időjárás 20°C Benedek 2023. március 21.
logo

Újra kezdődik a kálvária? Shiffrin drámája a vb első napján

Koczó Dávid
2023.02.06. 15:17 2023.02.06. 16:12
Újra kezdődik a kálvária? Shiffrin drámája a vb első napján

A nők kombinációjával kezdődött el hétfőn az alpesisí-világbajnokság Franciaországban. Az első aranyérmet Federica Brignone szerezte meg Méribelben, miután a nagy esélyes, Mikaela Shiffrin néhány kapuval a cél előtt hibázott és kiesett.

Mikaela Shiffrin szenzációs idényt fut. Az amerikai alpesi síző megdöntötte honfitársa, Lindsey Vonn csúcsát, immár a nők között övé a legtöbb világkupa-győzelem (85), és jó esélye van rá, hogy az idény végéig megelőzze az abszolút rekordert, a svéd Ingemar Stenmarkot (86) is. A franciaországi világbajnokság első versenynapja azonban Shiffrin pekingi drámáját idézte.

Mikaela Shiffrin Peking
Mikaela Shiffrin Pekingben összetört (Fotó: AFP)

Shiffrin a tavalyi téli olimpián egyetlen technikai számban sem tudott befejezni futamot, s úgy nyilatkozott a világbajnokság előtt, hogy nagy teher kerülne le a válláról, ha az idei franciaországi vb-n hamar megszerezné az első aranyérmét.

Erre minden esélye megvolt a kombinációban. Az első futamot, a szuperóriás-műlesiklást a hatodik helyen zárta, 0,96 másodperccel a futamgyőztes Federica Brignone mögött. Műlesiklásban azonban papíron Shiffrin sokkal jobb az olasznál.

A szlalompálya jelentős részén jobban is síelt Shiffrin, úgy tűnt, hogy századmásodpercek dönthetnek majd a két síző között az aranyéremről, csakhogy néhány kapuval a cél előtt az amerikai hibázott és kiesett. Egészen pontosan hivatalosan kizárták, hiszen besíelt a célkapu alatt, de a lényegen ez nem változtat.

Shiffrin vállára egy újabb mázsa teher került a világbajnokság további számaira.

 

Brignone győzelme Shiffrin hibája után már nem forgott veszélyben, a 2020-as összetett világkupa-győztese nagy világversenyen (vb vagy olimpia) először lett aranyérmes, s kombinációban ez volt egyben Olaszország első vb-címe is.

Brignone mögött a szám korábbi kétszeres világbajnoka, Wendy Holdener végzett a második, míg az osztrák Ricarda Haaser a harmadik helyen.

Az izraeli színekben versenyző Szőllős Noa a tizenhetedik helyen végzett a kombinációban.

Tizenegy fős magyar csapat

Kékesi Márton az egyetlen a magyar válogatott tagjai közül, aki már a vb első hetében versenyez, szuperóriás-műlesiklásban áll rajthoz. Óriás-műlesiklásban Kékesi mellett Úry Bálint, Szabó-Szélyes Szilárd és a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon aranyérmes Bányai Attila szerepel. A műlesiklásban utóbbi kettőt Trunk Tamás és Hozmann Rudolf váltja.

A nőknél Tóth Zita, Hozmann Szonja és Junia Brigitta mindkét technikai számban versenyez, míg Polányi Lili óriás-műlesiklásban, Majtényi Hanna pedig szlalomban indul.

Borítókép: Mikael Shiffrin a franciaországi vb-t is rosszul kezdte (Fotó: MTI/AP/Gabriele Facciotti)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.