Összetört és önvizsgálatot tart az olimpia nagy favoritja

A kétszeres olimpiai bajnok amerikai Mikaela Shiffrin letörten nyilatkozott, miután az óriás-műlesiklás után a női műlesiklásban is kiesett a pekingi téli olimpián. A szám 2014-es olimpiai bajnoka úgy fogalmazott, az elmúlt tizenöt évét át kell gondolnia. A szlalomot végül a szlovák Petra Vlhová nyerte, Tóth Zita dicséretes versenyzéssel összesítésben a 40. helyen végzett.

Magyar Nemzet
2022. 02. 09. 9:07
Mikaela Shiffrin
(BEIJING2022)CHINA-BEIJING-OLYMPIC WINTER GAMES-ALPINE SKIING-WOMEN'S SLALOM (CN)
(220209) -- BEIJING, Feb. 9, 2022 (Xinhua) -- Mikaela Shiffrin of the United States reacts during the alpine skiing women's slalom at the National Alpine Skiing Centre in Yanqing District, Beijing, capital of China, Feb. 8, 2022. (Xinhua/Zhang Chenlin) (Photo by Zhang Chenlin / XINHUA / Xinhua via AFP) Fotó: Zhang Chenlin / XINHUA / Xinhua via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azt hiszem, megcsúsztam. A lehető leggyorsabban akartam kezdeni, s ebbe még egy kis megcsúszás sem fért bele. Nem adtam lehetőséget magamnak rá. A korábbi tapasztalatom szerint ez a hozzáállás hozta ki belőlem a legjobb síelést. Aztán ma az ötödik kapuig sem jutottam el – elvenítette fel Shiffrin a kiesését az NBC tévétársaságnak nyilatkozva, miután már az első futamban, annak is az elején első számú favoritként kiesett a női műlesiklásban.

Shiffrin korábban óriásűműlesiklásban is kiesett. Később arról is beszélt elkeseredetten, a pekingi kudarc milyen hatással van a pályafutására, az életére.

– Mindez arra sarkall, hogy kételyeim legyenek az elmúlt tizenöt évem miatt. A saját síelésemről, a szlalomról és a versenyzői mentalitásomról, mindenről, amiről azt gondoltam, hogy jól csinálom. Biztos, hogy sok mindent át kell gondolnom. Nagyon rosszul érzem magamat. Sok minden fog ma még történni az én kis történetemen kívül, de nagyon bánt, hogy így alakult – tette hozzá pityeregve.

Shiffrin még nem volt 18 éves, amikor a 2013-as világbajnokság megnyerésével berobbant az élmezőnybe, s a 2014-es téli olimpián is megnyerte a műlesiklást – elevenítette fel az amerikai klasszis pályafutását a Nemzeti Sport.

Sorozatban négyszer nyerte meg ebben a versenyszámban a vb-t (2013, 2015, 2017, 2019 – utóbbi évben a super-G-t is), azonban Pjongcsangban csak a 4. lett, igaz, kárpótolta magát az óriás-műlesiklás megnyerésével és a kombináció ezüstérmével.

Sorozatban háromszor nyerte meg az összetett világkupát (2017, 2018, 2019) és a 2020-as idényben is az élen állt, amikor február 2-án elhunyt édesapja egy otthoni balesetben. Shiffrin hazautazott, több versenyt is kihagyott, így riválisai megelőzték, amikor pedig visszatért volna, a koronavírusjárvány miatt törölték a további versenyeket.

Édesapja halála óriási törést okozott a karrierjében, azóta nem találja régi önmagát, teljesítménye pedig hullámzó lett. A 2021-es világbajnokságon ugyan megnyerte a kombinációt, de óriás-műlesiklásban csak második, szlalomban pedig csak harmadik lett.

Összesen 73 világkupa-futamgyőzelmet szerzett, de az apja halála óta eltelt két évben mindössze hetet sikerült megnyernie. Összehasonlításképpen: a 2018–2019-es idényben 17-szer állhatott a dobogó tetejére. A mostani idényben is vezet összetettben, de csak hajszállal a szlovák Petra Vlhová előtt.

Ettől függetlenül az egyik legnagyobb esélyesként érkezett Pekingbe, de előbb az óriás-műlesiklásban, majd a szlalom első futamában is kiesett. A kombinációban azonban van még esélye az éremszerzésre.

A versenyt a szlovák Petra Vlhová nyerte az osztrák Katharina Liensberger és a svájci Wendy Holdener előtt. Vlahová a második futamot a nyolcadik helyről kezdte, bravúr, hogy onnan az élre tört.

Alpesi síben ez Szlovákia első aranyérme.

Tóth Zita az első futamhoz képest négy pozíciót előrelépve végül a dicséretes 40. helyen zárt.

– Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy tudtam versenyezni az olimpián, és kétszer le tudtam jönni a pályán. Várom, hogy négy év múlva megint legyen olimpia, és azon is indulhassak, mert annyira jól éreztem magam. Csak pozitív élménnyel megyek haza – értékelt elégedetten Tóth Zita, s azt is elárulta, egyelőre mégis az lesz e a következő fontos feladata, hogy amint hazaér, jelentkezzen az érettségi vizsgára.

Női műlesiklás:

1. Petra Vlhová (Szlovákia) 1:44.98 perc

2. Katharina Liensberger (Ausztria) +0.08 mp hátrány

3. Wendy Holdener (Svájc) +0.12

4. Lena Dürr (Németország) +0.19

5. Andreja Slokar (Szlovénia) +0.22

6. Michelle Gisin (Svájc) +0.60

...

40. Tóth Zita +10.88

Borítókép: Mikaela Shiffrin magánya (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.