Jannik Sinner, az új teniszcsillag titka a kártyapartikban is megnyilvánul

Új Grand Slam-bajnokot avatott a teniszvilág: a 2024-es Australian Open Jannik Sinner győzelmével ért véget. Az olasz játékos sorra verte a kiemelteket, Novak Djokovics és Danyiil Medvegyev legyőzésével tette fel a koronát a teljesítményére. Jannik Sinner a családjának és a stábjának is hálás, amikor viszont kínos helyzetbe hozta volna edzőjét, abból ő jött ki rosszul.

2024. 01. 29. 5:45
MEDVEGYEV, Danyiil ; SINNER, Jannik
Melbourne, 2024. január 28. Az olasz Jannik Sinner ünnepel, miután legyõzte az orosz Danyiil Medvegyevet az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntõjében Melbourne-ben 2024. január 28-án. MTI/EPA/AAP/Joel Carrett Fotó: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jannik Sinner az Australian Open döntőjében csatlakozott a Grand Slam-bajnokok köréhez. Az régóta nyilvánvaló volt, hogy erre jó esélye van, tavaly a US Open utáni időszakban pedig ő teniszezett a legjobb formában, az elmúlt években azonban többen is akadtak, akik az ATP Touron nyújtott erős teljesítményüket egyáltalán nem tudták Grand Slam-trófeára váltani. A huszonkét éves Jannik Sinner már biztosan nem jár így.

Jannik Sinner Australian Open
Jannik Sinner első Grand Slam-trófeájával, az Australian Open győztesének járó kupával (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

Az olasz játékos ráadásul a lehető legnehezebb úton jutott el a trófeáig. Egyetlen kiemeltet sem takarított el más az útjából, igaz, Sebastián Báez, a tavalyi elődöntős Karen Hacsanov és az „örökös negyeddöntős” Andrej Rubljov sem tudott Sinner ellen szettet nyerni.

Djokovics, Medvegyev és Alcaraz gratulációja

Könnyű feladatokról addig sem beszélhettünk, de Sinner negyedik kiemeltként az elődöntőbe jutásával mégiscsak a papírformát érvényesítette. Ezt követően viszont Melbourne egyeduralkodója, Novak Djokovics harminchárom meccses veretlenségi sorozatát szakította meg az Australian Openen, meggyőző játékkal.

– Jannik megérdemelten jutott a döntőbe, lemosott engem a pályáról. Hibátlanul játszott, pontosan adogatott, majd a következő ütései is bejöttek – méltatta a legyőzött világelső Sinnert.

Djokovics legyőzésénél Ausztráliában jelenleg nem létezik nehezebb feladat teniszben, de kétszettes hátrányból fordítani Grand Slam-döntőben sem tartozik a sima mutatványok közé, az Open-érában mindössze nyolcszor fordult ez elő. Danyiil Medvegyev lett az első, aki két ilyen fordításnak is a kárvallottja lett: két éve idén Jannik Sinner győzte le őt.

– Gratulálok Janniknak, végig küzdött, megérdemli a sikert. Aligha ez az utolsó Grand Slam-győzelme – mondta a döntő utáni díjátadón Medvegyev.

Egyetlen játékos van, aki a világranglistán megelőzi Sinnert, de az olasznak nem kellett legyőznie az Australian Open-trófea felé vezető úton. Carlos Alcaraz így sem mulasztotta el a gratulációt, a közösségi médiában üzent Sinnernek, aki karrierje legnagyobb riválisa lehet.

– Nagyon örülök neked, Jannik! Mindenkinél jobban megérdemled. Élvezd a pillanatot, barátom – üzent a húszéves spanyol.

Jannik Sinner és az üres termek

Sinner a vérmérséklete alapján eléggé elüt a fenti hármastól. Míg Djokovics, Alcaraz és Medvegyev érzelmei jellemzően könnyen leolvashatók egy-egy meccs alatt, Sinner sokkal visszafogottabb. Amikor a sikere különlegességéről kérdezték, meglepő tényre világított rá.

– Egyre kevesebb az ember az öltözőben, a kajáldában. Ettől már úgy érzi az ember, hogy jól teljesít a tornán. A negyeddöntőktől kezdve már minden üresnek tűnt, ami nagyon jó érzés.

Sinner a győzelmi beszédében a szüleinek is köszönetet mondott, amiért nem tántorították el attól, hogy kövesse az álmát, amikor az alpesi sí helyett a teniszt választotta. A család egyébként nem utazott el Jannik nagy meccsére, sőt, a bátyja éppen a Cortina d’Ampezzó-i alpesisí-világkupaversenyen látott el felelősségteljes feladatot, a mentőcsapat vezetőjeként sajnos sok dolga akadt.

Sinner edzője nem kertelt

A beszédek és a nyilatkozatai alatt Sinner néha sótlan figurának tűnhet, de az Australian Openen is bizonyította, hogy ez nincs így. Igaz, megkapta a magáét edzőjétől. Az olasz teniszező kipróbálta magát a sajtótájékoztató túloldalán, s megkérdezte Darren Cahillt, milyen Sinner edzőjének lenni.

– A legrosszabb. Keveset fizet, és állandóan veszítek kártyában – mondta az ausztrál szakember, aki csak félig viccelt.

Cahill szerint ugyanis kártyázás közben is megnyilvánul Sinner nyertes mentalitása, ami a teniszsikereiben is kulcstényező. S egy másik fontos faktor éppen maga Cahill lehet, aki másfél éve kezdett el Sinner stábjában dolgozni, s immár a negyedik tanítványát vezette Grand Slam-címre Lleyton Hewitt, Andre Agassi és Simona Halep után.

Sinner azonban tudja, hogy az elmúlt hónapok óriási fejlődése és még az első Grand Slam-trófea sem a csúcsot jelenti számára.

– Nagyon boldog vagyok, de tudom, hogy mostantól még keményebben kell dolgoznom, mert az ellenfelek meg akarják rám találni az ellenszert. Készen kell állnom – szögezte le a friss Australian Open-bajnok Sinner.

Borítókép: Jannik Sinner a meccslabda beütése után (Fotó: MTI/EPA/AAP/Joel Carrett)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.