A magyar sízőt a legjobbak közé sorolták a verseny előtt

A Franciaországban zajló alpesi sí világbajnokság első férfiversenyén abszolút hazai győzelem született. Alexis Pinturault ugyanis Courchevelben lakik, ahol most másodszor is a kombináció világbajnoka lett. Izraeli színekben magyar testvérpár is indult a versenyen: Szőllős Barnabás a tizenegyedik, Szőllős Benjamin a tizenkilencedik helyen zárt.

Magyar Nemzet
2023. 02. 08. 9:35
Szőllős Barnabás
Israel's Barnabas Szollos competes in the men's super-G final during the Beijing 2022 Winter Olympic Games at the Yanqing National Alpine Skiing Centre in Yanqing on February 8, 2022. (Photo by Joe KLAMAR / AFP) Fotó: AFP/Joe KLAMAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alpesisí-versenyek előtt a rajtszámokkal már jelzik, hogy kik tartoznak az adott viadal esélyesei közé. A franciaországi világbajnokság keddi versenyszáma, a férfi kombináció előtt a ranglista legjobb tíz helyezettje a hatos és a tizenötös közötti intervallumból kapott rajtszámot.

Szőllős Barnabás tizenhármassal jöhetett, azaz őt is a legjobbak közé sorolták a verseny előtt.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kombinációt az utóbbi években igencsak mostohán kezelték az alpesi sín belül, a legutóbbi három idényben egyetlen világkupaversenyt sem rendeztek a szakágban. A ranglista így lényegében egyet jelentett a tavalyi pekingi olimpia sorrendjével, ott pedig a magyar, de izraeli színekben versenyző Szőllős hatodik helyen zárt.

Szőllősnek immár nincs félnivalója a legnagyobb versenyeken sem, néhány hete a hírhedt kitzbüheli lejtőn is nagy bravúrt mutatott be, amikor botja elhagyása ellenére is célba síelt.

A huszonnégy éves Szőllős a kombináció első futamában, a szuperóriás-műlesiklásban a huszonötödik, majd a műlesiklásban a tizenegyedik legjobb időt érte el, s összesítésben is a tizenegyedik helyen zárta a vb-t.

Nem ő volt az egyetlen izraeli színekben induló magyar a számban, bátyja, Szőllős Benjamin a tizenkilencedik helyen végzett.

Az aranyérmet a hazaiak nagy örömére Alexis Pinturault szerezte meg, aki kis túlzással a courcheveli pálya céljában lakik. A duplán hazai győzelem nem volt teljesen váratlan, hiszen Pinturault négy éve is arany-, két éve pedig ezüstérmes volt a vb-n kombinációban, viszont az idei idényben nem mutatott csúcsformát a francia klasszis.

Pinturault mögött két osztrák végzett a dobogón: a címvédő Marco Schwarz lett az ezüstérmes, míg a bronzot Raphael Haaser szerezte meg, akinek testvére, Ricarda hétfőn a nők hasonló versenyében szintén harmadikként zárt.

Borítókép: Szőllős Barnabás az olimpiai hatodik hely után a vb-n tizenegyedik lett (Fotó: AFP/Joe Klamar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.