Miről árulkodik, hogy Kós Hubert amerikai edzővel lett világbajnok?

Kós Hubert januárban kezdett el készülni az Egyesült Államokban Michael Phelps korábbi sikeredzője, az amerikai Bob Bowman irányításával, és fél év alatt eljutott arra a szintre, hogy egy olyan számban világbajnok lett Fukuokában, amelyben korábban itthon nem gondolkodtak komolyabban. Sós Csaba szövetségi kapitány szerint kellett az aranyéremhez Bowman éleslátása, de a siker nem előzmények nélküli, fél év alatt nem lehet csodát tenni, Kós biztosan nem lett volna világbajnok, ha a korábbi több mint tíz évben nem kap kiváló felkészítést a magyar edzőktől.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 29. 6:30
KÓS Hubert
Vizes vb - Kós Hubert aranyérmes 200 méter háton Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Menjen ki bárki fél évre Bob Bowmanhez, és nyerje meg a vb-t bármiben. Én biztos nem lennék világbajnok nála sem fél év után – reagált Sós Csaba arra, hogy lehet az, hogy egy amerikai edző irányításával aranyérmes lett Fukuokában 200 méteres hátúszásban, amely korábban itthon nem is számított a fő számának.

KÓS Hubert
Kós Hubert, a boldog világbajnok. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kósnak két évvel ezelőtt még két perc feletti időeredménye volt 200 háton, de még januárban is nagyon messze volt a fukuokai vb-döntőben úszott 1:54,14-től, amivel Bernek Péter 2017-ben felállított országos csúcsát is több mint egy másodperccel megdöntötte.

Sós Csaba: Hubi nem az égből pottyant

– Ennek a világbajnoki címnek azért volt előzménye, Hubi nem az égből pottyant – fogalmazott Sós Csaba. – Továbbra is állítom, hogy a magyarok a világ legjobb edzői között vannak, az utánpótlásedzőink pedig abszolút a tophoz tartoznak. Hubi több mint tíz évet úszott Magyarovits Zoltán irányításával, minden korosztályban megkapta az összes szükséges ingert és a legszélesebb alapokat. Bob Bowman a világ legeredményesebb edzője és nyilván az egyik legjobb is, aki fél év alatt kiszúrta, hogy ebben a számban van aranyesély. 

– Ez volt az igazi szerencse, mert Bob Bowman nem tud másban gondolkodni, csak az aranyban. Szóval kellett hozzá Bowman, de legfőképpen az amerikai rendszer, a halom verseny, meg hogy hasonszőrű úszókkal edz nap mint nap, míg itthon senki a közelébe sem ért a klubjában.

Utóbbi gondolatot Kós is kiemelte a győzelme után, többek közt a francia szupersztár, a Fukuokában Phelps utolsó élő világcsúcsát megdöntő Léon Marchand az egyik edzőtársa az amerikai csapatában. Ahogy a sok verseny is jó hatással volt rá, már nem feszül be annyira a versenyek előtt, mint korábban. Az is igaz, hogy Bowman tudatosan terelte Kóst a 200 hát felé, mivel a korábban itthon a fő csapásiránynak tartott vegyesen (tavaly 200-on abban volt Európa-bajnok Rómában) Marchand szinte verhetetlen. Kétszáz háton volt esély, ezért erre készültek az amerikai eredménycentrikusság jegyében.

Kós Hubert példája tanulsággal is szolgál

Kós itthon valóban megkapta a szilárd alapokat, ebben elévülhetetlenek Magyarovits Zoltán érdemei. Az ugyanakkor vitathatatlan, hogy Amerikában vették észre, melyik számban lehetnek a legjobban kifizetődők Kós adottságai. A húszéves úszó el is mondta, hogy vegyesen legfőképpen a mellúszás miatt óriási hátrányban volt, rendre az életéért kellett küzdenie a vízben, háton viszont felszabadult, itt nincsenek nagy hiányosságai. Örök igazság: nem elég jónak lenni valamiben, el is kell tudni adni, hogy jó vagy. Kós példája szerint az amerikaiak ebben előttünk járnak, mert jobban felismerték, hogyan lehet hangos sikert aratni. Aminek persze most örülhettünk.

– A lelkem mélyén bíztam benne, hogy Hubi nyerhet, de már annyi mindenben bíztam, hogy ha őszinte akarok lenni, kérdőjelek voltak bennem – árulta el Sós Csaba. – Ryan Murphy a világ egyik legjobb úszója, és vele meccselt, ráadásul egy-egy ilyen bolyból, mint ami kétszáz háton van, bárki kilőhet, a nehézsúlyú ökölvívásban is minden bokszoló csak egy ütésre van a győzelemtől, szóval itt akkor van vége, amikor beérnek a célba. Remélni reméltem a sikert, voltak ráutaló jelek, hogy megtörténhet, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy biztos voltam benne.

Mi lesz a vegyesúszással, amiben Eb-győztes?

Nagy kérdés, hogy mi lesz Kós prioritása a jövőre nézve, hiszen a lapunknak Fukuokában nyilatkozó Bowman nyilván tovább viszi majd a hátúszást, amelyben kétszázon már az 1:53-mal kezdődő időt tűzték ki célnak, ugyanakkor a magyar válogatottnak szüksége lenne rá, hogy a vegyest is ússza. Ettől Fukuokában visszalépett, pedig 200 méteren Európa-bajnok. Megkérdeztük Sós Csabát erről a látszólagos érdekellentétről.

– Ismerve Bowmant, akinek a mentora a magyar származású John Urbanchek volt, az ő csapatában mindenki úszik vegyest, Hubi akkor is úszná ezt, ha történetesen nem lenne Európa-bajnok benne. Tehát biztosan készülni fog továbbra is a vegyes számokra, és úszni is fogja őket a világversenyeken – jelentette ki a szövetségi kapitány, aki szerint a jövő évi párizsi olimpiáig főleg abban léphet előre Kós, hogy nagyobb lesz a teherbírása, több esélyes számot is el tud majd vállalni.

Borítókép: Kós Hubert az első helyen ért célba 200 háton a fukuokai vb-n (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.