Bognár György kritikája az MLSZ-nek: Hol a versenyegyenlőség az NB I-ben?

Mivel muszáj fiatal futballistákat szerepeltetni, ha valaki le akarja hívni a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) több százmillió forintos támogatását, az NB I-ben éllovas Paks nem a legjobb kezdőjével állt fel a Fehérvár otthonában. Bognár György vezetőedző szerint ez is hozzájárult az őszi bajnok sima, 3-0-s vereségéhez, szerinte a fiatalszabály miatt nincs teljes versenyegyenlőség.

2023. 12. 16. 17:44
BOGNÁR György
Felcsút, 2023. február 25. Bognár György, a Paks edzõje a labdarúgó OTP Bank Liga 21. fordulójában játszott Puskás Akadémia FC-Paksi FC mérkõzésen a felcsúti Pancho Arénában 2023. február 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint beszámoltunk róla, a harmadik helyezett Fehérvár a vártnál sokkal simábban, 3-0-ra legyőzte az éllovas Paks csapatát az NB I idei utolsó fordulójában szombaton. A tolnaiak a vereségük ellenére maradnak az első helyen, egy héttel korábban a második Fradi legyőzésével akkora pontelőnyre tettek szert, ami biztosan kitart a tavaszi folytatásig. Talán emiatt is döntött úgy a Paks vezetősége, hogy a fiatalszabályt figyelembe véve Fehérváron fontosabb a pénzszerzés, mint a pontszerzés. Legalábbis erre utalt mérkőzés után adott nyilatkozata.

BOGNÁR György
Bognár György nem elégedett az MLSZ rendszerével (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

– Kikapni soha nem jó, de ha a legjobb csapatunkkal állunk fel, talán élesebb lett volna a mai mérkőzés, de szükségünk volt a fiatalpercekre, ezt már nem tudtuk tovább húzni – idézte az Origó Bognár, a Paks vezetőedzőjének szavait. – A versenyrendszert szerintem nem ártana átgondolni. Valakinek be kell tenni a fiatalokat, valakinek meg nem.

A Paks kapuját nem a válogatott kerettag Szappanos Péter védte a Fehérvár ellen, hanem a mindössze 19 éves Simon Barnabás, és a védelem jobb oldalán is a 20 éves Vas Gábor játszott. A rutintalan kapus korábban csak hat percet védett az NB I-ben, Bognár Fehérváron már a félidőben lecserélte őt. Vas sem volt sokkal rutinosabb, ő előtte csak az első három fordulóban játszott, azóta most szerepelt először.

Miről szól a hírhedt fiatalszabály?

Az MLSZ az előző, a 2022–2023 idénytől vezette be a fiatalszabály néven elhíresült ösztönző rendszert, amelynek célja, hogy elősegítse a fiatal labdarúgók beépítését a csapatokba. A szövetség pontrendszert vezetett be, minden U21-es korú magyar játékos percenként tíz pontot tud gyűjteni a klubjának. A maximális támogatási összeg az előző idényben 325 millió forint volt, ennek a teljes lehívásához 29700 pontot kellett gyűjteni. Ez éppen annyi, mintha egy U21-es magyar fiatal végigjátszaná az idény összes percét.

A rendszert a bevezetése óta kritikák érik, mert sokak szerint így a fiatalok nem azért játszanak, mert elég jók hozzá, hanem csak azért, mert pénz jár a szerepeltetésükért. Így addig futballoznak, amíg el nem érik a korhatárt, utána pedig mennek a süllyesztőbe, végeredményben pedig mindez minőségromláshoz vezet.

Bognár György mostani kritikája pedig arról szól, hogy bizonyos kisebb költségvetésű csapatok, mint amilyen a Paks is, rá vannak szorulva a fiatalokért járó pénzre, ezért még ha vezetik is a bajnokságot, muszáj ezt figyelembe venni, és adott esetben tartalékosabban felállni. Eközben más, gazdagabb klubok megtehetik, hogy a rendszert teljes egészében figyelmen kívül hagyják.

Borítókép: Bognár György szerint a fiatalszabály miatt nincs versenyegyenlőség az NB I-ben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.