Orosz rémálom és ukrán rémálom: ez a különbség + videó

Mind a négy keddi negyeddöntőt az esélyes nyerte meg az Australian Openen. A férfiak között Novak Djokovics és Jannik Sinner, a nők versenyében Arina Szabalenka és Coco Gauff jutott be az elődöntőbe. Az orosz Andrej Rubljov immár tíz Grand Slam-negyeddöntőt vívott meg győzelem nélkül, az ukrán Marta Kosztyuk viszont nem a vereség miatt kesergett a maga meccse után.

2024. 01. 23. 16:35
null
Italy's Jannik Sinner (R) shakes hands with Russia's Andrey Rublev after their men's singles quarter-final match on day 10 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 24, 2024. (Photo by Martin KEEP / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP/Martin Keep
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz Andrej Rubljov évek óta stabil tagja a top 10-nek, de a Grand Slam-tornák esetében a negyeddöntő a mumusa. Az Australian Open nem kínált könnyű alkalmat, hogy kilenc vereség után egyet végre megnyerjen, Jannik Sinner volt az ellenfele, az egyetlen játékos a férfiak mezőnyéből, aki az első négy fordulóban minden szettjét megnyerte. Az ukrán Marta Kosztyuk ellenben első Grand Slam-negyeddöntőjére készült Coco Gauff ellen, miután az előző két fordulóban két orosz teniszező ellen győzött.

Marta Kosztyuk Australian Open ukrán két orosz ellen is nyert
Az ukrán Kosztyuk két orosz ellenfelet is legyőzött Melbourne-ben, az amerikai Gauff már megállította (Fotó: Anadolu via AFP/Stringer)

Rubljov és Sinner meccsének döntő pillanata a második szettben jött el. Az orosz játékos addigra már szetthátrányba került, de úgy tűnt, jó úton halad az egyenlítés felé, hiszen 5-1-re vezetett a tie breakben. A következő hat pontot azonban kivétel nélkül elveszítette: talán ekkor jutott eszébe, hogy éppen Grand Slam-negyeddöntőt vív.

Rubljov rémálma tehát folytatódott, s a 0-10-es negyeddöntős mérleg még akkor is elkeserítő lehet, ha a tíz alkalomból nyolcszor a ranglista alapján értelmezett papírforma érvényesült a vereségével. Sinner ezúttal sem veszített játszmát, magabiztosan jutott el az elődöntőig, ott viszont a tízszeres bajnok Novak Djokovics lesz az ellenfele, aki kedden Szeles Mónika rekordját beállítva zsinórban a harmincharmadik Australian Open-meccsét is megnyerte.

A női tornán is akad egy játékos, aki játszmaveszteség nélkül jutott el az elődöntőig: a címvédő fehérorosz Arina Szabalenka a 2021-es Roland Garros-bajnok, Barbora Krejcíková ellen az eddigi egyik legszorosabb meccsét játszotta az idei tornán, öt játékot is veszített...

Ukrán valóság: tenisz a háború árnyékában

Sokkal jobban illik a szoros szó a másik keddi női negyeddöntőre: Marta Kosztyuk és Coco Gauff több mint három órán keresztül küzdött egymással.

Az ukrán 5:1-re ellépett az első játszmában, de a US Open-bajnok visszazárkózott, s végül két szettlabdát is hárítva Gauff került előnybe. A második szettre fordult a kocka: 5:3-nál az amerikai a továbbjutásért adogatott, de nem járt sikerrel, s Kosztyuk tie breakben egyenlített. A harmadik játszma már nem tartogatott nagy fordulatot, azt simán nyerte Gauff.

Kosztyuk a szereplésével így is elégedett lehet, karrierje eddigi leghosszabb Grand Slam-menetelését mutatta be, ő azonban úgy érzi, az orosz–ukrán háború árnyékában a tenisz semmit sem számít, s ezt érzékeltette is a veresége utáni sajtótájékoztatón.

– A meccs kezdése előtt láttam a hírekben, hogy új rakétatámadás érte Kijevet. Az otthoniakkal váltottam azóta néhány üzenetet, felváltva figyelték az állás alakulását és a rakétákat – mondta az ukrán lány.

Australian Open, keddi negyeddöntők

Férfi egyes

Djokovics (szerb, 1.)–Fritz (amerikai, 12.) 7:6, 4:6, 6:2, 6:3
Sinner (olasz, 4.)–Rubljov (orosz, 5.) 6:4, 7:6, 6:3

Női egyes

Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Krejcíková (cseh, 9.) 6:2, 6:3
Gauff (amerikai, 4.)–Kosztyuk (ukrán) 7:6, 6:7, 6:2

Borítókép: Andrej Rubljov (balra) megint a negyeddöntőben esett ki, ezúttal Jannik Sinner győzte le (Fotó: AFP/Martin Keep)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.