A világháború óta nem szomorkodott ennyire egyszerre a két rivális

Kialakult a főcsoport-elődöntők párosítása az NFL rájátszásában. A hétfő esti (magyar idő szerint kedd hajnali) meccseken a Buffalo Bills a Pittsburgh Steelers ellen nyert, míg a Tampa Bay Buccaneers a Philadelphia Eagles ellen jutott tovább, azaz néhány óra leforgása alatt mindkét pennsylvaniai csapat kiesett a Super Bowl-részvételért folytatott versenyből.

2024. 01. 16. 10:24
NFC Wild Card Playoffs - Philadelphia Eagles v Tampa Bay Buccaneers
TAMPA, FLORIDA - JANUARY 15: Fletcher Cox #91 of the Philadelphia Eagles sacks Baker Mayfield #6 of the Tampa Bay Buccaneers during the second quarter in the NFC Wild Card Playoffs at Raymond James Stadium on January 15, 2024 in Tampa, Florida. Julio Aguilar/Getty Images/AFP (Photo by Julio Aguilar / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP/Julio Aguilar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül különös epizód köti össze az NFL két pennsylvaniai csapatának történetét. A Pittsburgh Steelers és a Philadelphia Eagles egyaránt régi tagja a ligának, már a második világháború előtt is vetélkedtek, s természetesen az államon belüli rivalizálás is kialakult. Ez azonban nem akadályozta meg a két csapatot abban, hogy 1943-ban közösen induljanak az NFL-ben, amikor a második világháború miatt rengeteg játékost veszítettek el ideiglenesen vagy végleg. Bár a hivatalos név nem ez volt, az egy idényes csapat azóta Steagles néven vált ismertté, s nem is teljesített rosszul, de az alapszakasz utolsó fordulójában elszenvedett vereséggel lemaradt a rájátszásról.

AFC Wild Card Playoffs - Pittsburgh Steelers v Buffalo Bills NFL
George Pickens, a Pittsburgh Steelers elkapója (balra) nem élete meccsét játszotta a Buffalo Bills ellen (Fotó: Getty Images via AFP/Timothy T Ludwig)

Nyolcvan évvel később ismét egyszerre szomorkodhattak a két pennsylvaniai csapat szurkolói: kedd hajnalban búcsúzott a rájátszástól a Pittsburgh Steelers, majd néhány órával később a Philadelphia Eagles is.

A Pittsburghöt nem is taksálták sokra a playoff előtt, a Buffalo Bills a 31-17-es, meggyőző sikerével a papírformát érvényesítette. Josh Allen, a Buffalo irányítója ezúttal is megállíthatatlan volt, a Billst az sem zavarta meg, hogy a hóvihar miatt egy napot halasztani kellett a meccset.

A Philadelphia Eagles helyzete már összetetteb volt. A csapat kiválóan kezdte az alapszakaszt, fordulókon át a legjobb mérleggel állt, a hajrában azonban egymás után szedte össze a váratlan vereségeket. Az idényben az Eagles így is kettővel több győzelmet aratott, mint a Tampa Bay Buccaneers, ez alapján esélyesnek számított, a szezon végi forma viszont inkább a floridaiak sikerét vetítette előre.

Nos, utóbbi volt jobb iránymutató, a Tampa Bay végül simán nyert, s hogy az Eagles mennyire szétesett az idény végére, azt jól mutatta, hogy még a védjegyükké vált, tolongás-jellegű játékot sem tudták sikerre vinni, pedig ez az elmúlt két idényben annyira hatékony volt, hogy a többi csapat már a megoldás betiltásáért lobbizott.

A rájátszás első köre nem hozta a várt drámát, a hat mérkőzésből öt lényegében simán dőlt el, egyedül a Detroit Lions és a Los Angeles Rams meccsének hajrája volt szoros.

Kik vívhatják az idei Super Bowlt?

Nyolc csapat maradt versenyben az idényben, az előttünk álló hétvégén már a főcsoport-elődöntőket rendezik, s immár pályára lép a két konferencia alapszakaszelsője, a Baltimore Ravens és a San Francisco 49ers is.

NFL, rájátszás

AFC, első forduló

Buffalo Bills (2.)–Pittsburgh Steelers (7.) 31-17
Kansas City Chiefs (3.)–Miami Dolphins (6.) 26-7
Houston Texans (4.)–Cleveland Browns (5.) 45-14

Főcsoport-elődöntők

Baltimore Ravens (1.)–Houston Texans (4.) szombat 22.30
Buffalo Bills (2.)–Kansas City Chiefs (3.) hétfő 0.30

NFC, első forduló

Dallas Cowboys (2.)–Green Bay Packers (7.) 32-48
Detroit Lions (3.)–Los Angeles Rams (6.) 24-23
Tampa Bay Buccaneers (4.)–Philadelphia Eagles (5.) 32-9

Főcsoport-elődöntők

San Francisco 49ers (1.)–Green Bay Packers (7.) vasárnap 2.15
Detroit Lions (3.)–Tampa Bay Buccaneers (4.) vasárnap 21.00

Borítókép: Fletcher Cox itt földre viszi Baker Mayfieldet, a meccset azonban a Tampa Bay Buccaneers uralta (Fotó: Getty Images via AFP/Julio Aguilar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.