell megfelelniük az érintett úszóknak. Mindenekelőtt nem a nemzetük zászlaja alatt, hanem egyéni és független indulókként állhatnak rajthoz, nem kísérhetik őket csapattagok sem. Csak azok kapnak meghívást, akik korábban semmilyen háborút pártoló üzenetet nem tettek közzé, nem vettek részt azt támogató rendezvényen sem. Ezenkívül versenyszámonként csak egy úszójuk indulhat, akiknek az elmúlt két évben is folyamatosan át kellett esniük a szokásos és hiteles doppingellenőrzéseken.

Megszűnik a védettség elve, később derül ki az olimpiai névsor

Sós Csaba szövetségi kapitány bejelentette, hogy a 2024-es olimpia előtt változtatnak a korábban alkalmazott válogatási szisztémán. Eszerint megszűnik a védettség elve, június 27-ig lehet olyan időket úszni, amelyek alapján valaki bekerülhet az olimpiai csapatba. Sós Csaba azzal magyarázta a döntést, hogy a fukuokai világbajnokságon csak egyetlen női versenyző tudott egyéni csúcsot úszni, a férfiak közül pedig az a Kós Hubert állhatott a dobogó tetejére, aki főként annak köszönhette sikerét, hogy az Egyesült Államokban rengeteget versenyeznek.

Fontos változás az is, hogy jövőre csak azok kapnak támogatást, akik decemberig teljesítik az olimpiai A szintidőt. Ezzel kapcsolatban több neves úszónk bajba kerülhet, például a világbajnok akinek jelenleg még nincs olimpiai szintideje Párizsra.

Zöldszemléletű lesz a budapesti Világkupa

Az úszószövetség sajtótájékoztatóján két támogató képviselője is megjelent. A MOON arról tájékoztatott, hogy a segítségükkel zöldszemléletű lesz a Világkupa, elektromos autókból álló flottával szállítják majd a verseny delegációját. A Viwa pedig a jövőben a mentális felkészülésben is segíti a magyar úszókat, akiket például színházba visznek, saját képzőművészeti alkotások készítésére ösztönöznek, így olyan impulzusok érhetik őket, amik segíthetik őket a párizsi olimpiáig vezető úton.

Borítókép: Nem biztos, hogy Milák Kristóf úszik a budapesti Világkupán (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.