Guardiola is reagált a FIFA szavazásának végeredményére

A tavalyi Bajnokok Ligája-győztes Manchester City sok elismerést besöpört a FIFA-gálán, de Erling Haaland előtt Lionel Messi lett az év játékosa. Az év edzőjének járó díjat az égszínkékek vezetőedzője, Pep Guardiola nyerte el, 2011 után másodszor. A katalán mester hihetetlennek nevezte a csapat tavalyi sikereit, s Guardiola annak is örülhetett, hogy az év csapatában hat Manchester City-labdarúgó is helyet kapott.

2024. 01. 16. 8:55
Pep Guardiola
London, 2024. január 15. Josep Guardiola, a Manchester City vezetõedzõje a 2023. év legjobb férficsapat-edzõjének díjával a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén a london Eventim Apollo koncert- és rendezvénycsarnokban 2024. január 15-én. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester City 2023-ban felért a régóta áhított csúcsra, a döntőben az Internazionale ellen aratott 1-0-s győzelemmel Bajnokok Ligája-győztes lett. Nem véletlen, hogy a tavalyi esztendő legjobbjait elismerő FIFA-gálán főszerepet játszottak az égszínkékek játékosai, illetve a vezetőedző, Pep Guardiola. A katalán szakember 2011 után másodszor nyerte el az elismerést, s Guardiola annak is örülhet, hogy az év csapatának több mint felét az ő játékosai alkotják. A 2023-as év legjobb futballistájának járó díjat viszont nem a Manchester City gólvágója, hanem az immár az Egyesült Államokban futballozó nyerte el.

Rúben Dias Manchester City FIFA Guardiola
Pep Guardiola boldog lehet, a Manchester City teljes hátvédsora, így Rúben Dias is bekerült az év csapatába (Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan)

Haaland nagyon szoros csatában maradt alul a nála sokkal gyengébb ligában villogó Messivel szemben, és nem ez volt az egyetlen furcsaság: az év kapusának a Manchester City brazil hálóőrét, Edersont választották, az év csapatában mégsem ő, hanem Thibaut Courtois került a kapuba (Real Madrid).

nélkül sem volt hiány Manchester City-játékosokban, a tizenegy helyből hatot elvittek az égszínkékek: Kyle Walker, Rúben Dias, és Erling Haaland is bekerült az álomcsapatba.

– Ez jól jelzi, mennyire sikeres volt a szezonunk – emelte ki Rúben Dias. – Különleges elismerés ez, de a legfontosabb, hogy csapatként nyertünk. De újra el akarjuk érni a nagy eredményeket, néha azzal lehet a legjobban fejlődni, ha egy csapat kiegyensúlyozottan képes a csúcsteljesítményét nyújtani.

Guardiola másodszor nyert

Pep Guardiola tavaly harmadik Bajnokok Ligája-trófeáját nyerte vezetőedzőként, 2009-ben és 2011-ben a Barcelona vezetőedzőjeként örülhetett, de abból a két sikerből csak a második ért számára Év edzője-díjat a FIFA-nál, 2009-ben ugyanis még nem létezett a díj.

– Nagyon boldog vagyok az előző idényünkkel, hihetetlen utazást tettünk meg – hangsúlyozta a díj átvétele után Guardiola.

Borítókép: Pep Guardiola az év edzőjének járó díjjal (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.