Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Mivel érdemelte ki a jelölést Messi? A vb-címmel semmiképp

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) csütörtökön tette közzé a háromfősre szűkített listát az év játékosa díjra. Ugyanaz a három futballista maradt az esélyesek között, akik korábban az Aranylabdáért is versengtek. Akkor Lionel Messi nyert, de most nehezebb lenne magyarázatot találni arra, ha ismét őt koronáznák meg.

2023. 12. 16. 8:08
MESSI, Lionel
Párizs, 2023. február 27. Lionel Messi argentin válogatott labdarúgó, a Paris Saint-Germain játékosa, miután átvette az Év legjobb játékosának járó elismerést a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Párizsban 2023. február 27-én. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) csütörtökön nyilvánosságra hozta, hogy hárman vannak még versenyben a 2023-as év játékosa díjért: (Manchester City, norvég válogatott), (Paris Saint-Germain, francia válogatott) és (Paris Saint-Germain, Inter Miami, argentin válogatott). Ez nagy meglepetést nem jelent, az Aranylabda-szavazáson is ők kerültek a legjobb három közé, és októberben végül az argentin spíler zsebelte be a nyolcadik elismerését.

Messi az Inter Miaminál is szárnyal Fotó: AFP/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Rich Storry
Messi az Inter Miaminál is szárnyal (Fotó: AFP/Getty Images North America/Rich Storry)

Sokan nem értettek egyet a döntéssel, hiszen Haaland elsöprő teljesítménnyel rukkolt elő az előző idényben, 53 tétmeccsen 52 gólt rámolt az ellenfelek kapujába, és győzelemre vezette a Manchester Cityt a Premier League-ben, az FA-kupában és a Bajnokok Ligájában is.

A végeredmény ugyanakkor védhető volt azzal, hogy a francia bajnok Messi 35 évesen is parádézott a katari világbajnokságon, tevékeny részt vállalt abban, hogy Argentína világbajnok lett. Ezek után, 

februárban ő lett a FIFA-nál az év játékosa, arra viszont nehezebb lenne magyarázatot találni, ha a legközelebbi, vagyis a január 15-i, londoni gálán ismét őt ismernék el. Ugyanis ez alkalommal a 2022. december 19-től tartó időszakot veszik számításba, vagyis a december 18-án befejeződött katari vb-n nyújtott teljesítményt már nem.

 

Messi floridai parádéja többet ér az európai triplánál?

Messi azóta megnyerte a Ligue 1-t a Paris Saint-Germainnel, közben tizenhat gólpasszt osztott ki, majd a nyáron az MLS-ben addig pocsékul szereplő Inter Miamihoz igazolt. Minden kétséget kizáróan sikerült felvirágoztatnia a floridai csapatot, a klub történetének első trófeáját, a Ligák Kupáját is elhódította az Inter Miami. Ez vajon ér annyit, mint Haaland és a Manchester City triplázása Európában? Január 15-én kiderül. A végeredmény a szurkolók, szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók szavazatai alapján alakul ki.

A nőknél két spanyol világbajnok, Aitana Bonmatí (Barcelona) és Jenni Hermoso (CF Pachuca), illetve a kolumbiai Linda Caicedo (Deportivo Cali, Real Madrid) szerepel a szűkített listán, az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat pedig a paraguayi Julio Enciso (Brighton), a brazil Guilherme Madruga (Botafogo) vagy a portugál Nuno Santos (Sporting Lisboa) kapja meg.

Borítókép: Lionel Messi lett legutóbb az év játékosa (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.