Djokovics mélyponton, ilyen verésben még nem volt része

Novak Djokovics az Australian Open vasárnapi fináléja helyett a repülőtérre veszi irányt Melbourne-ben, miután a Grand Slam-tornák rekordbajnoka az elődöntőben simán kikapott a 22 éves Jannik Sinnertől. Az olasz teniszező még sosem járt ilyen magasságban egy GS-viadalon sem, Djokovics pedig ilyen mélységben.

2024. 01. 26. 13:11
Australian Open - Day 13 Novak Djokovics
epa11105097 Novak Djokovic of Serbia reacts during a press conference after losing the Men's semi final match against Jannik Sinner of Italy at the Australian Open tennis tournament in Melbourne, Australia, 26 January 2024. EPA/MAST IRHAM Fotó: MAST IRHAM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az nem jelent óriási meglepetést, ha Jannik Sinner legyőzi Novak Djokovicsot, a 2023-as év végi három egymás elleni mérkőzésük közül kétszer sikerült neki. De arra vélhetően kevesen számítottak, hogy az olaszok üdvöskéje a saját királyságában, az Australian Open elődöntőjében lemossa a pályáról a tízszeres győztest.

Australian Open - Day 13 Jannik Sinner nagy tettet hajtott végre Djokovics lesöprésével
Jannik Sinner nagy tettet hajtott végre Djokovics lesöprésével Fotó: EPA/James Ross

Pedig pénteken ez történt. Djokovics az első két szettben mindössze három játékot tudott nyerni, és bár a harmadik játszmára feljavult, és rövidítésben az övé is lett a szett, a negyedikben 2:1-nél elveszítette az adogatását, Sinner pedig végigvitte a bréket. A 22 éves játékos 6:3-mal húzta be a negyedik szettet, ezzel pályafutása során először Grand Slam-döntős. Vasárnap Alexander Zverev vagy Danyiil Medvegyev legyőzésével az első trófeáját is megszerezheti.

 

Djokovics sokkolta önmagát

Sinner rászolgált arra, hogy idáig jusson, ezt természetesen Djokovics is elismerte.

– Először is szeretnék gratulálni Janniknak. Megérdemelten jutott ő a döntőbe, lemosott engem a pályáról. Valójában inkább a saját játékom színvonala sokkolt, hiszen semmit sem csináltam jól az első két szettben. Az igazat megvallva, nem emlékszem rá, hogy valaha is ilyen rosszul játszottam volna egy Grand Slam-mérkőzésen 

– vallotta be a világelső, aki szerint nem csak pénteken volt árnyéka önmagának. – Nem tudtam kihozni magamból a maximumot az egész tornán, csak a Mannarino elleni teljesítményemmel voltam elégedett. Persze elődöntőbe jutni nem rossz eredmény, de én mindig a legjobbat várom el magamtól.

 

Érthető Djokovics letörtsége, már csak azért is, mert Sinner ellen olyasmi történt vele, ami Grand Slam-tornán soha korábban: egyetlen bréklabdája sem volt egy befejezett meccsen. – Ez sok mindent elmond a mérkőzésről. Ő hibátlanul játszott, pontosan adogatott, majd a következő ütései is bejöttek, nekem viszont a ritörnjeim is gyengék voltak, de a tenyeresemmel és a fonákommal sem vagyok elégedett.

A szerb klasszis a történtek ellenére pozitívan tekint előre, 36 évesen sem a visszavonuláson agyal. – Nagy reményekkel várom az idény további részét. Nem hiszem, hogy ez a vereség lenne a vég kezdete – fogalmazott a 25. Grand Slam-győzelmére hajtó Djokovics. Bár abban nem biztos, hogy a következő trófeáját felségterületén, a Roland Garroson hódítja el. – Ha Nadal elindul, akkor ő lesz a fő esélyes. Ahogy Alcaraz és Sinner is jól szerepelhet. Persze addig még eltelik néhány hónap.

Borítókép: Novak Djokovics a kiesését követő sajtótájékoztatón (Fotó: EPA/Mast Irham)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.