Milák Kristóf nagy bejelentést tett: „Mindenkit kárpótolni fogok!”

A terveknek megfelelően nemcsak megjelent ma délelőtt Milák Kristóf a Duna Arénában, hanem már edzésen is részt vett Virth Balázs tanítványa. Ezzel eldőlt, hogy az olimpiai bajnok úszó, aki saját döntéséből kihagyta a fukuokai világbajnokságot a nyáron, folytatja a pályafutását, s mint elmondta, kettőzött erővel készül a jövő évi párizsi olimpiára, hogy mindenkit kárpótoljon.

Magyar Nemzet
2023. 09. 04. 13:04
null
Kaposvár 20221117 Úszás 2022 Rövid pályás országos bajnokság OB Fotó Szabó Miklós Nemzeti Sport Milák Kristóf Fotó: Szabó Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június 21-én jelentette be hogy kihagyja az idei vb-t, mert belefáradt az úszásba fektetett rengeteg munkába és a fitalságának egy részét felemésztő évekbe. Később azt is mondta, hogy szeptemberig nem akar vizet látni, és bár arról egyszer sem ejtett szót, hogy a visszatérése kérdéses lenne, sokan tartottak tőle, a klasszis 23 éves korára szó szerint kiúszta magát.

Milák Kristóf, Virth Balázs
Virth Balázs és Milák Kristóf újra együtt készül. Fotó: (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

Mint azt lapunk előre jelezte, Miláknak szeptember 4-én kellett először edzésre jelentkeznie, ezt a dátumot jelölték ki a hosszú pihenője végének az edzőjével, Virth Balázzsal, aki vasárnap lapunknak megerősítette, hogy ebben nem történt változás, várja Milákot a Duna Arénában. A Magyar Úszószövetség a honlapján jelezte, hogy Milák valóban visszatért, és már az első edzésén is túl van.

– Visszatértem – jelentette ki a szövetség honlapján Milák. – Szükségem volt a szünetre, mert érzem, hogy most ismét készen állok a folytatásra, ugyanazzal, vagy még acélosabb akarattal is, mint bármikor korábban. Ismét érzem az éhséget, hogy olyan dimenzióit mutassam meg az úszásnak, amit eddig még nem. Kettőzött ambícióval kezdtem újra az edzéseket, beprogramoztam magam, tudom, hogy az első hetek, hónapok fájni fognak, de én választottam ezt az utat, és végigmegyek rajta. Párizsig, aztán még tovább is. Nagyon köszönöm mindenkinek a támogatását és megértését, azon leszek, hogy mindenkit kárpótoljak.

Kit és miért kellene pótolnia Milák Kristófnak?

Mint minden versenysport, az úszás is nagy mértékben függ az eredményektől. A fukuokai volt az első világbajnokság, amelyen az elmúlt tíz év leginkább meghatározó magyar úszója, már nem indult, a sportág zászlóshajója immáron megkérdőjelezhetetlenül Milák Kristóf, aki gyakorlatilag az egyetlen aktív olimpiai bajnok úszónk – feltéve, hogy az anyai örömöket megélő Hosszú karrierjének a javát már befejezettnek tekintjük, noha a visszavonulását hivatalosan még nem jelentette be.

Fukuokában Milák visszalépésével nagy mértékben lecsökkentek a magyar éremszerzési esélyek. Végül megmentette a válogatott becsületét, és 200 háton aranyérmet szerzett, de ez inkább meglepetés volt, mint előre kalkulálható siker. Milák pedig otthon pihent, miközben a távollétében a francia Léon Marchand győzött 200 pillangón, méghozzá 1:52,43-as idővel – a magyar úszó világcsúcsa 1:50.34, amit a 2022-es budapesti vb-n teljesített. Minimum egy, de valószínűsíthetően két arannyal (Milák a 200 mellett 100 pillangón is vb-címvédő volt) kevesebb lett a magyar termés Fukuokában. Kárpótlás alatt erre gondolhatott.

Mikor térhet visssza jelentős versenyen?

A fukuokai vb volt 2023-ban az év fő versenye úszásban, ősszel hagyományosan a rövid pályás viadalok zajlanak, ami Miláknak sosem volt a kedvence. Ennek ellenére adja magát, hogy a legjobb magyar úszók rajthoz álljanak a Világkupa október 20-22-én esedékes budapesti fordulójában a Duna Arénában. Amikor áprilisban bejelentették a magyar rendezést, Milák még lelkesen nyilatkozott róla: – Mindig különleges érzés a Duna Arénában úszni csúcskategóriás nemzetközi versenyen.

Most viszont nagy kérdés, hogy a visszatéréséhez ilyen közel vállalja-e a szereplést hazai közönség előtt. Jövőre februárban Dohában rendezik a következő vizes vb-t, de Sós Csaba szövetségi kapitány korábban azt sem tartotta kizártnak, hogy a magyar csapat ezt a versenyt elengedi, mert egy évben csak egyszer lehet csúcsformába kerülni, és 2024-ben a párizsi olimpia a legnagyobb cél. Milák is erre készül, szerinte még három-négy olimpiai arany benne lehet a pályafutásában, ebből kettőt meg is szerezhetne jövő nyáron.

Borítókép: Milák Kristóf visszatért, és már a párizsi olimpiát célozza meg (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.