Djokovics fára küldi lógni a botrányhőst, aki kiállt mellette

Novak Djokovics tizenegyedik alkalommal is bejutott az Australian Open elődöntőjébe, kedden az amerikai Taylor Fritz elleni negyeddöntőben négy játszmában nyert. A szerb klasszissal a szokásos, pályán zajló interjút ezúttal Nick Kyrgios készítette, aki sérülése miatt csak kommentátorként vehet részt az idei tornán. Djokovics és Kyrgios ma már jó barátok, bár az ausztrált égeti a vágy, hogy még egyszer megverje a szerbet a teniszpályán.

2024. 01. 23. 13:38
FRITZ, Taylor; DJOKOVIC, Novak
Melbourne, 2024. január 23. A világelsõ szerb Novak Djokovic az amerikai Taylor Fritz ellen játszik az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének negyeddöntõjében Melbourne-ben 2024. január 23-án. MTI/AP/Louise Delmotte Fotó: MTI/AP/Louise Delmotte
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022-ben Novak Djokovics és Nick Kyrgios egymás ellen vívta a wimbledoni döntőt, azóta viszont nem volt olyan Grand Slam-torna, amelyen mindketten elindultak. A 2022-es US Opent Djokovics hagyta ki, mert Covid elleni oltás hiányában nem engedték volna be az Egyesült Államokba, azóta pedig Kyrgios nem tud versenyezni elhúzódó térdsérülése miatt. Az ausztrál botrányhős jobb híján kommentátorként vesz részt az idei Australian Openen, s több interjút is készített már Djokoviccsal.

Nick Kyrgios Novak Djokovics Australian Open
Novak Djokovics és Nick Kyrgios, itt még az Australian Open előtti jótékonysági eseményen (Fotó: AFP/DAVID GRAY)

Éppen két éve, hogy Djokovics és Kyrgios kapcsolata jóra fordult. Előtte az ausztrál előszeretettel hangsúlyozta: a szerb nem lehet minden idők legjobbja, elvégre őt sosem verte meg: 2017-ben Kyrgios kétszer is legyőzte Djokovicsot. Amikor viszont a szerb teniszklasszist 2022-ben oltatlansága következtében meghurcolták, s végül kitoloncolták Ausztráliából, Kyrgios volt az, aki leghangosabban kiállt Djokovics mellett.

Fél évvel később, a wimbledoni döntőre már barátokként készültek egymás ellen, s Djokovics akkor kipipálta a Kyrgios elleni győzelmet, azóta pedig már a Grand Slam-győzelmek alapján ő minden idők legjobbja.

Kyrgios ismét Djokovics védelmére kelt

Az idei Australian Open második fordulójában Novak Djokovics megszenvedett az ausztrál Alexei Popyrin ellen, majd a mérkőzés hajrájában egy hazai szurkoló is felbosszantotta. Kyrgios a közvetítés közben nem titkolta, hogy honfitársának szurkol, a meccs után Djokoviccsal készített interjúban viszont szokatlan felajánlást tett.

– Amikor elkezdett piszkálni téged, mondtam a többieknek a kommentátorállásban, hogy ha akarjátok, kiugrok a nézőtérre, és lerendezem a fickót – mondta Kyrgios, aki játékosként sem futamodott meg a konfliktusok elől, sőt olykor kifejezetten kereste azokat.

Djokovics, aki maga is hívta a magáról megfeledkezett nézőt, hogy mondja a szemébe a véleményét, megköszönte Kyrgios támogatását, az ausztrál pedig az adásban azt is kifejtette, nem érti, miért ráncigálják a hazai szurkolók az oroszlán bajszát, tudniuk kellene, hogy Djokovicsot nem kizökkenteni, hanem feltüzelni fogják mindezzel.

Mit tanácsolt Djokovics Kyrgiosnak?

A Taylor Fritz ellen megnyert negyeddöntő után Kyrgios a pályán készített interjút Djokoviccsal. A szerb azonnal megragadta az alkalmat, hogy jobbulást kívánjon neki, s Kyrgios is elárulta, várja a pillanatot, hogy visszatérhessen a pályára, egyszer még legyőzze Djokovicsot, s megnyerje az Australian Opent. Utóbbi a szerbnek már tíz alkalommal sikerült, Kyrgios pedig a titkos fáról érdeklődött, amelyet Djokovics rendszeresen felkeres a helyi botanikus kertben.

– Meg fogom neked mutatni a fát, de nem árulhatod el senkinek, mert nagyon titkos. Ezt kell tenned: vedd le a cipődet, mássz fel a fa tetejére, majd az egyik legmagasabb ágról lógjál fejjel lefelé, harminchárom percig és három másodpercig. Utána meg fogsz nyerni egy Grand Slam-tornát – ígérte Djokovics.

Az Australian Open X-oldalának szerkesztői úgy sejtik, nem csak Kyrgios próbálkozik majd meg a módszerrel.

Nick Kyrgios szereti a teniszt és a bulikat

Kyrgios korábban többször hangsúlyozta, hogy a tenisz csak a munkája, és a tv-ben sokkal szívesebben néz kosárlabdát. A kommentátori munka alatt azonban kiderült, hogy mégiscsak szereti a teniszt is, jellemzően lelkesen és folyamatosan pozitívan beszélt a játékosokról, Djokovics mellett Carlos Alcaraz teljesítményéről is szuperlatívuszokban beszélt.

Adódott azért pillanat, amikor kis híján többet árult el, mint illett volna. Alcaraz első ellenfeléről, Richard Gasquet-ról ugyanis megjegyezte, hogy keményen tud bulizni, vannak közös emlékeik. Amikor azonban a részletekre került volna a sor, Kyrgios bölcsen témát váltott.

Borítókép: Novak Djokovics idén is menetel Ausztráliában, meccseit gyakran Kyrgios is közvetíti (Fotó: MTI/AP/Louise Delmotte)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.