Szerelem a teniszpályán: menetelés és visszalépés is lett belőle

A tenisz sok szempontból magányos sportág, akadnak viszont olyanok, akik épp a tenisznek köszönhetően találnak rá életük szerelmére. Az idei Australian Open férfi- és női mezőnyét vizsgálva hat párt is találtunk, amely mindkét egyes főtáblán érdekelt volt. Sztefanosz Cicipasz, Elina Szvitolina és Alex De Minaur még mindig versenyben van, s mindhármuk esetében ismert a legnagyobb szurkoló személye is.

2024. 01. 20. 20:01
Alex de Minaur Katie Boulter
Fotó: Getty Images/Clive Brunskill
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztefanosz Cicipasz, Alex de Minaur és Elina Szvitolina. Közös bennük, hogy mindhárman bejutottak az Australian Open nyolcaddöntőjébe, s az is, hogy magánéletbeli párjuk is nyert meccset az év első Grand Slam-tornáján. Különösen Cicipasz lehet boldog, ő sokat hallgatta az elmúlt hónapokban, hogy gyengébb lett, amióta a korábbi női világranglista-2. Paula Badosa a barátnője, s most talán bizonyíthatja is ennek ellenkezőjét.

Paula Badosa Sztefanosz Cicipasz love story szerelem tenisz
Paula Badosa és Sztefanosz Cicipasz (Forrás: X)

Melyik a tenisz álompárja?

Ha a kapcsolat komolyságát vizsgáljuk, akkor Gael Monfils és Elina Szvitolina kívánkozik az élre. A francia és az ukrán teniszező 2021-ben házasodott össze, egy évvel később pedig megszületett a kislányuk, Skai.

Szvitolina tavaly nagyon erős teljesítménnyel tért vissza a pályára a szülési szabadság után, a Roland Garros-negyeddöntő után Wimbledonban a legjobb négy közé jutott a világelső Iga Swiatek legyőzésével. Az ukrán játékos eddig Melbourne-ben is magabiztosan menetel, úgy jutott a nyolcaddöntőbe, hogy egyetlen szettben sem engedett három játéknál többet ellenfelének.

Szereplését a cseh Linda Nosková ellen folytatja, aki megakadályozta az újabb Swiatek–Szvitolina összecsapást a világelső kiejtésével.

Monfils számára feleségéhez hasonlóan az elődöntő volt eddig a csúcs Grand Slam-tornán, ám az elmúlt két évben úgy tűnik, ő már nem tud visszatérni arra a szintre, amit korábban képviselt, egyre többször inkább szurkolóként jelenik meg. Melbourne-ben a német Hanfmann ellen még nyert, aztán az argentin Etcheverry már legyőzte.

Mindkettejüknél többet ért már el Sztefanosz Cicipasz, aki két Grand Slam-döntő mellett ATP-világbajnoki címet is magáénak tudhat. A görög teniszező tavaly tavasz óta alkot egy párt Paula Badosával. A spanyol lány 2022 tavaszán második helyen is állt a világranglistán, most csak a századik, a tavalyi idény nagy részét sérülései miatt kihagyta. Melbourne-ben viszont újra egészségesnek tűnt, s a harmadik fordulóig jutott, ott állította meg Amanda Anisimova.

Cicipasz tavaly döntőt játszott Ausztráliában, azonban látványosan visszaesett a formája, miután Badosával nyilvánossá tették a kapcsolatukat. A görög teniszezőt fel is bosszantották, amikor többször is ezt a feltételezést nekiszegezték, s most úgy tűnik, hogy amikor Badosa is visszatérhetett a pályára, Cicipasz is újra lendületbe jön. Igaz, a görögnek hagyományosan az Australian Open a legerősebb Grand Slam-tornája, a tavalyi finálé mellett további három évben is elődöntőig jutott, most a legjobb tizenhat között a Marozsán Fábiánt kiejtő Taylor Fritz vár rá.

Alex de Minaur karrierje csúcsán jár, az ausztrál teniszező az idei United-kupán nyert Novak Djokovics, Alexander Zverev és Taylor Fritz ellen is, s végre betört a top 10-be a ranglistán.

Egyedül a britek ellen kapott ki Cameron Norrie-tól, majd a vegyes párost nem vállalta, amelyben magánéletbeli párja, Katie Boulter nézett volna farkasszemet vele a háló túloldaláról.

Boulter jelenleg a legmagasabban rangsorolt brit női játékos, de az 54. helyével saját jogán nem tekinthető sztárnak, a kapcsolat ugyanakkor őt is karrierje eddigi legmagasabb pontjára röpítette. Melbourne-ben a második fordulóig jutott, ott papírforma-vereséget szenvedett a kínai Cseng Csin-ven ellen. De Minaurnak viszont még szurkolhat, ő vasárnap Andrej Rubljov ellen nagy meccset vívhat a negyeddöntőért.

Orosz, szlovák és cseh teniszes pár

Decemberi esküvőjük után immár házasként utazott Ausztráliába Alekszander Sevcsenko és Anasztaszija Potapova. A teniszkarrierjükben viszont nem jelentett áttörést a torna, mindketten az első fordulóban estek ki, ami különösen a huszonharmadik kiemelt Potapova esetében volt csalódás.

A szlovák Anna Karolína Schmiedlová esetében a sorsolás behatárolta a lehetőségeket, az első fordulóban simán kikapott a US Open-bajnok Coco Gaufftól. Párja, Lukás Klein viszont majdnem a torna legnagyobb szenzációját okozta: a sikeres selejtező után a dél-koreai Kvon ellen megszerezte első győzelmét Grand Slam-főtáblán, majd két tie breaket is játszott a továbbjutásért az olimpiai bajnok Alexander Zverev ellen, de mindkettőt elveszítette.

Nem maradt viszont el a bravúr a cseh Tomás Machác esetében, aki a tizenhetedik kiemelt Frances Tiafoe-t búcsúztatta, az így elért harmadik forduló a legjobb Grand Slam-szereplése volt. Barátnője, Katerina Siniaková a második fordulóig jutott egyesben. Siniaková párosban Barbora Krejcíkovával címvédő, ám az idei tornán már külön indultak, Siniaková az ausztrál Storm Hunter oldalán bejutott a nyolcaddöntőbe, ahogy Machác is a kínai Csanggal, ők éppen és Marozsán Fábián ellen.

Borítókép: Alex De Minaur és Katie Boulter (Fotó: Getty Images/Clive Brunskill)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.