A világbajnok Kós Hubert azt tervezi, az olimpia után hazatér Amerikából

Két hazai rendezésű nagy medencés világbajnokság között szinte félidőben rövid pályás úszó-világbajnokságnak ad otthont Magyarország, a világ legjobbjai 2024. december 10. és 15. között 25 méteres medencében csapnak össze a Duna Arénában. Ott lesz az eseményen a sportág egyetlen regnáló világbajnoka, Kós Hubert is. A 200 méteres hátúszás idei aranyérmese Amerikában az egyetemi bajnokságon rendszeresen versenyez rövid pályán, de már úgy nyilatkozik, hogy a hazai rendezésű világbajnokságra hazatér. Milák Kristóf szándékai továbbra sem ismertek, de Kós Hubert már bizonyította, hogy rá lehet számítani.

2023. 11. 22. 18:16
Kós Hubert
Forrás: MÚSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország 2017-ben debütált rendezőként, majd 2022-ben ismét Budapest rendezte a vizes világbajnokságot, s ha még nem is tudatosult, már elnyert pályázat, hogy 2027-ben ismét hazánk lesz az esemény házigazdája. 2017-ben még nem lehetett ott a vb-n, az a világbajnokság mégis alapjaiban meghatározta a pályafutását.

Kós Hubert, világbajnokság, hazai rendezésű, Budapest, Duna Aréna, Wladár Sándor
Kós Hubert tudja, milyen út vezet a sikerig (Forrás: Facebook)

Kós Hubert: Örökre meghatározó emlék a 2017-es vb

– Egy sor példaképem versenyzett, és én akkor eldöntöttem, hogy egy nap olyan akarok lenni, mint ők. Ezért akarom most megélni azt a semmihez sem fogható élményt, azokat a varázslatos pillanatokat, amelyeket Cseh Laci és a többiek megtapasztalhattak – nyilatkozta a Magyar Úszószövetség honlapjának Kós Hubert, megjegyezve, szerint a 2017-es volt minden idők legjobb világbajnoksága.

Wladár Sándor: Van tapasztalatunk

– Már most izgatottan várjuk, hogy elkezdődjék egy újabb világesemény Budapesten – mondta a bejelentés kapcsán Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke. – Bár jelenleg miénk az egyik legtapasztaltabb szervezőcsapat, ugyanolyan alapossággal fogjuk előkészíteni ezt az eseményt is, mint bármelyik korábbi világbajnokságot. Magasra állítottuk a mércét, de mindannyian azon vagyunk, hogy az úszók és a szurkolók újabb feledhetetlen élményekkel gazdagodjanak a csodálatos Duna Arénában, ahol a világ egyik leggyorsabb medencéje várja a világ leggyorsabbjait – ez garancia arra, hogy fantasztikus versenyben lesz részünk.

Tavaly, 2022-ben – amikor a 100 és 200 méteres pillangóúszásban is győzött, utóbbi távon világcsúccsal – már Kós Hubert is ott volt az indulók között, akkor még vegyesen próbálkozott, de négyszázon nem jutott döntőbe, kétszázon pedig hatodik lett. Augusztusban a római Eb-n már nyert 200 vegyesen, az igazi áttörést mégis az jelentette, hogy utána Amerikába költözött és azóta Michael Phelps korábbi edzője, Bob Bowman irányításával készül. Ráállt a 200 hátra és milyen jól tette, az idei vb-n, Fukuokában e távon aranyérmes lett.

 

– Pályafutásom egyik legcsodásabb emléke, amikor ezrek előtt úszhattam a Duna Arénában. Igaz, a 2022-es vb-n meg nem tudtam igazán meglepni a szurkolóinkat, egy évvel később már változott a helyzet Fukuokában, amikor is valóra vált gyermekkori álmom, és világbajnok lettem. Épp ezért bízom abban, hogy jövő decemberben sokkal jobban megy majd nekem is a rövidpályás vb-n, amelyet kedvenc uszodámban, a Duna Arénában rendeznek – elevenítette fel az élményeit és beszélt egyúttal a terveiről Kós Hubert.

Jövőre természetesen a húszéves sportolónak is a párizsi olimpia a fő versenye, de decemberben direkt kapóra jön a budapesti vb, hiszen így nem csupán látogatóba érkezik haza. A rövid pálya nem szokatlan a magyar világbajnoknak, hiszen Amerikában az egyetemi bajnokságon rendre 25 méteres, pontosabban 25 yardos uszodában rendezik a versenyeket. A minap 200 és 400 vegyesen is egyéni csúcsot repesztett.

 

Doha talán, Budapest biztosan

Kós Hubertnek remélhetőleg nagy medencében is lesz még alkalma bizonyítani hazai közönség előtt, hiszen 2027-ben is Magyarországon rendezik a vizes világbajnokságot. Jövőre nagy medencében is rendeznek vb-t, kérdéses, hogy az olimpia évében február 2–18. között milyen mezőny gyűlik majd össze Dohában. A katari vb-t talán Kós Hubert is kihagyja, de az év végén Budapesten biztosan rajthoz áll

Rendszeresen a legmagasabb színvonalon

Budapest rendszeresen a legmagasabb színvonalon rendezte meg az úszóviadalokat, azaz tökéletes záróakkordja lesz ez a világbajnokság annak az esztendőnek, amely oly sok nagyszerű élményt ígér – közölte Huszain al-Muszallam, a World Aquatics elnöke. – Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy Budapestre és a magyar rendezőkre mindig számíthatunk.

Borítókép: Kós Hubert Amerikában rendszeresen versenyez rövid pályán (Fotó: MÚSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.