Vajon tud-e két nap alatt két tökéletes meccset játszani a világ legjobbja? + videó

A női kézilabda világbajnokság elődöntőjét, a Dánia–Norvégia mérkőzést Henny Reistad döntötte el. A norvég világklasszis 15 gólt lőtt a dánoknak, köztük a mindent eldöntő dudaszós győztes találatot a hosszabbításban. Reistad a dán Esbjergben játszik, a klubedzője, a dán válogatottat is irányító Jesper Jensen azért is sajnálkozott, hogy a tanítványai képtelenek voltak megállítani Reistadot az utolsó lövésénél.

2023. 12. 17. 8:14
null
Norway's centre back #25 Henny Ella Reistad celebrates during the semi final match between Denmark and Norway of the IHF World Women's Handball Championship in Herning, Denmark on December 15, 2023. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Henny Reistad neve nekünk magyaroknak örökre összeforrt Háfra Noémival. A norvég válogatott jelenlegi legjobb játékosa volt a 2018-as hazai rendezésű junior vb döntőben 28-22-re legyőzött csapat legjobbja. Reistad a döntőben nyolc gólt dobott, a magyarok akkori legjobbja és Klujber Katrin azóta meg sem közelítette Reistad szintjét, aki felnőtt szinten vb-t, Eb-t és Bajnokok Ligáját nyert. Hozzá képest az újabban a német Bietigheimnek kölcsönadott szegény Háfra Noémi megrekedt a fejlődésben.

Reistad döntötte el a dánok elleni vb-elődöntőt (Fotó: AFP)

Reistad a Dánia elleni vb-elődöntőn 15 gólt szerzett, főszerepet vállalt az ötgólos hátrány ledolgozásában. A 15 gólja új norvég rekord, korábban Kjersti Grini lőtt 14-et 1999-ben Ausztrália ellen, Nora Mörk szintén 14 gólt ért el Oroszország ellen a 2016-os olimpia elődöntőjében. 

Maga a főszereplő így idézte fel a 14-9-es félidei hátrányról megfordított, hosszabbításra mentett, majd a dudaszó pillanatában eleresztett lövésével 29-28-ra megnyert meccset. – Láttam, hogy Mörk oldalra pillantott rám, amiből tudtam, mi következik. Tisztában voltam vele, hogy már csak másodpercek vannak hátra, így még egy passz már nem fért bele. Korábban is lőttem már néhányszor gólt a meccsek legvégén, de így még soha. Ez volt az egyik legjobb meccs, amit valaha játszottam. Fárasztó volt, ugyanakkor élveztem – tette hozzá, miután főszerepet vállalt abban, hogy telt ház előtt elütötték a házigazda dánokat a döntőbe jutástól.

A vb-elődöntő győztes gólja:

– Ő a világ legjobbja. Henny királynő – jelentette ki Mörk, aki sok gólpasszal szolgálta ki szárnyaló társát. Mint kiderült, a szünetben világos utasításokkal látta el társait, hogy mit kellene csinálniuk a folytatásban. A lényege azonban nagyjából annyi volt, dolgozzanak alá Reistadnak, ha egyszer így sül a keze. 

A dán szövetségi kapitány, Jesper Jensen nehezen tért magához a letaglózó kudarc után. – Nagyon elszomorít a végeredmény, és hogy taktikailag nem tudtuk megoldani Henny kikapcsolását. A legvégén túl passzívak voltunk, nyugodtan feljebb léphettünk volna rá, hiszen már csak másodpercek voltak hátra. Még sokáig sajnálni fogjuk, hogy nem tettük meg – mondta Jensen, aki az Esbjergnél Reistad klubedzője a mindennapok során.

Reistad a védekezésben is pályán volt (Fotó: AFP)

A Dániasport arról is írt, hogy a norvég kapitány, Thorir Hergeirsson a kritikus időszakban is a rá jellemző nyugalommal viselkedett. – Nem én kértem, hogy ilyen izgalmas legyen. De mindig szívesen részese vagyok egy ekkora fordulatnak. Szeretek dolgozni, szeretem a kemény csatát, mert energiával tölt el – mondta az izlandi szakember.

Szerinte a szünetben semmi különös nem hangzott el, annak ellenére, hogy az első félidőben Dánia nagy fölényben játszott. – Mindig ugyanazt a módszert használjuk. Először a játékosok kapnak egy kis időt lenyugodni, a védekezés és a támadás kulcsemberei elemzik a dolgokat, és csak ezt követően megyünk be mi, edzők megbeszélni a teendőket – magyarázta.

A női kézilabda vb döntőjét ma Franciaország és Norvégia játssza, a mérkőzés 19 órakor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti a találkozót.

Borítókép: Henny Reistad (Fotó: AFP) 

Reistad 15 gólt szerzett a vb-elődöntőben:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.