Meddig tart még a bizalom Xavi iránt? Válaszolt a Barcelona edzője

Az előző idényben megszerzett spanyol bajnoki cím után az ősszel határozottan megtorpant a Barcelona futballcsapata Xavi vezetésével. A La Ligában már csak a negyedik helyen áll az együttes, amely még a Bajnokok Ligája csoportkörében is pórul járhat. Xavi ugyanakkor továbbra is hisz magában, és állítja, őbenne is ugyanúgy hisz a Barca vezetősége.

2023. 11. 27. 17:11
UEFA Champions League MD-1 - FC Barcelona
epa10997579 FC Barcelona's head coach Xavi Hernandez attends a press conference in Barcelona, Spain, 27 November 2023. FC Barcelona face FC Porto in a UEFA Champions League group stage match on 28 November 2023. EPA/Alejandro Garcia Fotó: Alejandro Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Xavi egy padlón heverő Barcelona irányítását vette át 2021 novemberében, de a katalánok korábbi legendás középpályása egyelőre nem tudja kiegyensúlyozottan hozni a jó eredményeket a csapattal. Pedig a tavasszal már úgy tűnt, hogy Xavi kezei alatt a Barca újra önmagára lelt, a csapat 2019 óta először megszerezte a bajnoki címet a La Ligában. Ezután elég nagy várakozások előzték meg a jelenlegi idényt, ám a Barcelona őszi botlásai még sokba kerülhetnek. Xavi állásába is? Ez itt a kérdés.

LaLiga - Rayo Vallecano vs Barcelona
Xavi vezetésével hullámzóan teljesít az FC Barcelona (Fotó: Kiko Huesca (es-ES))

A Barcelona az elmúlt hétvégén csupán döntetlent csikart ki a Rayo Vallecano ellen a bajnokságban, ami nem az első fájó pontvesztése volt Xavi csapatának a szezonban. Az ősi rivális Real Madridtól ki lehet kapni egy szoros meccsen 2-1-re az El Clásicón, de a Celta Vigo, a Granada, a Mallorca és a Rayo elleni pontvesztések már nem biztos, hogy beleférnek. Emiatt a Barcelona 14 forduló után csak a negyedik helyen áll a La Ligában, hátránya jelenleg négy pont az éllovas Real mögött, de a második Girona és a harmadik Atlético Madrid is eggyel kevesebb meccset játszva áll előtte.

Laporta és Deco baráti kapcsolata az edzővel

Nem túl rózsás tehát a helyzet, amihez még hozzávehetjük, hogy a Bajnokok Ligájában két fordulóval a csoportkör vége előtt sem zárta még le Xavi együttese a továbbjutás kérdését, noha gyenge ellenfeleket kapott a sorsolásnál. A belga Antwerp nulla ponttal utolsó a H jelű kvartettben, de a Barcának ugyanannyi pontja van, mint a hozzá kedden látogató Portónak, és még a három pont mínusszal őket követő Sahtar Donyeck is harcol a továbbjutásért.

– Azt érzem, hogy a klub teljes mértékben támogat engem – nyilatkozta Xavi a saját helyzetéről a Marca hasábjain. – Naponta beszélek Joan Laporta elnökkel és Deco sportigazgatóval. Baráti viszony van közöttünk, ők hisznek ebben a projektben, és pontosan tudják, hogyan dolgozunk. Teljes bizalmat érzek.

A Barcelona fordulópont előtt áll

A Barcelona az előző két idényben már a csoportból sem jutott tovább a BL-ben, ha ez harmadjára is megtörténne Xavi vezetésével, azt sokan már nem néznék el neki. Ebből a szempontból nagy a tétje a Porto elleni meccsnek, mert ha kikap a csapat, és a másik meccsen a Sahtar a papírforma szerint nyer, újra a kiesés szélére kerülhetnek a katalánok.

– Ez a Barcelona, itt mindig nagy a tét – reagált Xavi. – Az összes meccsünkön ez van, nekünk mindig nyernünk kell. Persze a Porto elleni létfontosságú összecsapás lesz, jobban kell játszanunk. Szilárd meggyőződésem, hogy újra jó formába lendülünk. Ha nem hinnék ebben, már nem lennék itt. Még mindig út közben vagyunk, és hiszünk abban, amit csinálunk. A Porto elleni meccs nagy lehetőség, fordulópontot jelenthet, hiszen akár már most bejuthatunk a nyolcaddöntőbe.

Xavi: Vakon hiszek a játékosaimban

Xavi szerint a Barcelona alakítja ki a legtöbb helyzetet Spanyolországban, de a hatékonysággal vannak gondok.

– Az emberek elégedettek a játékunkkal, az öltöző pedig egységes – jelentette ki az edző. – Tele vagyok energiával, vakon hiszek a játékosaimban és a stábomban. Persze kritika mindig lesz.

Bajnokok Ligája, H csoport
Keddi meccsek:
Sahtar Donyeck (ukrán)–Royal Antwerp (belga) 18.45
FC Barcelona (spanyol)–FC Porto (portugál) 21.00 (M4 Sport)

Az állás: 
1. FC Porto 9 (9-3)
2. Barcelona 9 pont (8-2)
3. Sahtar Donyeck 6
4. Royal Antwerp 0

Borítókép: Xavi szerint a Barcelona hamarosan újra formába lendülhet (Fotó: EPA/Alejandro Garcia)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.