Ma vb-döntőt játszunk a görögökkel, Jansik visszavágna az olimpiáért + videó

Tíz év után újra világbajnok lehet ma a magyar férfi-vízilabdaválogatott, amely Görögország ellen ugrik vízbe a fukuokai vb döntőjében. Vámos Márton, a görög Olympiakosz légiósa hat klubtársával is szembenézhet a meccsen, és hiszi, hogy a miénk az erősebb csapat. Jansik Szilárd visszavágna a két évvel ezelőtti vereségekért a tokiói olimpián, Varga Zsolt szövetségi kapitány pedig azt hangsúlyozta, hogy egy vb-döntő talán soha vissza nem térő alkalom, meg kell ragadni az esélyt.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 29. 4:30
JANSIK Szilárd
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van miért visszavágni a görögöknek, két évvel ezelőtt ugyancsak Japánban, a tokiói olimpián kétszer is legyőzték a magyar válogatottat, a csoportban 10-9-re, majd az elődöntőben 9-6-ra. Jansik Szilárd, a mieink csapatkapitánya most az emiatt érzett dühét is felhasználná a fináléban.

JANSIK Szilárd
Jansik Szilárd a magyar válogatott mindenese, mindenhol feltűnik a vízben. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Hasonló a helyzet, mint az amerikaiakkal volt, persze teljesen más a szituáció, mégis ezt érzem – fogalmazott lapunknak Jansik. – Tőlük zsinórban háromszor kaptunk ki, ami után az volt bennem, hogy vissza szeretnék vágni, és hál Istennek sikerült is egy nagyon kemény negyeddöntőben. Ugyanezt érzem most a görögökkel szemben is az olimpia miatt. Nekem életem első olimpiája volt Tokióban, nagyon jól sikerült, bronzérmet szereztünk, sokan előre aláírnák, de senkitől sem kaptunk ki azon a tornán, csak a görögöktől, tőlük kétszer is. Azóta vissza szeretnék vágni nekik, nem egy akármilyen meccsen, hanem ilyen nagy téttel bíró ütközeten, mint egy világbajnoki döntő. Tele vagyunk tűzzel, ha már eddig eljutottunk, meg szeretnénk nyerni a vb-t.

Végletekig kiélezett meccs lesz a döntő

A magyar és a görög csapat a vb-k történetében eddig kilencszer találkozott egymással, mindegyik összecsapást a magyarok nyerték, legutóbb 2017-ben, a margitszigeti elődöntőben 7-5-re. Mégsem számíthatunk sima meccsre, a görögök ugyan történetük során először jutottak be a vb-fináléba, de az elmúlt években olimpián és világbajnokságon is szereztek érmet.

Az Olympiakoszban játszó Vámos Márton videónkban az alábbiakról beszél:
   • Milyennek tartja a görög együttest?
   • Beszélt-e a görög csapattársaival a döntő előtt?
   • Van-e hasonlóság a 2013-as és a mostani válogatott között?

– Végletekig kiélezett mérkőzésre számítok, nagyon meglepődnék, ha az egyik vagy a másik csapat elhúzna és simán győzne – jegyezte meg kérdésünkre Vámos Márton, aki az Olympiakosz játékosaként nagyon jól ismeri a görögöket. – Nap mint nap testközelből látom a görög csapat gerincét, és tudom, hogy nagyon magas színvonalon vízilabdáznak. Van két jó centerük, remek átlövőik, balkezes nélkül is tudják azokat az átlövésgólokat, amiket más csapatok csak balkezessel. Egységes társaság, de azt gondolom, a mi csapatunk a jobb, és ha a spanyolokat meg tudtuk verni, akkor őket is meg fogjuk tudni.

A görög sztár édesanyja autóbalesete miatt nincs a vb-n

Nagy érvágás a görög válogatottnak, hogy az egyik legjobb játékosa, a korábban az Egerben is megfordult Ángelosz Vlahópulosz édesanyja súlyos autóbalesete miatt lemondta a vb-szereplést, de nélküle is vannak olyanok a csapatban, akiket jól ismerhet a magyar közönség. Például Sztilianosz Argiropulosz, aki a Fradi játékosa. Erről a különleges kapcsolatról a csapattárs, Jansik és aki nemrég még az edzője volt a görögnek az FTC-ben, egyaránt azt mondta, előny és hátrány is az ismeretség.

Vámos például hat csapattársával nézhet szembe az Olympiakoszból, közülük is a görög válogatott csapatkapitányát, Jánisz Fundúliszt ismeri a legjobban, akivel korábban a Fradiban is együtt játszott két évig. – Nem beszéltünk, és a meccs végéig nem is fogunk, ilyenkor mindenki a saját dolgával van elfoglalva – válaszolta kérdésünkre Vámos. – Majd a meccs után pacsizunk és haverkodunk, de most ellenfelek vagyunk. Tiszteljük egymást, és mindent megteszünk azért, hogy a mi csapatunk nyerje meg a döntőt.

Talán soha vissza nem térő esély, amit meg kell ragadni

Érdekesség, hogy Varga Zsolt sorozatban a negyedik magyar szövetségi kapitány, aki rögtön az első világbajnokságán a döntőig vezeti a csapatot: Kemény Dénes 1998-ban Perth-ben és Märcz Tamás 2017-ben Budapesten ezüst-, Benedek Tibor 2013-ban Barcelonában aranyérmet szerzett.

– Ez egy világbajnoki döntő, nem biztos, hogy lesz még egyszer ilyen esély. Persze reméljük, hogy lesz, de meg kell ragadni a pillanatot, foggal-körömmel, élet-halál harcot kell folytatni – jelentette ki Varga Zsolt, aki szerint sokat számíthat a tavalyi Európa-bajnoki döntő, amelyet ugyan elvesztett a csapat a horvátok ellen, de most nagyobb a tapasztalat a finálék mindig különleges hangulatáról.

Abban, hogy a vb-győzelem esélyét még a hagyományosan sikeres magyar vízilabdában is igen meg kell becsülni, olyannyira igaza van a szövetségi kapitánynak, hogy mindössze egy magyar vízilabdázó van, aki kétszeres világbajnoknak vallhatja magát: Madaras Norbert, aki jelenleg a szövetség elnöke. 

Ha 1973, 2003 és 2013 után – a hármasra végződő sormintát tartva – 2023-ban Fukuokában negyedszerre is világbajnok lesz a magyar válogatott, ketten csatlakoznak hozzá, és Vámos, akik a tíz évvel ezelőtti aranycsapatnak is tagjai voltak.

– Tíz éve az egy új csapat volt, új szövetségi kapitánnyal, Zsolt most meg már itt van velünk egy éve – hasonlította össze Vámos a 2013-as és a 2023-as csapatot kérésünkre. – Akkor huszonegy éves voltam, most harmincegy vagyok, tehát azt nem tudom mondani, hogy ugyanolyan fiatal vagyok, viszont sokkal-sokkal több tapasztalatom van, és ezt megpróbálom hasznosítani a csapat javára. Védekezésben sokkal nagyobb szerep hárul rám, és mint a legtöbb csapatsportban, főleg a jó védelemmel lehet vb-t nyerni. Nagyon szép lenne, ha győznénk, és akkor teljesülne, hogy tízévente világbajnokok vagyunk. Most eltelt tíz év, hát nyerjük meg!

Vizes vb, Fukuoka, férfi-vízilabdatorna, döntő, szombat: Magyarország–Görögország 11.00 (M4 Sport)

Borítókép: Jansik Szilárd szerint ég a tűz a magyar válogatottban a vb-döntő előtt is (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.