Sinner Budapestről indult a Grand Slam-cím felé, Fucsovics és Marozsán is legyőzte + videó

Jannik Sinner az idei Australian Open megnyerésével csatlakozott a Grand Slam-bajnokok köréhez. Az olasz teniszező pályafutásában fontos állomás volt Budapest: hazánk fővárosában vívta első ATP-főtáblás mérkőzését, amelyen három játszmában nyert Valkusz Máté ellen. Jannik Sinner máskor is játszott magyar teniszező ellen, Marozsán Fábián egyszer, Fucsovics Márton kétszer is legyőzte, utóbbinak azóta nagy fordítással vágott vissza.

2024. 01. 30. 16:43
Jannik Sinner Australian Open
Melbourne, 2024. január 29. Az olasz Jannik Sinner fotózáson vesz részt a Norman Brookes bajnoki trófeával Melbourne-ben 2024. január 29-én. Sinner az elõzõ nap 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3-ra legyõzte az orosz Danyiil Medvegyevet az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntõjében. MTI/EPA/AAP/James Ross Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még mindig Novak Djokovics vezeti a férfi teniszezők világranglistáját, a tény, hogy a legutóbbi három Grand Slam-tornából kettőt XXI. században született teniszező nyert meg, egyértelműen jelzi az idők szelét. Tavaly Wimbledonban Carlos Alcaraz, idén az Australian Open fináléjának végén Jannik Sinner ünnepelhetett. A két fiatal Grand Slam-bajnokban közös, hogy Marozsán Fábián már mindkettejüket legyőzte, sőt Jannik Sinner kétszer ellen is vereséget szenvedett, ráadásul mindkétszer Grand Slam-tornán. Az olasz teniszezőt kellemes emlékek is kötik hazánkhoz, első ATP-főtáblás mérkőzésének Budapest volt a helyszíne, ahol Valkusz Máté ellen nyert az első fordulóban.

Marozsán Fábián Jannik Sinner Australian Open
Marozsán Fábián a harmadik körig jutott az Australian Openen, amelyet Jannik Sinner nyert meg, kettejük eddigi egyetlen meccsén viszont a magyar játékos győzött (Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Sinner 2019-ben szerencsés vesztesként került a budapesti verseny főtáblájára, s az első fordulóban élt is a lehetőséggel, három játszmában nyert Valkusz Máté ellen, bár a középsőt 6:0-ra elveszítette. Sinnert akkor a második fordulóban a vajdasági Györe László állította meg.

– Az ellenfelemnek semmi extrát nem kellett csinálni az első szettben, amit hatvanszázalékos teljesítménnyel is megnyert. A másodikban aztán minden mindegy alapon kezdtem el játszani és ez bevált, de aztán a harmadikban egyetlen rossz pillanat döntött: a kettős hiba, amit ütöttem – idézi a Ripost Valkusznak a Sinner elleni vereség utáni értékelését.

Ahogy Sinnernek, úgy Valkusznak is mérföldkő volt az idei Australian Open, ez volt a magyar játékos első Grand Slam-főtáblás szereplése.

 

Mikor győzte le Marozsán Fábián Jannik Sinnert?

A Valkusz elleni budapesti mérkőzés nem az első meccs volt az immár Grand Slam-bajnok Sinner pályafutásában, amelyet magyar ellenféllel játszott. 2018-ban, egy egyiptomi ITF-versenyen Marozsán Fábián legyőzte az olaszt. Ők ketten azóta nem futottak össze, bár Marozsán tavalyi, lapunknak adott interjúja alapján az akkori győzelemnek már nem tulajdonít nagy jelentőséget.

– Döntő szettben nyertem ellene, más nem is nagyon rémlik arról a meccsről. Alcaraz legyőzése minden szempontból teljesen más volt. Más szint, más közeg, más ellenfél… – fogalmazott a magyar teniszező.

Medvegyev Fucsovics sorstársa lett

A legtöbb alkalommal a magyarok közül Fucsovics Márton lépett pályára Jannik Sinner ellen, ráadásul a négy egymás elleni mérkőzésükből hármat Grand Slam-tornán vívtak.

Fucsovics 2020-ban az Australian Openen, majd egy évvel később Wimbledonban is legyőzte Sinnert. Hogy ez mekkora szó: az olasz játékos pályafutása során mindössze három vereséget szenvedett nem kiemelt ellenféllel szemben GS-versenyen, ebből kettő Fucsovics Márton nevéhez fűződik.

A tavalyi Australian Openen majdnem meglett a harmadik Fucsovics-siker is, de kétszettes hátrányban Sinner űrteniszre váltott, és fordított a magyar játékos ellen. Egészen múlt vasárnapig ez volt Sinner egyetlen fordítása 0-2-ről, amikor az Australian Open döntőjében Danyiil Medvegyev Fucsovics Márton sorstársa lett.

Borítókép: Jannik Sinner az Australian Open-győzelemért kapott trófeával (Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.