Frida Karlsson: A százezer eurós pénzdíj kárpótlás az ájulásért

Szerencsére csak drámába és nem tragédiába torkollott az idei Tour de Ski sífutókörverseny női befutója. A hét szakaszból álló sorozat győztese, a svéd Frida Karlsson nem csupán összesett, el is ájult a célban. Hosszú percekig ápolták, az eredményhirdetést is nélküle tartották meg. Később szerencsére magához tért.

Magyar Nemzet
2023. 01. 08. 12:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összetettben élen álló svéd Frida Karlsson jelentős előnnyel vágott neki a sífutó Tour de Ski utolsó, hetedik szakaszának, a rettegett hegymászásnak az Alpe Cermisre. A norvég Tiril Udnes Weng előtt 1:12 perccel, a finn Kerttu Niskanen előtt pedig 1:37 perccel vezetett. Csakhogy Karlsson – szemben például Niskanennel – nem tartozik a legjobb hegyi menők közé, a kaptatón akár másfél–két perces hátrányt is le lehet dolgozni vele szemben.

Éppen azért a svéd sífutó igyekezett tartani a tempót a tömegrajtos versenyben az élen haladókkal. Idővel aztán kezdett leszakadni, de akkor is küzdött, amikor már teljesen elkészült az erejével, mert nem tudhatta pontosan, hogy mekkora a hátránya. A legvégén alig tudta átvonszolni magát a célvonalon, majd egyből összerogyott. 

Ez persze megszokott jelenet a Cermisen, csak éppen Karlsson egy perc múltán sem mozdult meg, nem hogy feltápászkodott volna. Orvosok siettek a segítségére, a fotósokat pedig a honfitársai tessékelték el. Később azt láthattuk, hogy hordágyon viszik el a sportolót. 

Ahelyett hogy ünnepelték volna, mindenki az egészségéért aggódott. Mert végül csupán tizenötödikként ért célba a hetedik szakaszon, összetettben bő fél percet megőrzött az előnyéből és megnyerte a Tour de Skit.

Az eredményhirdetést is nélküle tartották meg. Miközben a svéd himnuszt játszották a tiszteletére, még mindig nem tudtunk róla semmit. Csak úgy negyedóra múlva jött híre annak, hogy jobban van, visszatért az eszmélete, már tudott is beszélni az orvosokkal.

Reméljük, idővel örülni is tud majd az emlékezetes sikernek.

Nem emlékszik az utolsó száz méterre

A svéd SVT Sport csatorna órákkal a befutó után a szállodában megszólaltatta a sportolónőt.

– Azt éreztem, hogy a végén a lábam és a karom teljesen bekötött, alig tudtam haladni, de az eszem azt diktálta, menni kell. Az utolsó száz méterre egyáltalán nem emlékszem – mesélte Frida Karlsson. Hozzátette, később, amikor tudatába került annak, hogy mi is történt vele, kicsit pánikba esett, de óráról órára egyre jobban érezte magát.

S még jobb kedvre derítette, hogy az összetett győzelemért 80 ezer svájci frankot kap, amely összeg a bónuszokkal (szakaszeredmények, pontverseny) úgy százezer svájci frankra, durván 40 millió rúg.

– Nem a pénzért sportolok, de ez szép pénzdíj – jegyezte meg szerényen.

Klaebónak nem sikerült a hétből hét

A férfiversenyben egyetlen kérdés maradt a befutóra: Johannes Hösflot Klaebo vajon sporttörténelmet írva úgy nyeri-e meg az összetett versenyt, hogy mind a hét szakaszon diadalmaskodik, ugyanis az első hat etepot egyaránt ő nyerte.

Nos, a válasz: nem. Klaebo a hiedelmekkel szemben, nem csak a legjobb sprinter, hegymenetben is a legjobbak közé tartozik. Igaz, ebben a műfajban vannak jobbak nála, mindenekelőtt két honfitársa, Simen Hegstad Kürger és Hans Christer Holund. Klabeo hatodikként ért célba a Cermisen, összetettben azonban jelentős fölénnyel, majdnem egyperces előnnyel végzett az élen.

Az ötszörös olimpiai bajnok Klabeo 2019 és 2022 után harmadszor nyerte meg a Tour de Skit, az örökrangsorban már csak a négyszeres győztes svájci Dario Cologna (2009, 2011, 2013, 2018) áll előtte. Ha a 26 éves, még mindig ifjú norvég kitart néhány évig, akkor aligha lesz olyan rekord a sífutásban, amit ne írna át. Az ő pénzdíja a bónoszokkal együtt 112 ezer svájci frank, ami durván 45 millió forint.

Hazagondolva azt mondhatjuk, bárcsak kajak-kenuban is lenne ilyen jól fizető verseny és világkupa-sorozat.

A Tour de Ski végeredménye

Férfiak:
1. Johannes Hösflot Klaebo (norvég) 2:44:28.9 óra
2. Simen Hegstad Krueger (norvég) +59.5 mp
3. Hans Christer Holund (norvég) +1:21.3 perc

Nők:
1. Frida Karlsson (svéd) 3:09:31.4 óra
2. Kerttu Niskanen (finn) +33.2 mp
3. Tiril Udnes Weng (norvég) +47.6

Borítókép: Fura dobogó a győztes, Frida Karlsson nélkül (Fotó: Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.