A családi tragédia és az olimpia mélypontja után meglett a csúcs

Szombaton még nem sikerült, vasárnap már igen. Mikaela Shiffrin a Kranjska Gora-i versenyhétvége második óriás-műlesikló viadalát megnyerte, ezzel nyolcvankettedik sikerét aratta a világkupában, azaz az amerikai síző beállította honfitársa, Lindsey Vonn rekordját, a nők között immár senkinek nincs nála több győzelme. S ha jó formáját megtartja, még ebben az idényben megdöntheti Ingemar Stenmark abszolút csúcsát is.

2023. 01. 08. 13:24
SHIFFRIN, Mikaela
Semmering, 2022. december 28. A gyõztes amerikai Mikaela Shiffrin ünnepel az eredményhirdetésen a nõi alpesisízõk világkupa-sorozatának Semmeringen rendezett óriás-mûlesikló viadala után 2022. december 28-án. MTI/AP/Piermarco Tacca Fotó: MTI/AP/Piermarco Tacca
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mikaela Shiffrin úgy érkezett Kranjska Gorába, hogy két lehetősége lesz beállítani Lindsey Vonn csúcsát. A szombati óriás-műlesiklás váratlan eredményt hozott: miután az előző öt világkupaversenyét megnyerte, Shiffrin a szlovéniai helyszínen csak hatodik lett, a versenyt pedig a kanadai Valérie Grenier nyerte, aki korábban még dobogóra sem állhatott. Vasárnap viszont már senki nem tudta megállítani Shiffrint, a második Kranjska Gora-i óriás-műlesiklást megnyerte, így már neki is nyolcvankét világkupagyőzelme van, mint nagy elődjének.

Mikaela Shiffrin alpesi sí
Mikaela Shiffrin a lejtőn (Fotó: MTI/EPA/EXPA/Dominik Angerer)

Shiffrin a vasárnapi első futamot megnyerte, így a másodikban utolsóként síelhetett, s amikor az első helyre ért be, hivatalossá is vált a csúcsbeállítás. Nem bízta a véletlenre a huszonhét éves klasszis, a második futamban is az övé lett a legjobb idő.

– Nagyon izgultam a rajtban, talán a nyolcvankettő miatt. Nagyon jól akartam síelni, és sikerült – mondta a csúcsbeállítást jelentő sikere után örömkönnyeivel küzdve Mikaela Shiffrin.

Az amerikai klasszis mögött az olasz Federica Brignone és a svájci Lara Gut-Behrami végzett dobogón a versenyen. Az összetett világkupában Shiffrin előnye már négyszáz pont fölé nőtt a vasárnap negyedik helyen zárt szlovák Petra Vlhová előtt, a szakági pontversenyben viszont még csak megközelítette az éllovas olasz Marta Bassinót.

Mikaela Shiffrin útja a rekordig

Mikaela Shiffrin nagyon fiatalon megjelent az alpesi sí nemzetközi élmezőnyében. Tizenhat éves sem volt még, amikor 2011-ben bemutatkozott a világkupában. Néhány hónappal később már dobogóra állhatott, 2012 végén pedig, tizenhét esztendősen megszerezte az első világkupa-győzelmét.

Akkoriban honfitársa, Lindsey Vonn volt a sportág legnagyobb női sztárja, aki a gyors számokban (lesiklás, szuperóriás-műlesiklás) külön kategóriát képviselt, s végül nyolcvankét vk-győzelemnél állt meg. A korábbi női rekord hatvankettő siker volt, az abszolút csúcsot viszont hiába üldözte Vonn, az végül a svéd Ingemar Stenmarké maradt, nyolcvanhattal.

Miközben Vonn döntögette a rekordokat, Shiffrinnek is jutott: 2014-ben, Szocsiban tizennyolc évesen a műlesiklás legfiatalabb olimpiai bajnoka lett. A 2015/16-os idényben sérülés hátráltatta, utána viszont csúcsformában tért vissza, és huszonegy évesen életében először megnyerte az összetett világkupát.

Ekkoriban már olyan ütemben nyerte a versenyeket, hogy elindult a számolgatás: Vonn még épülő rekordja meddig lesz biztonságban. S a generációk rivalizálásához hozzátett a két amerikai kiválóság fagyos viszonya is.

Vonn végül 2019-ben vonult vissza, abban az évben, amikor Shiffrin a legjobb idényét zárta: két világbajnoki címet és új csúcsot jelentő tizenhét vk-versenyt nyert, az összetett mellett pedig a négyből három szakág pontversenyét. Úgy tűnt, megállíthatatlan.

– Ez a szezon a legvadabb álmaimat is felülmúlta, én fel sem fogtam idény közben, hogy ennyit nyertem – jellemző az akkori nyilatkozata Shiffrinre, a rekordokat sem tudatosan üldözi.

A következő idényben kicsit lassabb ütemben jöttek a sikerek – bár így is nyert mind a négy fő szakágban legalább egy versenyt. Aztán jött a családi tragédia: édesapja, aki nagy szerepet játszott abban, hogy Mikaelából alpesi síző lett, egy otthoni baleset következtében elhunyt. Shiffrint nagyon megviselte a gyász, sok versenyt kihagyott, s még abban sem volt teljesen biztos, hogy valaha visszatér a motivációja.

Végül ott volt a következő idény elején a rajtnál, de a dominanciája nem tért vissza vele együtt. A 2020/21-es idényt három vk-győzelemmel zárta, a világbajnokság mentette meg az idényét, amelyen mind a négy számban érmet nyert, amelyben rajthoz állt, s kombinációban először lett világbajnok.

Egy évvel később viszont a pekingi olimpia az idény mélypontja volt. A sokoldalúsága ellenére is fő specialitásának számító technikai számok pályái közül egyet sem tudott teljesíteni, és rendkívül elkeseredett nyilatkozatot tett.

– Mindez arra sarkall, hogy kételyeim legyenek az elmúlt tizenöt évem miatt. A saját síelésemről, a szlalomról és a versenyzői mentalitásomról, mindenről, amiről azt gondoltam, hogy jól csinálom. Biztos, hogy sok mindent át kell gondolnom.

Hogy erre tényleg szükség volt-e, azt csak ő tudhatja, viszont a pekingi kudarcok mintha visszazökkentették volna a dominancia útjára. Az elmúlt idényt újra összetett világkupagyőztesként zárta, a 2022/23-as idényben pedig már több, nyolc vk-sikernél jár, mint amennyivel az elmúlt három szezon bármelyikében végzett.

Ilyen ütemben nemcsak Vonn, hanem Stenmark rekordjának megdöntése sincs messze. Igaz, Shiffrin egyáltalán nem emlegeti annyit a svéd csúcsát, mint annak idején a rekordot görcsösen üldöző Vonn. Talán éppen ezért lesz ő az, aki túl tudja szárnyalni a nyolcvanhatot is.

 

Borítókép: Mikaela Shiffrin már nyolcvankét vk-győzelmet ünnepelhetett pályafutása során (Fotó: MTI/AP/Piermarco Tacca)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.