Milák után újabb világbajnok magyar úszó mond le a címvédésről

Az idén Fukuokában 200 méteres hátúszásban világbajnok Kós Hubert bejelentette, hogy kihagyja a dohai vb-t jövő februárban. Az Egyesült Államokban, Michael Phelps legendás edzője, Bob Bowman irányításával készülő úszó nem akarja megtörni a felkészülését a jövő nyári párizsi olimpiára a szokatlan időpontban sorra kerülő vb miatt. Milák Kristóf után tehát újabb magyar világbajnok mond le a címvédésről.

2023. 11. 23. 11:14
KÓS Hubert
Fukuoka, 2023. július 28. A gyõztes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntõjében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány után még mindig próbálja utolérni önmagát az úszósport versenynaptára, így történhet meg az, hogy bár alapvetően világbajnokságot csak kétévente rendeznek, most bő fél év alatt kétszer is sor kerül rá. Idén nyáron Fukuokában volt a vb, amelyet Milák Kristóf a 100 és a 200 pillangó cínvédőjeként kihagyott, s egyelőre azóta sem tért vissza igazán az uszodába, de Kós Hubert épp Japánban ért fel a csúcsra, megszerezve az aranyérmet 200 háton. A már említett okok miatt szokatlan időpontban, februárban sorra kerülő 2024-es vb-t azonban ő is kihagyja.

KÓS Hubert
Kós Hubert idén világbajnoki aranyérmet szerzett a fukuokai vb-n. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Ez egyáltalán nem fér bele a felkészülésünkbe – jelenette ki a közmédia kérdésére Kós, aki hozzátette, hogy erről amerikai edzője, Bob Bowman döntött. A fő cél jövőre nyilvánvalóan a párizsi olimpia, a húszéves magyarnak februárban zavartalanul edzenie kell.

Kós arról is beszélt, hogy immáron világbajnokként is ugyanúgy kezelik amerikai csapatában, mint korábban. – Mindenki nagyon örült a sikernek, de nem láttam azt, főleg Bobon, hogy el lenne ettől ájulva, mert ugye volt egy tanítványa, akit úgy hívnak, hogy Michael Phelps… – jegyezte meg Kós. – Bob nem szeretné, hogy túl sokat agyaljunk azon, hogy mit értünk el, mert az a múlt.

Mit fog úszni Kós Hubert a párizsi olimpián?

Kós már novemberre jó formába lendült, egyéni csúcsokat úszott egy rövidpályás meghívásos versenyen 200 és 400 yard vegyesen. Mivel 200 háton világbajnok, korábbi fő számában, 200 vegyesen pedig Európa-bajnok, továbbra is kérdés, hogyan áll a két számhoz.

– Most, amikor leúszom egy 200 méter hátat, akkor azt érzem, hogy ez a fő számom. Régen mindig azt éreztem, hogy a 200 vegyes a fő számom, és akkor éreztem nagyobb felelősséget, hogy jól ússzak. Ez megfordult, és most 200 háton érzem ezt – fogalmazott. Ehhez mérten alakítja az olimpiai programját is: a 200 hát az alap, minden más attól függ.

Kós, ha a dohai vb-t ki is hagyja, jövőre az olimpia után így is indul egy világbajnokásgon, hiszen december 10. és 15. között Budapesten, a Duna Arénában rednezik meg a rövid pályás vb-t, amelyen biztosan elindul hazai közönség előtt.

Borítókép: Kós Hubert kihagyja a dohai vb-t, jövőre az olimpia van a fókuszban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.