Az olimpiai bajnok jó formában van, mégsem érdekel senkit

Kialakult a nyolcaddöntők párosítása az Australian Open férfiversenyében is. Carlos Alcaraz, Danyiil Medvegyev és Alexander Zverev is sokkal könnyebben jutott túl a harmadik fordulón, mint a másodikon, nagy meglepetésre kiesett viszont Fucsovics Márton legyőzője, Grigor Dimitrov. Az olimpiai bajnok Zverev különleges tornagyőzelemmel hangolt az év első Grand Slam-tornájára, ahol akár egészen sokáig is juthat, a sajtótájékoztatókon viszont rendre kényes kérdéseket kap.

2024. 01. 20. 15:21
Alexander Zverev
Fotó: X/AusOpen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alexander Zverev bejutott az Australian Open negyedik fordulójába. Nincs ebben semmi meglepő, az uralkodó olimpiai bajnok a torna hatodik kiemeltje és korábbi elődöntőse, igaz, a második fordulóban váratlanul nehéz feladat elé állította a szlovák Lukás Klein. Szombati, harmadik fordulós meccsét Zverev sokkal simábban hozta, két órát sem töltött a pályán Alex Michelsen ellen.

Carlos Alcaraz Australian Open Alexander Zverev
Carlos Alcaraz alig több mint egy órát töltött a pályán, ezt még Alexander Zverev is megirigyelhette (Fotó: MTI/EPA-AAP/Lukas Coch)

– Édesapám megmondta, hogy sok nyerőt, kevés hibát üssek, hogy hamar végezzek, mert senki nem akar engem hajnali háromkor teniszezni látni – árulta el a győztes taktikát a német teniszező, akinek apja, idősebb Alexander Zverev az edzője. Két nappal korábban egy másik esélyes, Danyiil Medvegyev hajnali négyig játszott, szombaton viszont az orosz is simán nyert, nem veszített szettet Félix Auger-Aliassime ellen.

Mindkettejüknél jobban járt a második kiemelt Carlos Alcaraz, a húszéves spanyol teniszező először játszott saját magánál fiatalabb játékos ellen Grand Slam-tornán, de tizennyolc éves kínai ellenfele, a balkezes Sang Csün-cseng egy óra és hat perc játék után feladta a meccset. Alcaraz annak is örülhetett, hogy nem az ellene már két győzelemmel rendelkező Tommy Paul lesz az ellenfele, a tavalyi elődöntős amerikai ellen meccslabdákról fordított a szerb Miomir Kecmanovics.

Nagy meglepetésre búcsúzott legyőzője, Grigor Dimitrov, a bolgár játékosra idei első vereségét a világranglista-69. Nuno Borges mérte, aki az első portugál lett az Australian Open történetében, aki nyolcaddöntőt játszhat a férfiak között.

Miért „titkos” Alexander Zverev szereplése?

Az elmúlt évek eredményeiből kiindulva három teniszező van az alsó ágon, akinek a döntőbe jutása nem lenne bombameglepetés: Alcaraz, Medvegyev és Zverev. Utóbb jó rajtot is vett idén, a német válogatottal az év elején megnyerte a United-kupát, melbourne-i szereplését mégsem övezi nagy médiafigyelem, az első két meccse után egyetlen angol nyelvű kérdést sem tettek fel neki a teniszről az újságírók a játékosok számára kötelező sajtótájékoztatón, és az Australian Open hivatalos X-fiókja is alig vesz tudomást a meccseiről, a Klein elleni ötszettes drámának is éppen csak az eredményét rögzítették.

Zverev döntő szett tie breakben búcsúztatta a szlovák játékost, a moderátor kérdésére röviden értékelte a találkozót, méltatta Kleint, majd a következő kérdést kapta:

Tervez személyesen megjelenni a közelgő tárgyalásán?

Zverev megrázta a fejét, és közölte, hogy bő négy és fél óra játék után nem ezt a kérdést akarta hallani.

Mivel vádolják Alexander Zverevet?

A német játékost egyre inkább ignorálják a nagy tenisztornákon dolgozó újságírók, teniszszakmai kérdést lényegében csak honfitársaitól kap.

Az ok: Zverevnek májusban bíróság elé kell állnia, gyermekének édesanyja ugyanis azzal vádolja, hogy kapcsolatuk idején bántalmazta őt. Éppen az Australian Open kezdete idején derült ki, hogy nyilvános tárgyalásra kerül sor, mivel az olimpiai bajnok fellebbezett a bírósági végzés ellen, amely 450 ezer eurós büntetés befizetésére kötelezte.

Noha jogi értelemben Zverev továbbra is ártatlannak számít, a hír miatt újra felerősödtek a hangok, hogy a német teniszezőnek nem is lenne keresnivalója a teniszversenyeken, ehhez képest Zverevet még az ATP játékostanácsába is beválasztották 2024-re.

Zverevet korábban egy másik korábbi barátnője is bántalmazással vádolta meg, igaz, ő nem terelte jogi útra az esetet.

Alexander Zverev mindkét esetben az ártatlanságát hangsúlyozza. Nem úgy, mint Nick Kyrgios, aki hasonló vádakkal szemben tavaly bűnösnek vallotta magát, igaz, végül ennek ellenére nem ítélte el a bíróság. A balhés ausztrál játékos idén sérülése miatt nem indulhatott hazai Grand Slam-tornáján, viszont az eseményen dolgozó kommentátorként a nemzetközi teniszmédia egyik ünnepelt sztárja.

Australian Open, férfi egyes

Harmadik forduló, szombati eredmények

Cazaux (francia)–Griekspoor (holland, 28.) 6:3, 6:3, 6:1
Hurkacz (lengyel, 9.)–Humbert (francia, 21.) 3:6, 6:1, 7:6, 6:3
Borges (portugál)–Dimitrov (bolgár, 13.) 6:7, 6:4, 6:2, 7:6
Medvegyev (orosz, 3.)–Auger-Aliassime (kanadai, 27.) 6:3, 6:4, 6:3
Zverev (német, 6.)–Michelsen (amerikai) 6:2, 7:6, 6:2
Norrie (brit, 19.)–Ruud (norvég, 11.) 6:4, 6:7, 6:4, 6:3
Kecmanovics (szerb)–Paul (amerikai, 14.) 4:6, 6:3, 6:2, 6:7, 6:0
Alcaraz (spanyol, 2.)–Sang (kínai) 6:1, 6:1, 1:0-nál Sang feladta

A nyolcaddöntők párosítása

Djokovics (szerb, 1.)–Mannarino (francia, 20.)
Fritz (amerikai, 12.)–Cicipasz (görög, 7.)
Sinner (olasz, 4.)–Hacsanov (orosz, 15.)
De Minaur (ausztrál, 10.)–Rubljov (orosz, 5.)
Cazaux (francia)–Hurkacz (lengyel, 9.)
Borges (portugál)–Medvegyev (orosz, 27.)
Zverev (német, 6.)–Norrie (brit, 19.)
Kecmanovics (szerb)–Alcaraz (spanyol, 2.)

Borítókép: Alexander Zverev (Forrás: X/AusOpen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.