Most Milák Kristófra sem volt szüksége: Márton Richárd újra Eb-érmes!

A Milák Kristóf edzőtársaként megismert Márton Richárd harmadik lett 200 méteres pillangóúszásban a Romániában zajló rövidpályás Európa-bajnokságon. Az egykori biciklis futár most először lett dobogós nagy világversenyen jó barátja, a versenyt kihagyó Milák nélkül, aki tavaly díjat érően ünnepelte Márton Richárd pályafutása első felnőtt Eb-érmét. Késely Ajna is harmadik lett 1500 gyorson, ő már másodszor állt dobogóra Otopeniben.

2023. 12. 08. 18:52
MÁRTON Richárd
Otopeni, 2023. december 7. Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás középfutamában a rövidpályás úszó Európa-bajnokságon a romániai Otopeniben 2023. december 7-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy pillanat jött el Márton Richárd életében. Az úszástól korábban elszakadt versenyző 2019-ben már biciklis futárként dolgozva, ebédszünetben egy padon ülve nézte a telefonján , ahogy világcsúcsot döntve lett világbajnok, most meg Eb-bronzérmet szerzett.

MÁRTON Richárd
Márton Richárd először lett Eb-érmes úgy, hogy Milák Kristóf nem volt a közelében (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Márton éppen Milák tokiói olimpiára való felkészülését segítve, edzőtársként tért vissza az uszodába, és újra ott ragadt. Tavaly a római nagypályás Európa-bajnokságon a győztes Milák mögött volt már ezüstérmes 200 pillangón, az volt az első egyéni érme világversenyen a felnőttmezőnyben. A romániai Otopeniben megszerezte a másodikat – de az elsőt Milák nélkül.

Kettejük kapcsolata különleges, 2022-ben Rómában Milák nemcsak belehajszolta Mártont a kettős győzelembe, hanem a Himnusz alatt felhívta maga mellé a dobogó tetejére, s ez a gesztus díjat is kapott, az Év sportpillanata lett a Magyar Úszószövetség szavazásán. Márton most Milák nélkül bizonyított, világklasszis barátja április óta nem versenyez, s azóta ő tartja a frontot 200 pillangón.

Milák védjegye, nagy hajrá kellett a bronzhoz

Otopeniben Márton sokáig a negyedik helyen haladt, az utolsó hosszon azonban lehajrázta a német Ramon Klenzet, és 1:52,12-es idővel megszerezte a bronzérmet.

– Láttam a végén, hogy egy hely még fogható, de nem tudtam, hogy az a bronzéremért megy – értékelt Márton Richárd. – Elégedett vagyok az idővel, főleg, mert formán kívül, nagy utazásból érkeztem. Nagy meccs volt ez a döntő.

A 24 éves Márton a múlt héten még az Egyesült Államokban versenyzett a US Openen, onnan gyakorlatilag úgy „esett be” a romániai Eb-re, az akklimatizációra sem maradt sok ideje. Ennek fényében is szép eredmény a bronzérem.

Késely Ajna országos csúccsal újra a dobogón

Késely Ajna országos csúccsal bronzérmet szerzett 1500 méter gyorson az Eb negyedik napján. A 22 esztendős magyar 15:51,34 perces idővel csapott a célba, amivel a saját, 2021-ben úszott (15:55,69) rekordját javította meg. A döntő másik magyarja, a 18 éves Flück Nóra 16:03,42 perces egyéni csúccsal ötödik lett.

Késely már másodszor lett bronzérmes Otopeniben, szerdán 800 gyorson is harmadik volt. Immáron négy dobogós helyezése van a magyar küldöttségnek a vasárnapig tartó Eb-n Romániában, korábban Szabó Szebasztián 50 gyorson második lett.

Rövidpályás Eb, Románia, a pénteki nap magyar döntősei:
Férfiak, 200 m vegyes: 8. Holló Balázs 1:56,84, 200 m pillangó: 3. Márton Richárd 1:52,12. Nők, 50 m hát: 6. Komoróczy Lora 26,59, 1500 m gyors: 3. Késely Ajna 15:51,34, 5. Flück Nóra 16:03,42.

Borítókép: Márton Richárd karrierje egyik legszebb eredményét érte el Romániában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.