Háború a teniszpályán: az ukrán játékos ezt nem kerülte el

A US Open második fordulójának legpikánsabb párosítása a fehérorosz Viktorija Azarenka és az ukrán Marta Kosztyuk összecsapása.

2022. 09. 01. 14:23
2022 US Open - Previews Marta Kostyuk
NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 27: Marta Kostyuk of Ukraine in a practice session during previews for the 2022 US Open tennis at USTA Billie Jean King National Tennis Center on August 27, 2022 in the Flushing neighborhood of the Queens borough of New York City. Julian Finney/Getty Images/AFP (Photo by JULIAN FINNEY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP/Julian Finney
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marta Kosztyuk 2022 februárjáig egyike volt azoknak a teniszező lányoknak, akik a pályán elért eredmények mellett a közösségi médiában posztolt látványos fotókkal igyekezett kivívni a népszerűséget.

A húszéves ukrán játékos élete és közösségimédia-beli aktivitása azonban gyökeresen megváltozott, amióta az orosz hadsereg – fehérorosz támogatással – megtámadta a hazáját. Kosztyuk azóta az egyik leghangosabb kritikusa az orosz és fehérorosz teniszezőknek, és wimbledoni kitiltásukat is üdvözölte, noha ebben az ügyben például honfitársa, Elina Szvitolina mérsékeltebb véleményt fogalmazott meg.

Az erőteljes hangnemért Kosztyuk is kapott kritikákat, sőt saját bevallása szerint áprilisban az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejében.

Nem meglepő, hogy a fejlődése is megtört, de továbbra is a legjobb száz között, a hatvanötödik helyen áll a női teniszezők világranglistáján.

A háború kitörése óta sem orosz, sem fehérorosz teniszezővel nem hozta össze a sors egyesben, párosban viszont májusban, Rómában csak egy szettig bírta a Kugyermetova, Pavljucsenkova orosz kettőssel szemben a játékot, mielőtt mentálisan összetört.

Nemrég már elszántabban nyilatkozott:

Én az orosz játékosok legyőzésével tudom megnyerni a háborút

Nos a US Openen a második fordulóban fehérorosz ellenfele lesz, a korábbi kétszeres Australian Open-győztes Viktorija Azarenka. A harminchárom éves játékos Kosztyukkal ellentétben nem az aktivitásáért, hanem a passzivitásáért kapott támadásokat a háború kitörése után, amelyek következtében átmenetileg törölte magát a platformokról, és volt, hogy a teniszpályán is zokogásban tört ki.

2022 US Open - Day 2 Victoria Azarenka
Viktorija Azarenka (Fotó: Getty Images via AFP/Mike Stobe)

Azarenka felszólalt a háború ellen annak kitörésekor, és játszott volna a US Opent megelőző jótékonysági rendezvényen, azonban éppen Kosztyuk panasza miatt az amerikai teniszszövetség visszamondta a fehérorosz meghívását.

– Semmilyen segítséget nem nyújtott nekünk, velem egyáltalán nem beszélt a háború kitörése óta, bár azt tudom, hogy Szerhij Sztahovszkijjal és Gael Monfilsszal (Szvitolina férjével) beszélt. Nem értem, minek akart játszani – indokolta akkor ellenérzéseit az ukrán.

A Grand Slam-tornán viszont Kosztyuk már nem kerülheti el a találkozást, miután mindketten megnyerték első meccsüket, a második fordulóban, csütörtökön egymás ellen vívják a 17-es pálya első meccsét, magyar idő szerint 17.00 órától. Feszültség nyilvánvalóan lesz a két játékos között. Lehet, hogy ez csak annyiban nyilvánul meg, mint két hete Cincinnatiben az ukrán Ljudmila Kicsenok és az orosz Veronyika Kugyermetova között, akik között elmaradt a szokásos kézfogás a meccs után.

De Kosztyuk harcias megnyilvánulásait ismerve akár tovább is fajulhat kettejük között a háború okozta ellentét.

Borítókép: Marta Kosztyuk készül a nagy meccsre (Fotó: Getty Images via AFP/Julian Finney)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.