A visszavonult sztár nyert aranyat, aktív honfitársai nem

A férfiak műlesiklóversenyével ért véget a franciaországi alpesisí-világbajnokság. A verseny a norvég Henrik Kristoffersen győzelmét hozta, aki korábbi riválisa, Marcel Hirscher lécein teljesítette a pályát. Az osztrákok közül csak a négy éve visszavonult szuperklasszis ünnepelhetett aranyat a vb-n, Ausztria 1987 óta először zárta győzelem nélkül az alpesisí-világbajnokságot. S kis híja volt, hogy Görögország is megelőzze Ausztriát az éremtáblázaton.

2023. 02. 19. 15:46
AJ Jinnisz Henrik Kristoffersen Alex Vinatzer
Alpesi sí világbajnokság Franciaország műlesiklás 2023 Fotó: NTB/Lise Aaserud
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria nagyhatalom az alpesi síben, s ennek megfelelően rendre aranyérmet szerez a sportág világversenyein. Az osztrákok rengeteg klasszist is adtak a sportágnak, az előző évtized például Marcel Hirscher sikereiről szólt, aki rekordot jelentő nyolc összetett világkupát nyert egymás után, 2019-ben kétszeres olimpiai és hétszeres világbajnokként vonult vissza. A sportágnak azonban ma is fontos szereplője, immár a sílécmárkája van jelen a sportág legmagasabb szintjén, többek között korábbi vetélytársa, Henrik Kristoffersen is ezekkel versenyez. Az osztrákok közül viszont senki, a csapat szabályai erre nem adnak lehetőséget.

Henrik Kristoffersen Marcel Hirscher lécein
Henrik Kristoffersen korábbi vetélytársa, Marcel Hirscher lécein nyerte meg a régóta várt vb-aranyat (Fotó: NTB/Lise Aaserud)

Kristoffersen a Hirscher-érában az osztrák utódjának tűnt, az osztrák szuperklasszist leginkább szorongató sízők szűk körébe tartozott. 2019-ben Hirschert legyőzve nyert vb-aranyat óriás-műlesiklásban, 2016-ban pedig a műlesiklás vk-pontversenyében bizonyult jobbnak az osztráknál, aki azért párharcaik többségét megnyerte.

A norvégot azonban utolérték a riválisok, szüksége is volt a változatosságra, a 2022/23-as idényre váltott a Hirscher fémjelezte új márka léceire. Világkupaversenyen már ünnepelhettek közös sikert, úgy tűnt azonban, hogy a világbajnokság nem tartogathat hasonló eredményt.

Kristoffersen óriás-műlesiklásban lemaradt a dobogóról, csak ötödik lett, a műlesiklás első futamát pedig a tizenhatodik helyen zárta. A második futamban nagyszerűen síelt, különösen a pálya alsó szakaszán, de ezzel együtt is valószínűtlennek tűnt, hogy tizenöt síző sem tudja megtartani vele szemben az előnyét.

Ahogy egyre fogytak a riválisok, Kristoffersen egyre jobban izgult, már szinte remegett a célban. Honfitársa, a félig brazil Lucas Braathen hibája után a dobogó már biztossá vált. Más kérdés, hogy a norvég edző bosszankodott: Kristoffersen évek óta hazája válogatottjától külön készül.

A – nem elírás – görög Alexandrosz Joannisz Jinnisz Kristoffersen mögé, a második helyre érkezett be, ezzel biztossá tette hazája történetének első világbajnoki érmét a sportágban.

Utolsóként az osztrák Manuel Feller előzhette volna meg Kristoffersent, akire óriási nyomást helyeztek a korábbi versenyszámok. Ausztria ugyanis aranyérem nélkül várta az utolsó viadalt, s Feller sem tudott ezen javítani: 1987 óta először zárult osztrák arany nélkül alpesisí-világbajnokság.

Legalábbis az aktív osztrák versenyzők nem ünnepelhettek győzelmet, csak a visszavonult Marcel Hirscher.

S ha Jinnisz megverte volna Kristoffersent, akkor még Görögország is megelőzte volna az osztrákokat az éremtáblázaton…

 

Alpesisí-világbajnokság, Franciaország

Férfiműlesiklás
1. Henrik Kristoffersen (norvég) 1:39,50 perc
2. AJ Jinnisz (görög) + 0,20 másodperc
3. Alex Vinatzer (olasz) + 0,38
(…)
41. Úry Bálint (magyar) + 8,16
42. Szőllős Barnabás (izraeli) +8,46

A főverseny további két magyar színekben síző indulója közül Trunk Tamás a második, Kékesi Márton az első futamban esett ki. 

 

A világbajnokság hősei

Egyetlen versenyző nyert két aranyérmet is a franciaországi világbajnokságon. A férfiak összetett világkupáját is vezető svájci Marco Odermatt óriás-műlesiklásban papírforma-, lesiklásban kisebb meglepetésgyőzelmet aratott. Svájc meg is nyerte a éremtáblázatot, Odermatt duplája mellett Jasmine Flury szerzett még aranyérmet az országnak, szintén lesiklásban.

Korai drámája ellenére Mikaela Shiffrin lett a világbajnokság legeredményesebb női versenyzője, az amerikai klasszis az óriás-műlesiklást megnyerte, míg szuperóriás-műlesiklásban és műlesiklásban ezüstérmes lett. Shiffrin eseménydús világbajnoksága alatt szakított edzőjével, pedig Mike Day hét éve segítette minden idők egyik legeredményesebb sízőjének munkáját. A sportág álompárjából kis híján ezüstduó lett Franciaországban: Shiffrin barátja, a norvég Aleksander Aamodt Kilde két második helyet szerzett, szuperóriás-műlesiklásban egyetlen századmásodperccel maradt le az aranyról, így a korábbi összetett vk-győztes Kilde továbbra sem mondhatja világbajnoknak magát.

Bár az osztrákok történelmi mélypontra kerültek, egyik versenyzőjük, Marco Schwarz büszke lehet az elmúlt két hét teljesítményére: ő ugyanis ritkán látott sokoldalúságot mutatott, mind az öt hagyományos egyéni számban az első hat között végzett, egy ezüst- és egy bronzéremmel távozhat Franciaországból. A hatodik egyéni versenyt, a párhuzamos óriás-műlesiklást a német Alexander Schmid nyerte – Németországnak férfi versenyző legutóbb az 1989-es világbajnokságon szerzett aranyat alpesi síben.

A magyar színeket képviselő versenyzők közül Tóth Zita érte el a legjobb helyezést, aki óriás-műlesiklásban a negyvenedik helyen zárt. Az izraeli színekben síelő Szőllős Barnabás kombinációban tizenegyedik helyen végzett.

A franciaországi alpesisí-világbajnokság aranyérmesei

Férfiak
Lesiklás: Marco Odermatt (Svájc)
Műlesiklás: Henrik Kristoffersen (Norvégia)
Óriás-műlesiklás: Marco Odermatt (Svájc)
Szuperóriás-műlesiklás: James Crawford (Kanada)
Kombináció: Alexis Pinturault (Franciaország)
Párhuzamos óriás-műlesiklás: Alexander Schmid (Németország)

Nők
Lesiklás: Jasmine Flury (Svájc)
Műlesiklás: Laurence St-Germain (Kanada)
Óriás-műlesiklás: Mikaela Shiffrin (Egyesült Államok)
Szuperóriás-műlesiklás: Marta Bassino (Olaszország)
Kombináció: Federica Brignone (Olaszország)
Párhuzamos óriás-műlesiklás: Maria Therese Tviberg (Norvégia)

Vegyes
Csapatverseny: Egyesült Államok

Borítókép: Három boldog dobogós: AJ Jinnisz az ezüsttel is sporttörténelmet írt, Henrik Kristoffersen végre világbajnok lett műlesiklásban, Alex Vinatzer első egyéni vb-érmét nyerte (Fotó: NTB/Lise Aaserud)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.