Teljes a dráma, a kölcsönléc is csak átmenetileg segített

Michelle Gisin megvédte címét kombinációban, Svájc az egyéni alpesi sí aranyérmek felét elviszi Pekingből. Az amerikai sztár, Mikaela Shiffrin ismét kiesett, teljessé téve kínai kudarcsorozatát.

2022. 02. 17. 7:58
SHIFFRIN, Mikaela
Jencsing, 2022. február 9. Az amerikai Mikaela Shiffrin a nõi mûlesiklók versenyének elsõ futamában a 2022-es pekingi téli olimpián, a jencsingi zónában lévõ Nemzeti Alpesisí Központban 2022. február 9-én. Fotó: MTI/AP/Robert F. Bukaty
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legeredményesebb aktív alpesisíző, az amerikai Mikaela Shiffrin 2014-ben a műlesiklást, 2018-ban pedig az óriás-műlesiklást nyerte meg az olimpián. Idén, Pekingben viszont mindkét számot korai kieséssel zárta, ami rendkívül megviselte Shiffrint.

A huszonhat éves Shiffrin elindult szuperóriás-műlesiklásban és lesiklásban is, ezeken a versenyeken célba ért, de az utolsó reális esélye az egyéni éremre a kombináció volt. A verseny előtt különleges ajándékot kapott: a lesiklás ezüstérmese és phjongcshangi bajnoka, Sofia Goggia adta oda neki saját léceit, bátorító üzenettel:

– Szárnyalj, Mika, képes vagy rá!

Shiffrin megkönnyezte az üzenetet és a gesztust, a lesiklópályán pedig jól teljesített: az ötödik helyről várta a műlesiklást, de a technikai számban erősebb sízők közül ő állt legjobban a műlesikló futam előtt.

A szlalom viszont egészen másfajta könnyeket csalogathatott elő az amerikaiból: az előző két pekingi technikai futamához hasonlóan ezt sem tudta befejezni, így ez az aranyesély is elúszott.

Szombaton Shiffrin a csapatversenyben még rajthoz állhat, de itt egyrészt meglepetésnek számítana az amerikai győzelem, másrészt ennek a számnak a presztízsértéke messze elmarad az egyéni versenyekétől.

A kombinációban Michelle Gisin visszafogott lesiklása ellenére megvédte címét. Az egyéni alpesi sí számok felét, ötöt arannyal záró Svájc ráadásul kettős győzelmet ünnepelhetett csütörtökön, bár Wendy Holdener nem volt maradéktalanul boldog az ezüsttel, hiszen immár négy egyéni ötkarikás érme van, de egyik sem arany. Hasonlóan viszonyulhat a harmadik helyéhez Federica Brignone, ő immár három olimpiai éremnél jár pályafutása során, szintén bajnoki cím nélkül.

Mikaela Shiffrinnek van két olimpiai aranya is, pekingi szereplése viszont immár végleges és teljes kudarc. 

XXIV. téli olimpia (Peking), alpesi sí, női kombináció

1. Michelle Gisin (Svájc)

2. Wendy Holdener (Svájc)

3. Federica Brignone (Olaszország)

Borítókép: Mikaela Shiffrin megint nem bírt a műlesikló pályával (Fotó: MTI/AP/Robert F. Bukaty)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.