Egy korszak vége? Sinner lepüfölte Djokovicsot a pályáról az AO elődöntőjében

Jannik Sinner négy szettben, 6:1, 6:2, 6:7, 6:3-ra legyőzte a világelső Novak Djokovicsot az Australian Open elődöntőjében. Djokovics hat év után vesztett először meccset Melbourne-ben, Sinner néhány hónapon belül harmadszor is megverte őt. Lezárult egy nagy korszak? A vasárnapi fináléban a Medvegyev–Zverev mérkőzés győztese lesz Sinner ellenfele.

2024. 01. 26. 8:09
Sinner, Djokovics
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sinner adogatásával kezdődött a mérkőzés, és az olasz magabiztosan hozta a játékot. Majd ezután rögtön brékelte Djokovicsot. A világelső a saját szempontjából 0:3-nál hozta az első gémet. Sinner 4:1-nél ismét brékelt, majd kiszerválta és 6:1-re hozta a szettet. Hideg zuhany...

Jannik Sinner, Novak Djokovics, Australian Open, AO, elődöntő, Alcaraz, új uralkodó, új korszak
Mégsem Alcaraz, hanem Jannik Sinner lesz a tenisz új uralkodója Novak Djokovics után? Forrás: X

A második játszma hasonlóan alakult. Djokovics ismét kétszer is elvesztette az adogatását, Sinner ezt a szettet 6:2-re nyerte. Djokovicsnak egyszerűen nem volt ellenszere Sinner kemény ütéseire, az olasz irányította a mérkőzést.

 

Djokovics a harmadik játszmára összekapta magát

Djokovics szenvedett, de a harmadik játszmára összekapta magát. Rögtön az első játékban Sinner bréklabdáig jutott, de Djokovics megmenekült. Ezután 6:6-ig mindketten hozták a saját szervájukat, 5:5, 40-40-nél a nézők hangos viselkedése miatt rövid kényszerszünetet is el kellett rendelni.

6:6 után következett a rövidítés, aminek ugyebár Novak Djokovics a specialistája. Eleinte a szerb volt előnyben, volt egy minibréke, de Sinner fordított, s 5-4-nél a szettért és meccsért szerválhatott. Csak az egyiket hozta, de 6:5-nél így is meccslabdája volt. A szerb egyenlített 6:6-ra, sőt hozta mindkét szerváját, és 7-6-nál neki volt szettlabdája. S értékesítette is. Novak Djokovicsot nem lehet leírni.

 

40-0-ről elvesztett adogatójáték

A negyedik szett a negyedik játékban dőlt el. Djokovics adogatóként már 40-0-re vezetett, ezután Sinner befutott egy már-már reménytelen labdát, és a hosszú karjainak, lábainak köszönhetően pontosan keresztbe is helyezte. Az olasz zsinórban öt pontot szerezve ismét brékelt, s 3:1-re elhúzott. Innen már nem volt visszaút. 5:3-nál Sinner a mérkőzésért szervált, és nem remegett meg a keze, lezárta a meccset, 6:1, 6:2, 6:7, 6:3-ra győzött.

 

Sinner néhány hónapon belül harmadszor győzte le Djokovicsot

Jannik Sinner először tavaly az ATP-világbajnokság csoportkörében győzte le Djokovicsot, igaz, a világelső a döntőben visszavágott. Majd a Davis-kupa rájátszásában, az Olaszország–Szerbia elődöntőben ismét Sinner nyerte kettejük meccsét, ami az olaszok továbbjutását, majd végső győzelmét jelentette. Igaz, kettejük mérlegében összesítésben még így is Djokovics vezetett 4-2-re.

Az előző esztendő vége már azt ígérte, 2024 Sinner éve lehet. Melbourne-ben ezt mindjárt igazolhatja. De ennél talán bátrabban is fogalmazhatunk. Talán végleg lezárul a férfitenisz, avagy Novak Djokovics nagy korszaka.

Persze illik óvatosan fogalmazni. Djokovicsot egyszer már leírták, miután tavaly elvesztette a wimbledoni döntőt Carlos Alcaraz ellen, ami után látványosan visszavágott, és megnyerte a US Opent, sőt az ATP-vb-t is. Ám miközben Alcaraz fejlődése megtorpant, Jannik Sinner feltartóztathatatlanul tör előre. Annyira erősen, keményen üt a labdát, hogy Djokovics képtelen azt ellensúlyozni. 

Az mindenesetre biztos, hogy Djokovics 2018 után ismét meccset vesztett Melbourne-ben, s az Australian Openen nem nyeri meg a 25. Grand Slam-trófeáját.

A vasárnapi fináléban a Medvegyev–Zverev mérkőzés győztese lesz Sinner ellenfele.

 

Borítókép: A meccs előtt még nagy volt a barátság Sinner és Djokovics között (Forrás: X)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.