Játékra és harcra készen: orosz és ukrán dominancia Melbourne-ben

Két junior korú teniszezőnő, az orosz Vlada Mincseva és az ukrán Jelizaveta Kotljar kézfogása túlzás nélkül nemzetközi botránnyá terebélyesedett, pedig ez tényleg csak a jéghegy csúcsa, az orosz és ukrán játékosok mérkőzése mindennapos a női teniszben. Hovatovább a második hetére forduló Australian Open női egyesének mezőnyét uralják az oroszok és az ukránok: a legjobb tizenhat közé mindkét ország három-három versenyzője jutott be – többek között két fehérorosz és egy amerikai színekben versenyző orosz játékos mellett. Oroszok, fehéroroszok és ukránok között kézfogásról ne is álmodjunk, már az is eredmény lenne, ha Marta Kosztyuk vezérletével az ukránok nem a teniszpályán akarnák megnyerni a háborút.

2024. 01. 21. 15:39
Marta Kostyuk Aryna Sabalenka
TENNIS-FRA-OPEN-2023 Ukraine's Marta Kostyuk (R) and Belarus' Aryna Sabalenka (L) attend the toss prior to their women's singles match on day one of the Roland-Garros Open tennis tournament at the Court Philippe-Chatrier in Paris on May 28, 2023. (Photo by Thomas SAMSON / AFP) Fotó: Europress/AFP/Thomas Samson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Találós kérdésnek is beiillik: melyik ország adta a legtöbb indulót a női egyes főtábláján az Australian Openen. Nem, nem Oroszország, hanem az Egyesült Államok, ahogy azt a higgadtan a legtöbben felelnék. Tizennyolc amerikai vágott neki a küzdelemnek, viszont kétségtelenül az oroszok a másodikak tizenöt indulóval. Hagyományosan a csehek is sokan voltak, nyolcan, de Ukrajna is nagyhatalomnak számít hét női teniszezővel. Érdekesség, hogy a férfiak között viszont egyetlen ukrán sem volt a 128-as mezőnyben. A fehéroroszok leghatékonyabb, három női főtáblásuk közül kettő (Azarenka, Szabalenka) pedig elérte a legjobb tizenhatot, sőt utóbbi már negyeddöntős.

Viktorija Azarenka, TENISZ, ukránok, oroszok, fehéroroszok, kézfogás
Viktorija Azarenka nem foglalkozik a kézfogással, teszi a dolgát (Fotó: Europress/AFP/David Gray)

Ilyen számok mellett előre kódolható volt, hogy több orosz, illetve fehérorosz–ukrán párosítás is létrejön. Különösebb botrányra senki sem számított, azt ugyanis nehéz überelni, mint amit a világranglistán jelenleg 37. helyen álló Marta Kosztyuk tavaly nyáron nyilatkozott: ő az orosz játékosok legyőzésével tudja megnyerni a háborút.

 

Az ukrám tini, Jelizaveta Kotljar célponttá vált

Az orosz, fehérorosz–ukrán mérkőzések a már ismert forgatókönyv szerint zárulnak: a játékosok egyenesen a székbíróhoz mennek kezet fogni, majd szemüket lesütve, a riválisra rá sem nézve a helyükre sietnek és elkezdenek szedelőzködni. Nem mindegyik ukrán olyan harcias, mint Kosztyuk vagy Szvitolina, de egyik sem akar kilógni a sorból. 

Szegény Jelizaveta Kotljar még nem mérte fel ennek a jelentőségét, amikor a juniorok között az orosz Vlada Mincsevától elszenvedett vereség után kezet fogott az ellenfelével. Persze botrány kerekedett belőle. Az édesapjának kellett magyarázkodni helyette, mondván, a lánya még csak 16 éves. S igen, ezt már mi tesszük hozzá, úgy viselkedett, ahogy normális esetben illik, sőt kötelező.

 

Szabalenka és Kosztyuk ismét összetalálkozhat

Az orosz, valamint fehérorosz játékosok nem egységesek, van amelyikük hallgat, s inkább semmit sem mond a háborúról, de van, aki nyíltan elítéli az orosz agressziót, az ukrán játékosok mégsem tesznek különbséget. Csak az útlevélre ugranak, hiszen Dajana Jasztremszka a 2023 közepe óta Franciaországot képviselő orosz Varvara Gracsevával összeütötték a teniszütőjüket a második fordulós meccsükön, amit egyébként az ukrán játékos nyert meg. Nincs gondjuk a moszkvai születésű Jelena Ribakinával sem, aki 2018 óta szerepel kazah színekben. S nyilván nincs kifogásuk Amanda Anisimovával sem, aki orosz szülők lányaként született az Egyesült Államokban, s a nyolcaddöntőben a második kiemelt Szabalenkától kapott ki.

Ugyanitt a már említett Jasztremszka Azerenkával találkozik, az elődöntőben pedig ismét összejöhet a Szabalenka–Kosztyuk meccs, persze addig mindkettőjüknek van egy találkozója, Kosztyuknak Gauffon kellene túljutni. Az ukrán játékost a párizsi közönség tavaly kifütyülte, amikor nem parolázott Szabalenkával, az ausztrálok elnézőbbek. 

Idén Melbourne-ben Kosztyuk már két csatát is nyert oroszok ellen, a harmadik fordulóban Avaneszjant, a negyedikben Tyimofejevát győzte le. Szabalenka skalpja lenne igazán értékes.

Az orosz és fehérorosz teniszezők persze még mindig szerencsések. Nekik csak ezt a kínos közjátékot kell rendre elviselniük, de legalább ott lehetnek a versenyeken. Szabalenka másként vezeti le a harciasságát, miként az alábbi videón látható:

Beletörődve az oroszokba és a kézfogás hiányába

Teniszben az sem lett közellenség, aki nem emelt szót a kizárásukért, szemben például a az olimpiai norvég sífutónővel, Astrid Jacobsennel, aki közellenség lett a hazájában, mert egyáltalán fel merte vetni, helyes-e az oroszok kizárása. Arról már nem is szólva, emiatt – különösen a férfiaknál – gyakran unalomba fulladnak a versenyek, hiszen oroszok nélkül többnyire norvég háziversenyt láthatunk.

A tenisz is megsínylené az oroszok távollétét. Wilmbledonba 2022-ben még nem engedték be őket, de tavaly már ismét játszhattak. Nem szakadt le a centerpálya tetőrendszere. A kézfogásra egyelőre nincs megoldás. Annak elmaradása normálisan sportszerűtlenség, napjainkban azonban inkább szomorú kötelezettség.

Női, egyes, nyolcaddöntő:

Krejcikova (cseh, 9.)–Andrejeva (orosz) 4:6, 6:3, 6:2
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Anisimova (amerikai) 6:3, 6:2
Gauff (amerikai, 4.)–Frech (lengyel) 6:1, 6:2
Kosztyuk (ukrán)–Tyimofejeva (orosz) 6:2, 6:1

Borítókép: Arina Szabalenka (balra) és Marta Kosztyuk. Nem csak a háló választja el őket egymástól (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.