Elátkozott szezon: Shiffrin is bukott, de nem ő járt a legrosszabbul + videó

Pénteken kezdődött a női alpesi sízők hosszú hétvégéje Cortina d'Ampezzóban, ahol a 2026-os olimpiai versenyeket is tartják majd. Sokan rossz emléket gyűjtöttek az ötkarikás játékokra: látványos bukása ellenére a súlyos sérüléseket elkerülte az amerikai klasszis, Mikaela Shiffrin, a lesiklás olimpiai bajnoka, Corinne Suter viszont elszakította a keresztszalagját. Az alpesisí-idényekben mindig vannak sajnálatos sérülések, idén azonban tényleg a legnagyobb klasszisok dőlnek ki sorra: már véget ért az idény Mikaela Shiffrin legnagyobb riválisa, Petra Vlhová számára is, míg a férfiak közül kiszállt az amerikai síző barátja, Aleksander Aamodt Kilde, a szintén korábbi összetett világkupa-győztes Alexis Pinturault és az osztrák Marco Schwarz is.

2024. 01. 27. 7:43
SHIFFRIN, Mikaela
Cortina d'Ampezzo, 2024. január 26. Az amerikai Mikaela Shiffrin a nõi alpesi sí világkupa lesiklóversenye elõtt az olaszországi Cortina d'Ampezzóban 2024. január 26-án. Shiffrin a verseny közben elveszítette az egyensúlyát, bukott, és megsérült, majd helikopterrel kórházba szállították. MTI/AP/Gabriele Facciotti Fotó: MTI/AP/Gabriele Facciotti
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden szempontból őrült verseny zajlott az olimpiai lejtőn. Cortina d'Ampezzo két évvel a következő téli olimpia előtt a hét végén a női alpesi sízőket látja vendégül, s már az első verseny, a pénteki lesiklás szedte az áldozatokat. Megsérült a példátlan, századik világkupasikeréhez közelítő Mikaela Shiffrin is, a további olaszországi versenyeket biztosan kihagyja, de még így is jobban járt, mint a látványra sokkal kevésbé veszélyes mutatvány után keresztszalag-szakadást szenvedett Corinne Suter. A versenyt sok megszakítás után befejezték, s a dobogóra öten is felállhattak, a harmadik helyen ugyanis hármas holtverseny alakult ki.

GOGGIA, Sofia; VENIER, Stephanie; GUT-BEHRAMI, Lara
Mikaela Shiffrin ezúttal nem állhatott a dobogóra, öt másik síző viszont igen (Fotó: MTI/AP/Alessandro Trovati)

Az osztrák Stephanie Venier győzelme meglepetés, a második helyezett Lara Gut-Behrami már megkönnyebbült, amikor az egyik harmadik, a lesiklásban legjobbnak számító Sofia Goggia nem előzte őt meg. Goggia mellett két további meglepetésember, Christina Ager és Valérie Grenier ünnepelhetett még a dobogón.

Shiffrin bukása sajnos illik az elátkozott idénybe

Ünneplésről szó sem lehetett Mikaela Shiffrin esetében. Az amerikai síző már vezeti az örökranglistát a vk-győzelmek számában, s reálisnak tűnt, hogy még a 2023/24-es idényben eléri a százas álomhatárt, múlt héten, Jasnában a kilencvenötödik győzelmének örülhetett.

Cortina d'Ampezzóban viszont Shiffrin csak annak örülhetett, hogy az ijesztő bukását megúszta komolyabb sérülések nélkül. Az biztos, hogy a szombati és a vasárnapi versenyt kihagyja, akárcsak a keddi, kronplatzi óriás-műlesiklást, de az igazán komoly sérüléseket elkerülte, azaz még van remény arra, hogy látjuk az idényben síelni az amerikai klasszist, aki toronymagasan vezeti az összetett világkupát.

Shiffrinhez hasonlóan a német Emma Aicher is megsérült a maga bukásában a pénteki versenyen, a legrosszabbul viszont a lesiklás olimpiai bajnoka, Corinne Suter járt, pedig ő nem is esett el. A svájci látványosan lelassított és megállt a pályán, s a vizsgálatok kimutatták, hogy nem véletlenül: elszakadt a keresztszalagja, azaz hosszú kihagyás vár rá.

Suter már nem az első klasszis, akinek a 2023/24-es idénye végére sérülés tesz pontot. Így járt éppen hazai pályán a szlovák Petra Vlhová, aki Shiffrin legnagyobb riválisa lehetett volna az összetett pontversenyben.

A férfiak között pedig kidőlt már a korábbi összetett világkupagyőztes Alexis Pinturault és Aleksander Aamodt Kilde – utóbbi alkotja Shiffrinnel az alpesi sí álompárját –, valamint az idei összetettre hajtó Marco Schwarz is.

Shiffrin bukása

Borítókép: Mikaela Shiffrin néhány versenyt biztosan kihagy, de járhatott volna rosszabbul is (Fotó: MTI/AP/Gabriele Facciotti)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.