Elmentek az otthonába, elvették az értékes kincsét, nem bánja

Immár nem a svéd Ingemar Stenmark az abszolút rekorder az alpesi sí világkupában aratott győzelmek számát tekintve. Mikaela Shiffrin Aréban előbb beállította, majd megdöntötte a csúcsot.

Magyar Nemzet
2023. 03. 12. 10:00
STENMARK, Ingemar; SHIFFRIN, Mikaela
Are, 2023. március 11. Az amerikai Mikaela Shiffrin 87-es számmal ellátott kalapban, miután gyõzött a nõi alpesi sí világkupa mûlesiklásában a svédországi Aréban 2023. március 11-én. Shiffrin 87-edszer lett elsõ világkupafutamon, és ezzel megelõzte az eddigi csúcstartó svéd Ingemar Stenmarkot. MTI/AP/Alessandro Trovati Fotó: MTI/AP/Alessandro Trovati
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikaela Shiffrin megdöntötte Ingemar Stenmark rekordját. Az amerikai síző éppen a korábbi csúcstartó hazájában, Svédországban lépett a világkupafutam-győzelmek rangsorának élére: pénteken az óriás-műlesiklást, szombaton a műlesiklást nyerte meg Aréban. Shiffrin 87 sikernél jár, ennyit korábban soha senki nem szerzett az alpesisí-világkupában.

Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin úton a rekord felé. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Pontus Lundahl

Shiffrin szombati sikerével már tizenhárom vk-győzelemnél jár az idényben, amely során előbb a nők között, majd abszolút értelemben is rekorder lett. Már a jövő heti, soldeui vk-döntő előtt biztos, hogy az óriás-műlesiklás és a műlesiklás kristálygömbjét, valamint az összetett pontversenyt is megnyeri idén.

Ám amíg a kristálygömbök már-már megszokottak az amerikai síző karrierjében, a futamgyőzelmi rekordjának megdöntése már egészen más kategória.

– Nagyon büszke vagyok mindkét futamban mutatott sízésemre. Az egész szezon hihetetlen – örvendezett a tegnapi futam után Shiffrin.

Az amerikai síző kiemelte, hogy nem is a számok miatt különleges a rekord, hanem a győzelmekhez köthető élmények miatt. Aréban édesanyjával és testvérével ünnepelhetett.

Shiffrin éppen a svédországi helyszínen szerezte első győzelmét is, s most a rekord is itt lett meg, éppen a korábbi csúcstartó, Ingemar Stenmark hazájában.

A svéd klasszis egyáltalán nem bánta, hogy odaveszett a csúcsa, már évek óta fel volt erre készülve.

– Jobban megérdemli a rekordot, mint bárki más. Nagyszerű síző és nagyon szimpatikus ember is. Már évek óta mondtam, hogy eljut száz világkupa-győzelemig is, és ezt továbbra is tartom – méltatta Shiffrint Stenmark.

Hogy hány győzelemnél áll majd meg Mikaela Shiffrin rekordja, az persze nagyban múlik azon is, hogy meddig versenyez az amerikai klasszis. Ideje bőven van még, mindössze huszonhét éves.

Borítókép: Shiffrin kalapján már ott a rekordra utaló 87-es szám (Fotó: MTI/AP/Alessandro Trovati)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.