időjárás 2°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Háború a teniszpályán: az ukrán játékos ezt nem kerülte el

Koczó Dávid
2022.09.01. 14:23 2022.09.01. 14:52
Háború a teniszpályán: az ukrán játékos ezt nem kerülte el

A US Open második fordulójának legpikánsabb párosítása a fehérorosz Viktorija Azarenka és az ukrán Marta Kosztyuk összecsapása.

Marta Kosztyuk 2022 februárjáig egyike volt azoknak a teniszező lányoknak, akik a pályán elért eredmények mellett a közösségi médiában posztolt látványos fotókkal igyekezett kivívni a népszerűséget.

A húszéves ukrán játékos élete és közösségimédia-beli aktivitása azonban gyökeresen megváltozott, amióta az orosz hadsereg – fehérorosz támogatással – megtámadta a hazáját. Kosztyuk azóta az egyik leghangosabb kritikusa az orosz és fehérorosz teniszezőknek, és wimbledoni kitiltásukat is üdvözölte, noha ebben az ügyben például honfitársa, Elina Szvitolina mérsékeltebb véleményt fogalmazott meg.

Az erőteljes hangnemért Kosztyuk is kapott kritikákat, sőt saját bevallása szerint áprilisban az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében.

Nem meglepő, hogy a fejlődése is megtört, de továbbra is a legjobb száz között, a hatvanötödik helyen áll a női teniszezők világranglistáján.

A háború kitörése óta sem orosz, sem fehérorosz teniszezővel nem hozta össze a sors egyesben, párosban viszont májusban, Rómában csak egy szettig bírta a Kugyermetova, Pavljucsenkova orosz kettőssel szemben a játékot, mielőtt mentálisan összetört.

Nemrég már elszántabban nyilatkozott:

Én az orosz játékosok legyőzésével tudom megnyerni a háborút

Nos a US Openen a második fordulóban fehérorosz ellenfele lesz, a korábbi kétszeres Australian Open-győztes Viktorija Azarenka. A harminchárom éves játékos Kosztyukkal ellentétben nem az aktivitásáért, hanem a passzivitásáért kapott támadásokat a háború kitörése után, amelyek következtében átmenetileg törölte magát a platformokról, és volt, hogy a teniszpályán is zokogásban tört ki.

2022 US Open - Day 2 Victoria Azarenka
Viktorija Azarenka (Fotó: Getty Images via AFP/Mike Stobe)

Azarenka felszólalt a háború ellen annak kitörésekor, és játszott volna a US Opent megelőző jótékonysági rendezvényen, azonban éppen Kosztyuk panasza miatt az amerikai teniszszövetség visszamondta a fehérorosz meghívását.

– Semmilyen segítséget nem nyújtott nekünk, velem egyáltalán nem beszélt a háború kitörése óta, bár azt tudom, hogy Szerhij Sztahovszkijjal és Gael Monfilsszal (Szvitolina férjével) beszélt. Nem értem, minek akart játszani – indokolta akkor ellenérzéseit az ukrán.

A Grand Slam-tornán viszont Kosztyuk már nem kerülheti el a találkozást, miután mindketten megnyerték első meccsüket, a második fordulóban, csütörtökön egymás ellen vívják a 17-es pálya első meccsét, magyar idő szerint 17.00 órától. Feszültség nyilvánvalóan lesz a két játékos között. Lehet, hogy ez csak annyiban nyilvánul meg, mint két hete Cincinnatiben az ukrán Ljudmila Kicsenok és az orosz Veronyika Kugyermetova között, akik között elmaradt a szokásos kézfogás a meccs után.

De Kosztyuk harcias megnyilvánulásait ismerve akár tovább is fajulhat kettejük között a háború okozta ellentét.

Borítókép: Marta Kosztyuk készül a nagy meccsre (Fotó: Getty Images via AFP/Julian Finney)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.