Lékai Mátét megviselik a németországi reggelek, de van gyógyír

A hétfői szünnap után kedden folytatódnak a C csoport küzdelmei a németországi Európa-bajnokságon. Férfi-kézilabdaválogatottunk holnap esti ellenfele Izland lesz. Néhány játékosunk kellemes emlékeket őriz a szigetországiakról a 2012-es olimpiai negyeddöntőjéből.

Forrás: Origó2024. 01. 15. 19:56
LÉKAI Máté
München, 2024. január 12. Lékai Máté a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország - Montenegró mérkõzésén a müncheni Olympiahalléban 2024. január 12-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyszerű kezdés, vagyis két győzelem után a már középdöntős magyar válogatott kedd este (20.30, tv: M4 Sport) Izland legjobbjaival csap össze a férfikézilabda Európa-bajnokságon. Ismerős arcokkal találják szembe magukat Chema Rodríguez játékosai, hiszen a szigetországiakkal viszonylag gyakran megmérkőznek, 2020 óta ez lesz a negyedik egymás elleni meccs. Ezekből kettőt is a mieink nyertek meg, akiknek a legkedvesebb emlékeik talán mégsem ezekhez a találkozókhoz, hanem a 2012-es olimpiai negyeddöntőhöz fűződnek. A magyar válogatott akkor hatalmas csata után ejtette ki Izlandot.

FAZEKAS Gergõ
Édesapja után Fazekas Gergő is megmutathatja Izland ellen, hogy mit tud. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

már akkor is a csapat tagja volt, és a keddi meccsre készülve az Origó helyszíni munkatársával nosztalgiázott. – Sokan kérdeznek erről, mert felejthetetlen. Szerintem az izlandiak edzője sem felejt, mert a végén ő hagyta ki a nekik sorsdöntő hetest – emlékezett vissza a tapasztalt játékos, akit megviselnek a németországi reggelek. – Ahogy megyünk előre az időben, ezt tényleg megérzi az ember, de amíg nyerünk, nincs nagy baj. Egy Európa-bajnokság nagyon kemény kihívás, ezzel kell együtt élni, kétnaponta meccset kell játszani. Ez a legkeményebb világverseny, ráadásul
az izlandiaknak ez lesz az utolsó utáni esélyük, hogy az olimpiai selejtezőt elérjék. 

Nekünk ezzel nem szabad foglalkozni, legyen ez az ő bajuk. Csak magunkkal kell és szabad foglalkoznunk. A játék minden szegmensére oda kell figyelnünk, nem szabad könnyű gólokat kapnunk.

 

Az édesapja nyomában 

Fazekas Gergő pedig az édesapja, Nándor nyomában jár, aki 2012-ben, az Izland elleni mérkőzésen remekelt a magyar kapuban. Most a fia nagyszerű játékára is szükség lesz.

– Tizenkét évvel ezelőtt a tévében néztem a londoni olimpiai negyeddöntőt, de csak a végét láttam, mert épp egy utazásról tértem haza. Jó lenne újra nyerni, mert az tovább növeli az önbizalmunkat. Számolgatni nem akarunk, leszegett fejjel megyünk előre. Amikor magadra húzod a címeres mezt, nem is tehetsz mást – vélekedett az irányító. – Szeretnénk nyerni, hogy két ponttal menjünk a kölni középdöntőbe. Izlandnak ez élet-halál meccs lesz, de nekünk is nagyon fontos meccs. Kulcskérdés lesz, hogy az egy az egy elleni játékban mire megyünk ellenük, mert a világ legjobb játékosai közül néhányan az izlandi csapatban vannak – figyelmeztetett a húszéves játékos.

További nyilatkozatokat az Origó honlapján olvashatnak.

Borítókép: Lékai Máté a férfikézilabda olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság Magyarország–Montenegró mérkőzésén a müncheni Olympiahalléban 2024. január 12-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.