Hosszú Katinka az olimpián indulna, a világbajnokságon nem

Megcélozza hatodik olimpiáját Hosszú Katinka. A háromszoros ötkarikás aranyérmes úszó idén adott életet kislányának, de már újra edz. Hosszú Katinka az Indexnek elárulta: jövő tavasszal versenyezhet újra, azaz a februári, dohai világbajnokság nélküle zajlik majd, a 2024-es párizsi olimpián viszont szeretne elindulni a vegyesúszó számokban. Hosszú Katinka az interjúban arról is beszélt, mi a véleménye Milák Kristóf helyzetéről.

Forrás: Index2023. 11. 27. 10:10
Hosszú Katinka
Budapest 20220625 Úszás 2022 Fina Vizes VB Világbajnokság Fotó Dömötör CSaba Nemzeti Sport Hosszú Katinka Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2004-ben, Athénban indult először olimpián, s azóta egyet sem hagyott ki az ötkarikás játékokból. Érmet „csak” 2016-ban nyert, Rio de Janeiróból viszont lenyűgöző kollekcióval, három arany- és egy ezüstéremmel tért haza. Hosszú Katinka idén édesanya lett, de kislánya születése után újra belevetette magát az edzésekbe, s az olimpiai részvételek sorát jövőre Párizsban is folytatná.

Hosszú Katinka olimpia
Hosszú Katinka még nem intett búcsút az úszásnak, a párizsi olimpia is szerepel a tervei között (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

Hosszú Katinka kislánya, Kamília augusztusban született meg, az úszóklasszis azonban nem bírta sokáig edzés nélkül.

– Kamília születése után orvosilag hat hétig lett volna elvárt, hogy egyáltalán ne mozogjak, de a vége felé, ha óvatosan is, egy picit csaltam. Azóta már napi két-három órát fixen tudok edzeni, ami a régi idők akár nyolc-kilenc órás terhelésénél lényegesen kevesebb, de a semminél mégis sokkal több – árulta el az Indexnek adott interjújában Hosszú Katinka.

Hosszú Katinka célja a hatodik olimpia

Az úszónő eddig öt olimpián vett részt, a csúcs egyértelműen Rio de Janeiro volt, ahonnan 2016-ban három arany- és egy ezüstéremmel tért haza. Tokió viszont csalódást jelentett, s akkor Hosszú Katinka utalt is rá, hogy nem így képzeli a búcsút.

Azóta persze sok minden történt, de az úszónő kislánya születése után is eltökélt, s ott lenne Párizsban is, méghozzá a vegyesúszó számokban.

– A 200 és a 400 vegyes áll hozzám a legközelebb. A hátúszás sokkal nehézkesebb, mondom ezt úgy, hogy ebben az úszásnemben Rióban olimpiai bajnok lettem 100-on, ezüstérmes 200-on. A vegyes az én világom, elég, ha azon belül van egy kis hátúszás – szögezte le Hosszú Katinka, aki úgy tervezi, hogy jövő áprilisban vagy májusban indul legközelebb versenyen.

Ez azt jelenti, hogy a februári, dohai világbajnokságot több hazai klasszishoz hasonlóan ő is kihagyja, arra viszont még lesz ideje, hogy a határidőig, 2024. június 23-ig megússza az olimpiai szintidőt.

A közelmúltban kirobbant botrányról Hosszú Katinka úgy nyilatkozott: nem kaptak hivatalos értesítést arról, hogy férje és edzője, Layber-Gelencsér Máté kikerülne a kiemelt edző programból.

Hosszú Katinka: is csak egy ember

Hosszú Katinka már korábban is megszólalt Milák Kristóf ügyében, s most is elmondta véleményét a világcsúcstartó magyar úszó kálváriájáról.

– Milák Kristóf is csak egy ember, még akkor is, ha egészen rendkívüli. Mindent elért ebben a sportágban, amit lehet. Tizenkilenc éves fejjel fél testhosszt vert Michael Phelps világcsúcsára 200 pillangón. Elképesztő eredményeket ért el, támogatnunk kell abban, amit szeretne, segíteni őt. Ha úszni akar, akkor abban kell mellette állni, ha más elképzelése van, akkor pedig abban, hiszen hálásak vagyunk neki, amiért magyar színekben érte el ezeket a fantasztikus sikereket.

Az Index teljes interjúja ITT olvasható.

Borítókép: Hosszú Katinka hatodik olimpiáját is megcélozza (Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.