Kós Hubert: Láttam a dobogó tetején Cseh Lacit, Milákot, én is ott akartam állni

Nem maradt érem nélkül a magyar medencés úszóválogatott a fukuokai világbajnokságon, Kós Hubert új országos csúccsal világbajnok lett 200 méteres hátúszásban. Immáron aranyéremmel a nyakában a helyszínen elárulta, hogy még ennél is jobb időt vettek célba az amerikai edzőjével, Bob Bowmannel, és még mindig sok mindenben fejlődhet. Arról is mesélt, mi futott át az agyán a dobogó tetején a Himnuszt hallgatva.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 28. 16:13
KÓS Hubert
Vizes vb - Kós Hubert aranyérmes 200 méter háton Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

felért a csúcsra Fukuokában, világbajnoki címet szerzett, ráadásul egy olyan számban, amelyben egy évvel ezelőtt ezt senki sem gondolta volna róla. Tavaly nyáron még 200 vegyesen volt aranyérmes a római Európa-bajnokságon, aztán januárban az Egyesült Államokban kezdett el edzeni Michael Phelps korábbi legendás edzője, Bob Bowman irányításával, és hirtelen a 200 hát került a fókuszba. Kós most elárulta ennek a hátterét.

KÓS Hubert
Kós Hubert a célban, világbajnokként. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Feltettem Bobnak a kérdést, hogy mit gondol, melyik lenne könnyebb a párizsi olimpián: megverni Léon Marchand-t 200 vegyesen, vagy megverni Ryan Murphy-t 200 háton, mire ő gyorsan rávágta, hogy az utóbbi – mesélte Kós, aki hozzátette, hogy már ekkor eldöntötték, a vb-n a 200 hát lesz a fókuszban, a 200 vegyesre és a 100 pillangóra csak benevezik, mert bármi történhet, de azoktól vissza fog lépni.

Persze nem csak a „könnyebb út” lökte Kóst a 200 hát felé. – Léon elképesztő úszó, űridőket teljesít, nehéz megverni, de volt egy másik szempont is, hogy nekem a vegyesnél mellen soha nem jött ki jól a tempó, mindig két másodperceket kaptam mindenkitől, ami miatt az életemért kellett küzdenem – fogalmazott Kós. – Most végre van egy olyan szám, amelyben egyenletesen tudok teljesíteni, meg tudok csinálni mindent, amit mindenki más is a mezőnyben, nincsen nagy hiányosságom.

A döntőben jócskán megjavította Bernek Péter 2017-ben felállított országos csúcsát (1:55,58), első magyarként ment be 1:55 alá (1:54,14), de megjegyezte, hogy Bob Bowman az 1:53-at tűzte ki célnak. – Kemény lett volna az 55 tetejéről lemenni 53-ra, ezen még dolgoznom kell. Legfőképpen azon, hogy ne csak egyszer tudjak ilyen időt úszni, hanem többször, mert akkor válik stabillá. Most meg akarom őrizni ezt az úszást a fejemben, hogy elő tudjam venni, ha szükségem van rá. Ha nincs tét, nyomás nélküli csúcskísérletet úszhatok, akkor meglehetett volna az 1:53 is, volt ennyi bennem, de ez egy vb-döntő volt. Legközelebb több erőm lesz az utolsó huszonöt méterre is.

Kós Hubert felejthetetlen pillanata a célban

Kós elmondta, hogy az elmúlt fél évben, amit Arizonában töltött, rengeteget fejlődött specifikus dolgokban. – Mentálisan sokat erősödtem, megtanultam, hogyan kell odaállni egy versenyhez úgy, hogy élvezni is tudjam, ne feszüljek be miatta. Most már jól fel tudtam építeni a versenyemet az előfutamtól a döntőig, mint a klasszisok, ezt szeretném megtartani. Sokat gyakoroltuk a reggeli úszásokat is, és ha lesz egy teljes évem Bobbal, még többet tudok előrelépni. 

A rajtomban még sok van, az borzalmas. Vannak ugrásmérőink, és szinte a lányokkal vagyok egy szinten, olyan eredményeim vannak, mint Regan Smith-nek. Ha ezen tudok javítani, a fordulóim sokat hozhatnak. Kemény munka vár rám.

Kós elmesélte, hogy ezerszer elképzelte, milyen lenne az első helyen a célba érni. – Amikor beértem, és Murphy még nem, csak az én nevem volt a táblán, az a pillanat felejthetetlen – árulta el. – Aztán a dobogón hallgattam a Himnuszt, és az jutott eszembe, hogy korábban hányszor láttam itt Cseh Lacit, Milák Kristófot állni. Én is ott akartam lenni, és végre eljött ez a nap.

Borítókép: Az aranyérmes Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás eredményhirdetésén a fukuokai vizes világbajnokságon (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd )

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.